NAJČAROBNIJA GRAĐEVINA NA PALIĆU SE PRODAJE Mesto gde je boravio Josip Broz Tito, odiše posebnom spiritualnošću i elegancijom

Jelena Vamović

17:20

Turizam 0

Mesto koje je smatrano jednim od najlepših u staroj Jugoslaviji - Vila Konen, odnosno Titova vila.

NAJČAROBNIJA GRAĐEVINA NA PALIĆU SE PRODAJE Mesto gde je boravio Josip Broz Tito, odiše posebnom spiritualnošću i elegancijom
Foto: Park-Palić

 

Građevina koja predstavlja jedino arhitektonsko ostvarenje Ferenca Rajhla na Paliću je Konen vila. Urađena po narudžbi Vilima Konena seniora, koji se u Suboticu doselio iz Nemačke 1885. godine, vođen poslovima i investicijom u Hartmanovo preduzeće, veliki izvozni koncern, jedno od značajnih obeležja grada i njegovog razvoja narednih decenija.

Tajanstvena vila subotičkog industrijalca Vilima Konena sakrivena je među borovima Velikog parka. U ovoj vili skladno su ukombinovane secesija i palićka varijanta švajcarskog stila, pa tako odiše posebnom spiritualnošću i elegancijom.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Foto: GradSubotica

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

 

Kroz ovu vilu prošli su mnogi kultni stvaraoci i umetnici, kao što su Oskar Davičo, Antonije Isaković, Milan Konjović… i upravo ovde nastajala su neka od najvećih dela srpske književnosti kao što su “Deobe” i “Koreni”, a koje je napisao Dobrica Ćosić.

Komunistička vlast 1946. godine konfiskovala je svu imovinu Vilimu Konenu zbog navodne saradnje sa okupatorom, iako je bio antifašista i pomagao Oslobodilački pokret. Bio je vlasnik ’29. novembra’, čuvene industrije mesa koja je poslovala kod nas. Brutalno se sa njim postupalo posle Drugog svetskog rata, bio je osuđen na smrt, ipak smrtna kazna nije izvršena, Vilim Konen je robijao i radio u kolubarskim rudnicima sve do 1961. godine kada dobija pasoš i odlazi u Nemačku gde je doživeo duboku starost u siromaštvu.

printscreen

 

Nakon konfiskovanja, vila je korišćena za opštinske potrebe, te je pedesetih i dobila naziv po bivšem predsedniku nekadašnje Jugoslavije, Josipu Brozu Titu, koji je tu jednom prilikom i boravio.

Ova nestvarna tvorevina danas je samo senka onoga što je nekada bila, iako svaki zid, prozor, i stepenice imaju urezane u sebe deliće istorije koje bi trebalo zaštititi od zaborava.Vilu od 234 kvadrata danas zovu “kućom duhova” jer je nije zaobišao zub vremena, te danas traži onog ko će joj vratiti stari sjaj.

Foto: GradSubotica

 

Mesto u kom je pisana istorija i koje je predstavljala istinsku inspiraciju mnogim naraštajima arhitekta danas se prodaje za samo 800.000 evra. Nekada reprezentativni objekat, svrstan u kulturna dobra Subotice, ne koristi se gotovo deceniju i po, zapušten je i čeka nove vlasnike!

 

Vila Konen na mapi:

Komentari(0)

Loading