GRAD LEGENDI I KOMPLET LEPINJE biser Zapadne Srbije

Jelena Vamović

11:01

Turizam 0

GRAD LEGENDI I KOMPLET LEPINJE biser Zapadne Srbije
Alo.rs

 

Užice već godinama unazad važi za jedan od najrazvijenijih gradova u Srbiji. Grad bogate istorije i kulturnog nasleđa koji se nalazi u Zapadnoj Srbiji. Za Užice se slobodno može reći da je grad legendi. Sa imenom grada povezane su čak četiri legende.

printscreen Youtube

 

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Jedna kaže da je postojao logor opasan žicom i da su svi koji su se pobunili protiv turske vlasti bili vođeni u logor, praćeni rečenicom: „Vodimo ih u žice!“.

Prema drugoj legendi za ime su zaslužna užad za žito koja su bila kratka pa su ih zvali „užice“.

Treća legenda kaže da je postojao  jedan dućan koji je stalno bio na meti lopova. Vlasnik dućana je da bi se rešio lopova postavio žicu, lopovi su se upetljali, jedva se izvukli i uzviknuli: „Nećemo više u žice“.

Četvrta i možda najrealnija, jeste legenda da je grad dobio ime po dugačkim njivicama, koje su se nazivale „užice“.

Unsplash

 

Takođe, i reka Đetinja  ima svoje legende. Poput one da je dobila ime jer su Turci sa litice starog grada bacali decu u reku ili druge  prema kojoj je brana popustila i bujica je odnela i srpsku i tursku decu koja su se kupala u reci.

Na obali Đetinje, kod šetališta hidrocentrale, nalaze se dve vrbe koje su se isprepletale, kažu, zagrljene čuvaju jednu nesrećnu ljubav. Dvoje mladih čije porodice nisu odobravale ljubav  skočili su sa litice starog grada i na mestu gde su njihova tela pronađena izrasle su dve zagrljene vrbe.

printscreen Youtube

 

Jedan od najznačajnijih kulturno istorijskih spomenika je svakako srednjovekovni grad  na neukrotivoj steni iznad reke Đetinje.

printscreen Youtube

 

Staru Užičku tvrđavu svrstavaju u najnepristupačnije i najteže osvojive tvrđave na ovim prostorima. Tvrđava je podignuta na vrhu litice a njene strane se spuštaju vertikalno do reke. Reka obavija stari grad sa tri strane. Jedini prilaz je bio moguć sa severne strane, mada se i tu nalazila provalija a gradu je bilo moguće prići samo preko drvenog mosta, koji se lako mogao porušiti u cilju odbrane.

printscreen Youtube

 

Senovite i bujne četinarske i listopadne šume, prozirne i plahe planinske reke, penušavi vodopadi i kristalno čisti izvori, zatalasane visoravni, gorostasni planinski vrhovi koji vas spajaju sa nebeskim plavetnilom – to je užički kraj! U takvom ambijentu nude se aktivnosti koje spasavaju od stresa gradske vreve i ubacuju u blaženstvo čistog vazduha, među ljude gostoljubive i srdačne.

Komentari(0)

Loading