ŽELITE DA POSETITE ŠANGAJ, LONDON ILI BEVERLI HILS? Ne brinite, ne morate daleko, čitave metropole i države smeštene su u Srbiji!

Jelena Vamović

16:00

Turizam 0

Kanada, Brazilija, Bomba, Šangaj, Bangladeš, Mali London, Venecija, Beverli Hils.. svetske metropole i države nadohvat su vam ruke, možete da birate, a ne morate daleko, posetite ova mesta i sigurni smo da će vam izmamiti osmeh.

ŽELITE DA POSETITE ŠANGAJ, LONDON ILI BEVERLI HILS? Ne brinite, ne morate daleko, čitave metropole i države smeštene su u Srbiji!
shutterstock

 

BRAZILIJA

Ne možete da otputujete u glavni grad Brazila, nemate novca ni vremena? Ipak, imate Braziliju na severu Bačke. Mesto kraj Dunava možda nema tri miliona stanovnika, ali ima puno bagremova.

Naselje Brazilija kod Subotice promenilo je ime u Bagremovo. Prema rečima meštanina nekadašnje Brazilije, nakon Prvog svetskog rata ljudi su hteli da se odsele u Ameriku, u Brazil, a vlasnik ovog zemljišta ih je molio da ostanu da rade ovde, pa im je rekao: „Evo vam kuća i eto vam Brazilije!“ BEVERLI HILS

Niški Beverli Hils važi za luskuzno naselje ovog grada, sa imenom koje bi odmah trebalo da pokaže sav sjaj. Epitet je još i „ekkluzivno“, pa zbog stila gradnje i paprenih cena za naše uslove ima naziv i „Devizno naselje“. BANGLADEŠ

Pored brojnih egzotičnih gradova koji se nalaze u Bačkoj, tu je smeštena i jedna država,  Bangladeš. Na osam kilometara od centra Novog Sada, smešteno je Romsko naselje kilometar levo od magistralnog puta Novi Sad – Rumenka.

Naselje je osnovano kao privremeni dom Roma iz Futoga čiju je mahalu zahvatio veliki požar i uništio mnoge domove. Tada su privremeno doseljeni na bivšu farmu Centar. I ostali su tu. Sa izuzetkom nekoliko zidanih kuća, stotinjak porodica i danas živi kao da će se koliko sutra negde trajno preseliti. Mada, od 2009. godine, kada im je posle mnogo godina u mrklom mraku stigla struja, sve je manje izgleda za to. ŠANGAJ

Nedaleko od Brazilije, nalazi se Šangaj, ali novosadski. Gradska četvrt Novog Sada počelo je da se gradi krajem 19. veka, a ime je dobilo po bifeu koji se tu nalazio.

Kineski Šangaj broji preko 26 miliona stanovnika, srpski Šangaj koji je ranije nazivan „Ratno ostrvo“ i „Petrovaradinska ada“, ima oko 2.000 stanovnika.

KANADA

Toronto, Montreal, Vankuver ili Otava.. da ne bi putovali 7500 kilometra, nudimo vam kraću rutu, u Kanadu ideš putem Zaječara. MALI LONDON

Mali London nalazi se u blizini Beograda, ne treba vam avionska karta niti brod samo sačekajte gradski prevoz do Pančeva i uživajte! Jedina sličnost, kako kažu Pančevci, njihovog naselja sa stvarnim Londonom je ta što se i ovaj mali nalazi kraj reke sa početnim slovom „t“. Mutni su i Temza i Tamiša.

seoski turizam

PRELEPA ŠUMADIJA Ovaj grad doživljava ekspanziju seoskog turizma, ovde se odmara i duša i telo!

Turizam

20:00

4 maj, 2024

Gornji Milanovac - Smeštena u srcu Srbije opština Gornji Milanovac ima veliki turistički potencijal. Tokom poslednjih godina prirodno bogatstvo koje im je Bog dao meštani ovog kraja sve češće odlučuju da podele sa drugima. Sve je više onih koji se odlučuju da se bave seoskim turizmom, a jedan od njih je i Branko Trbović iz sela Ozrem koji na svom imanju napravio pravi mali raj.

Komentari(0)

Loading