VRATA SRBIJE I MALA SVETA GORA U kakvom ambijentu se krije veliki broj objekata kulturne baštine

M. M.

13:00

Turizam 0

Od Đunisa do Stalaća prema predanju bilo je 77 crkava i crkvišta, danas 28 od kojih su pet zaštićeni kao kulturno-istorijski spomenici.

VRATA SRBIJE I MALA SVETA GORA U kakvom ambijentu se krije veliki broj objekata kulturne baštine
Printscreen youtube

 

Prema pričama i legendama prostorom od Đunisa do Stalaća čula su se samo crkvena zvona i monaško pojanje. Brojni sakralni objekti i njihovi ostaci su potvrda ovih priča, a i danas su veliko obeležje prostora koji nosi nadimak „Mala srpska Sveta gora“.

Mojsinjska planina predstavlja geografsku celinu u Centralnoj Srbiji, u trouglu formiranim od strane tri Morave. Prema legendi planina Mojsinje i jedno istoimeno selo su ime dobile po vlastelinu cara Dušana Silnog. Legenda kaže da je vlastelinu po imenu Mojsilo naređeno da na prostoru ove planine podigne zadužbinu kako bi se iskupio za svoje grehe.

Sami vrhovi Mojsinjske planine predstavljaju mesta sa kojih se pruža pogled na veliki prostor ovog dela Srbije. Sa njih se mogu videti sve okolne doline, kao i planinski vrhovi Kopaonika, Željina, Goča, Juhora, Rtnja, Jastrebca… Postojanje života, sva događanja i istorijska zbivanja na ovim prostorima uslovljeni su samim geografskim položajem koji predstavlja centar Balkanskog poluostrva.

Zbog svog položaja, koji je još od antičkih vremena bio najbolji pravac za prolazak mnogih osvajača sa severa na jug Evrope i obratno, prostor oko Mojsinjskih planina nosi i epitet „vrata Srbije“.

 

printscreen youtube

 

Još jedan naziv ovog prostora između tri Morave je i „Mala srpska Sveta gora“. Naime u periodu kasnog srednjeg veka na Mojsinjskim planinama dolazi do osnivanja mnogih pravoslavnih hramova i isposnica. Nakon poraza na Marici 1371. godine, dosta monaha sa Svete gore se seli severno bežeći od najezde Turaka, koji su na prostrima Svete gore upadali pljačkali i odvodili u roblje.

Specifičan način života kao i ambijent Svete gore naveo je monahe da svoje utočište nađu upravo na Mojsinjskoj planini. Skrovita i nepristupačna mesta na ovom planinskom masivu bila su idealna za osnivanje brojnih manastira i isposnica.

 

printscreen youtube

 

Pored brojnih pravoslavnih hramova i vidika koji se pružaju sa vrhova ove planine i izvori i potočići koji presecaju obronke ove planine su vredni za posetiti. Cela Mojsinjska planina bogata je podzemnim vodama i izvorima koji imaju lekovita svojstva i bila je predmet proučavanja naučnika još 30-ih godina prošlog veka. Blago zatalasani predeli ispresecani su duboko usečenim potocima koji se pružaju u svim pravcima.

Mojsinjska planina na karti:

Komentari(0)

Loading