KAD RAVNICA ZATALASA Lesna zaravan nastala pre 600 000 godina

M. M.

14:00

Turizam 0

Predstavlja izolovano lesno ostrvo koje se izdiže 50 m iz aluvijalnih ravni Tise i Dunava, dok se jugozapadno od Titela nadovezuje na Titelsku lesnu terasu.

KAD RAVNICA ZATALASA Lesna zaravan nastala pre 600 000 godina
shutterstock

 

Specijalni rezervat prirode “Titelski breg“ nalazi se u Vojvodini, na teritoriji opštine Titel, u oblasti Šajkaša. Naleže na desnu obalu reke Tise, nedaleko od njenog ušća u Dunav. Rezervat je od Novog Sada udaljen oko 40 km, od Beograda oko 60 km, a od Zrenjanina oko 30 km.

Predstavlja izolovano lesno ostrvo koje se izdiže 50 m iz aluvijalnih ravni Tise i Dunava, dok se jugozapadno od Titela nadovezuje na Titelsku lesnu terasu. Prostor Titelskog brega proglašen je zaštićenim područjem od izuzetnog značaja, kao Specijalni rezervat prirode pod imenom „Titelski breg“ površine 496 ha.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

 

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by NOVI SAD nekad i sad (@novisad_nekadisad)

 

Prosečna nadmorska visina Titelskog brega je 120 m, ali se prostor može podeliti na dva visinska dela: niži, zapadni deo zaravni (110 – 120 m, kod Vilova) i viši, istočni deo zaravni (preko 130 m, kod Pajićevog salaša uz Tisu).

Područje Specijalnog rezervata prirode čine tri prostorno odvojene celine, i to sektor Titel – Mošorin, površine 243,20 ha, sektor Mošorin – Vilovo, površine 70,00 ha, i sektor Vilovo – Lok, površine 182,80 ha. Glavni cilj zaštite je očuvanje raznovrsnih oblika geoloških, geomorfoloških i pedoloških procesa koji su se u poslednjih 600.000 godina ledenog doba odvijali u oblasti navejavanja lesa na ušcu Tise u Dunav, kao i da bi se očuvao raznovrstan i bogat divlji biljni i životinjski svet.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Bosko Ivanovic (@boskoivanovic)

 

Na području Rezervata utvrđena su tri režima zaštite, I, II i III stepena. Prema dosadašnjim istraživanjima u Rezervatu se mogu sresti 630 taksona viših biljaka, od kojih je 19 biljaka strogo zaštićeno na nacionalnom nivou, a najznačajnije vrste predstavljaju babaluška, patuljasta perunika, gorocvet, valdštajnov luk, tamnoljubičasti luk, bobovnjasta trnoplodka i prutasti osak, dok je Titelski breg poslednje zabeleženo stanište iščezle vrste lanolist (Alyssum linifolium) u Panonskoj niziji i Srbiji.

 

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Marija Vujosevic (@marijav22)

(IZVOR:turistickiklub.com)

 

ovčar banja

Ruku nisam mogla da pomeram, ovde sam se oporavila: Lekovite vode u Ovčar Banji, smeštena na sat i po od Beograda u prelepom delu Srbije

Turizam

11:00

19 april, 2024

Ovčar Banja pored aktivnog odmora, uživanja u prirodi i zelenom pogledu, turistima pruža i lek u sastavu njenih termalnih voda koje prolaze kroz vulkanske stene, nepromenljivog sastava sa stalnim temperaturama. Dugo je čuvena voda Ovčar Banje lečila reumatske tegobe brojnim turistima, nakon decenije, ponovo je vratila svoju svrhu u vidu zdravlja.

Resavska pećina

RESAVSKA PEĆINA Lepotica okićena nakitom starim 45 MILIONA GODINA! Idealna za posetu u toku predstojećih praznika

Turizam

17:00

18 april, 2024

Resavska pećina je zaštićeni spomenik prirode i svrstava se u zaštićeno područje prve kategorije (prirodna dobra nacionalnog značaja). Resavska (Divljakovačka) pećina je pećina u centralnoj Srbiji na 20 km od Despotovca, u krečnjačkom brdu Babina glava, na obodu kraškog polja Divljakovac, kod sela Jelovac. Spada među najveće i najlepše pećine u Srbiji. Duga je 4,5 km.

Komentari(0)

Loading