UMESTO PROSLAVE BEOGRAD JE ZANEMEO Sovjetska delegacija je letela za Beograd kako bi prisustvovala proslavi oslobođenja Beograda, međutim dogodila se velika tragedija

J. K.

17:07

Turizam 0

Spomenik sovjetskim ratnim veteranima se nalazi na planini Avali nadomak Beograda.

UMESTO PROSLAVE BEOGRAD JE ZANEMEO Sovjetska delegacija je letela za Beograd kako bi prisustvovala proslavi oslobođenja Beograda, međutim dogodila se velika tragedija
Wikipedia

 

Podignut je 1965. godine, a autor ovog spomenika je Jovan Kratohvil. Posvećen je članovima sovjetske vojne delegacije koja je poginula u avionskoj nesreći na Avali 19. oktobra 1964. godine. Nesreća se dogodila kada je avion Iljušin Il-18 udario u vrh planine.

 

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Sovjetska delegacija je letela za Beograd kako bi prisustvovala proslavi dvadesetogodišnjice oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu, u kojem je učestvovala i Crvena armija. Proslavi su trebali prisustvovati 20. oktobra 1964. godine.

Svečani doček na aerodromu „Beograd“ u Surčinu bio je spreman u 11:30 časova. Međutim, u 11:34, sovjetski avion je nestao sa radarskog ekrana kontrole letenja. Vrlo brzo je stigla vest da se na Avali vide dim i plamen. Avion je udario u planinu i eksplodirao, a svi članovi posade su poginuli. Uzrok nesreće bila je neispravnost uređaja za navigaciju. Avion je izgubio visinu i udario u planinu, na oko 200 metara od Spomenika Neznanom junaku.

UMESTO PROSLAVE BEOGRAD JE ZANEMEO Sovjetska delegacija je letela za Beograd kako bi prisustvovala proslavi oslobođenja Beograda, međutim dogodila se velika tragedija Wikipedia
 

 

U avionskoj nesreći je poginulo ukupno 18 članova sovjetske vojne delegacije. Neki od nastradalih članova posade su:

Sergej Birjuzov – maršal Sovjetskog Saveza, Heroj Sovjetskog Saveza i narodni heroj JugoslavijeVladimir

Ždanov – general-pukovnik, Heroj Sovjetskog Saveza i narodni heroj Jugoslavije

Nikolaj Mirnov – general-major

Nikolaj Škodunovič – general-lajtant

Ivan Kravcov – general-lajtant

Leonid Bočarov – general-major

Grigorij Šeludko – pukovnik

Dan oslobođenja Beograda obeležen je samo polaganjem venca, pošto su otkazane sve planirane priredbe i svečanosti. Sednica Gradske skupštine bila je komemorativnog karaktera. Sednici je prisustvovao najviši državni vrh, a u prvom redu je ostavljeno 7 mesta za 7 poginulih članova sovjetske delegacije.

Iz Moskve su stigle dve nove delegacije. Jedna je došla na proslavu Dana oslobođenja, a druga delegacija je došla sa zadatkom da preuzme tela nastradalih. Počast nastradalima odao je veliki broj građana na ulicama Beograda. Posmrtni ostaci su sa Batajničkog aerodroma preneti u Moskvu. U pratnji se nalazila i jugoslovenska delegacija, koja je prisustvovala sahrani.

Na mestu pada aviona, 1965. godine podignut je spomenik stradalim sovjetskim ratnim veteranima. Gradnja spomenika je trajala manje od godinu dana. Spomenik simbolično izgleda kao slomljeno avionsko krilo.

Spomenik sovjetskim ratnim veteranima na mapi: 

Komentari(0)

Loading