JEDNA OD NAJMLAĐIH BANJA U SRBIJI Slučajno otkriće koje je promenilo turističku kartu istoka Srbije

M. M.

14:00

Turizam 0

Za ovu banju i njenu toplu vodu svakako su čuli sportski penjački koji redovno posećuju penjalište koje se nalazi u ovoj klisuri.

JEDNA OD NAJMLAĐIH BANJA U SRBIJI Slučajno otkriće koje je promenilo turističku kartu istoka Srbije
Printscreen youtube

 

Malo ko nije čuo za Petrovac na Mlavi, ali retko ko zna da se u njegovoj okolini nalazi banja koja ima izuzetno kvalitetnu vodu i turističke potencijale. Svega devet kilometara od ovog grada nalazi se raj za dušu – Banja Ždrelo. Svoje ime dobila je zbog specifičnog položaja, naime ova banja nalazi se na samom ulasku u prekrasnu Gornjačku klisuru.

Zanimljivo je otkirće toplih voda ove banje pre nešto više od dvadeset godina… najpre se krenulo u potragu za ugljem, istraživane su već postojeće naslage, a došlo se do neverovatnog izvorišta tople vode, koja je isparavla. Pored toga što je zbog svoje vreline isparavla, iz nje je dopirao neobičan miris… taj miris podsećao je na miris pokvarenih jaja. Zatim se nakon stručnih hemijskih analiza utvrdilo da taj miris zapravo potiče od sumpora kojim je ova voda bogata.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Banja Ždrelo (@banjazdrelo9)

Dugačak je niz bolesti kojima prijaju tretmani i termalne vode Banje Ždrelo. One koje se najčešće upešno tretiraju su:

  • Razni oblici reumatizma (degenerativni i zapaljenski);
  •  Kožna oboljenja (psorijaza, ekcemi);
  • Posttraumatska stanja (stanja nakon hirurških intervencija ili preloma kostiju);
  • Bolesti digestivnog trakta (gastritis).

Ovaj kraj je bogat ne samo prirodnim bogatstvima, već i kulturno-istorijskim spomenicima: srednjovekovna crkva Blagoveštenje, Reskovica, Mitropolija i manastiri Vitovnica i Gornjak. Čuveni manastir Gornjak poznat je po pećkoj isposnici. Podigunt je poslednjih godina 14.veka, od strane kneza Lazara Hrebeljanovića. Svi ovi kulutrno-istorijski spomenici homoljskog kraja imaju dugu tradiciju i nose duh naše istorije, pravo je zadovoljstvo uključiti ih u turu obilazaka u koliko boravite u Banji Ždrelo.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Banja Ždrelo (@banjazdrelo9)

(IZVOR: banjeusrbiji.com)

Komentari(0)

Loading