UMESTO PROSLAVE BEOGRAD JE ZANEMEO Sovjetska delegacija je letela za Beograd kako bi prisustvovala proslavi oslobođenja Beograda, međutim dogodila se velika tragedija

Jelena Vamović

14:39

Turizam 0

Spomenik sovjetskim ratnim veteranima se nalazi na planini Avali nadomak Beograda.

UMESTO PROSLAVE BEOGRAD JE ZANEMEO Sovjetska delegacija je letela za Beograd kako bi prisustvovala proslavi oslobođenja Beograda, međutim dogodila se velika tragedija
shutterstock

 

Podignut je 1965. godine, a autor ovog spomenika je Jovan Kratohvil. Posvećen je članovima sovjetske vojne delegacije koja je poginula u avionskoj nesreći na Avali 19. oktobra 1964. godine. Nesreća se dogodila kada je avion Iljušin Il-18 udario u vrh planine.

Sovjetska delegacija je letela za Beograd kako bi prisustvovala proslavi dvadesetogodišnjice oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu, u kojem je učestvovala i Crvena armija. Proslavi su trebali prisustvovati 20. oktobra 1964. godine.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

shutterstock

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

 

Svečani doček na aerodromu „Beograd“ u Surčinu bio je spreman u 11:30 časova. Međutim, u 11:34, sovjetski avion je nestao sa radarskog ekrana kontrole letenja. Vrlo brzo je stigla vest da se na Avali vide dim i plamen. Avion je udario u planinu i eksplodirao, a svi članovi posade su poginuli. Uzrok nesreće bila je neispravnost uređaja za navigaciju. Avion je izgubio visinu i udario u planinu, na oko 200 metara od Spomenika Neznanom junaku.

U avionskoj nesreći je poginulo ukupno 18 članova sovjetske vojne delegacije. Neki od nastradalih članova posade su:

Sergej Birjuzov – maršal Sovjetskog Saveza, Heroj Sovjetskog Saveza i narodni heroj JugoslavijeVladimir Ždanov – general-pukovnik, Heroj Sovjetskog Saveza i narodni heroj Jugoslavije

Nikolaj Mirnov – general-major

Nikolaj Škodunovič – general-lajtant

Ivan Kravcov – general-lajtant

Leonid Bočarov – general-major

Grigorij Šeludko – pukovnik

 

Dan oslobođenja Beograda obeležen je samo polaganjem venca, pošto su otkazane sve planirane priredbe i svečanosti. Sednica Gradske skupštine bila je komemorativnog karaktera. Sednici je prisustvovao najviši državni vrh, a u prvom redu je ostavljeno 7 mesta za 7 poginulih članova sovjetske delegacije.

printscreen

 

Iz Moskve su stigle dve nove delegacije. Jedna je došla na proslavu Dana oslobođenja, a druga delegacija je došla sa zadatkom da preuzme tela nastradalih. Počast nastradalima odao je veliki broj građana na ulicama Beograda. Posmrtni ostaci su sa Batajničkog aerodroma preneti u Moskvu. U pratnji se nalazila i jugoslovenska delegacija, koja je prisustvovala sahrani.

Na mestu pada aviona, 1965. godine podignut je spomenik stradalim sovjetskim ratnim veteranima. Gradnja spomenika je trajala manje od godinu dana. Spomenik simbolično izgleda kao slomljeno avionsko krilo.

ovčar banja

Ruku nisam mogla da pomeram, ovde sam se oporavila: Lekovite vode u Ovčar Banji, smeštena na sat i po od Beograda u prelepom delu Srbije

Turizam

11:00

19 april, 2024

Ovčar Banja pored aktivnog odmora, uživanja u prirodi i zelenom pogledu, turistima pruža i lek u sastavu njenih termalnih voda koje prolaze kroz vulkanske stene, nepromenljivog sastava sa stalnim temperaturama. Dugo je čuvena voda Ovčar Banje lečila reumatske tegobe brojnim turistima, nakon decenije, ponovo je vratila svoju svrhu u vidu zdravlja.

Resavska pećina

RESAVSKA PEĆINA Lepotica okićena nakitom starim 45 MILIONA GODINA! Idealna za posetu u toku predstojećih praznika

Turizam

17:00

18 april, 2024

Resavska pećina je zaštićeni spomenik prirode i svrstava se u zaštićeno područje prve kategorije (prirodna dobra nacionalnog značaja). Resavska (Divljakovačka) pećina je pećina u centralnoj Srbiji na 20 km od Despotovca, u krečnjačkom brdu Babina glava, na obodu kraškog polja Divljakovac, kod sela Jelovac. Spada među najveće i najlepše pećine u Srbiji. Duga je 4,5 km.

Komentari(0)

Loading