SKRIVENI BISER OZRENA Prvi zaštićeni spomenik prirode koji svake godine ostaje bez vode

Jelena Vamović

12:14

Turizam 0

Ovo je jedan od najvećih i najlepših vodopada u Srbiji, jer se na jednom delu voda obrušava sa visine od čak 14 metara.

SKRIVENI BISER OZRENA Prvi zaštićeni spomenik prirode koji svake godine ostaje bez vode
shutterstock

 

U šumi Ozrena nadomak Sokobanje nalazi se Ripaljka, prema rečima Jovana Cvijića, najlepši najviši vodopad Srbije koji predstavlja prvi spomenik prirode naše zemlje i pod zaštitom države je od 1949. godine.

Naziv “Ripaljka” ovaj vodopad dobio je po lokalnom izrazu za skakanje – ripanje, uz objašnjenje da voda sa velike visine skače – ripa. Ukupan pad vodopada je oko 40 metara i to ga čini jednim od najvećih vodopada u Srbiji. Nalazi se na planini Ozren, nadomak Sokobanje, a prema rečima Jovana Cvijića, Ripaljka je najlepši vodopad Srbije.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

shutterstock

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

 

Velika Ripaljka je visoka čak 14 metara i tamo je temperatura niža za nekoliko stepeni u odnosu na ostali deo područja.Ispod slapova vode nalazi se stena bigar. Bigar je šupljikava sedimentna stena koja nastaje nagomilavanjem karbonata pomoću bakterija, algi i mahovina u slatkovodnim vodenim sistemima bogatim krečnjakom.

Ovo mesto “bujne vegetacije i raskoši prirode“ na maloj reci Gradašnici omiljeno je izletište turista i meštana.

shutterstock

 

Prilaz vodopadu je lepo uređen. Na vrhu vodopada ima klupa i stolova za sedenje, kamenih ognjišta za loženje vatre. Strmom stazom, pored koje je postavljen drveni rukohvat, spuštate se do samog vodopada. U podnožju je napravljen drveni plato sa klupama i prostorom za odmor. Na tom platou osetiće te svežinu, temperatura je niža nekoliko stepeni , a takođe i relaksantno dejstvo kapljica vode koje vas povremeno pokvase. To stvaranje kapljica vode, poznato kao” Lenardov efekat”, povećava koncentraciju negativnih jona, a oni su pravi eliksir za organizam.

shutterstock

 

Ripaljka je ubedljivo najlepša u proleće nakon otapanja snega i leda kada ogromna količina vode „ripa“ sa stene pa ovaj prizor oduzima dah. Poseban doživljaj ispod vodopada ostvaruje huk mlaza kao i osveženje raspršenim kapljicama.

Međutim, u letnjim mesecima turiste koji su u potrazi za ovim biserom obično sačeka razočarenje. Naime, reka Gradašnica se koristi za vodosnabdevanje Sokobanje pa nije retkost da leti Ripaljka ima vrlo malo vode, ili da pak totalno presuši. Ipak, kako mnogi kažu, ona je zbog bogate okolne prirode i tada  divna.

 

ovčar banja

Ruku nisam mogla da pomeram, ovde sam se oporavila: Lekovite vode u Ovčar Banji, smeštena na sat i po od Beograda u prelepom delu Srbije

Turizam

11:00

19 april, 2024

Ovčar Banja pored aktivnog odmora, uživanja u prirodi i zelenom pogledu, turistima pruža i lek u sastavu njenih termalnih voda koje prolaze kroz vulkanske stene, nepromenljivog sastava sa stalnim temperaturama. Dugo je čuvena voda Ovčar Banje lečila reumatske tegobe brojnim turistima, nakon decenije, ponovo je vratila svoju svrhu u vidu zdravlja.

Resavska pećina

RESAVSKA PEĆINA Lepotica okićena nakitom starim 45 MILIONA GODINA! Idealna za posetu u toku predstojećih praznika

Turizam

17:00

18 april, 2024

Resavska pećina je zaštićeni spomenik prirode i svrstava se u zaštićeno područje prve kategorije (prirodna dobra nacionalnog značaja). Resavska (Divljakovačka) pećina je pećina u centralnoj Srbiji na 20 km od Despotovca, u krečnjačkom brdu Babina glava, na obodu kraškog polja Divljakovac, kod sela Jelovac. Spada među najveće i najlepše pećine u Srbiji. Duga je 4,5 km.

Komentari(0)

Loading