DRUGA NAJVEĆA FARMA MAGARACA NA SVETU Ovde je otkrivena i biljka za koju se smatralo da je nestala pre 100 godina!

Jelena Vamović

19:00

Turizam 0

Idealna destinacija u Srbiji za odmor, rekreaciju, plovidbu čamcem, posmatranje prirode i ptica i uživanje u dobroj domaćoj hrani.

DRUGA NAJVEĆA FARMA MAGARACA NA SVETU Ovde je otkrivena i biljka za koju se smatralo da je nestala pre 100 godina!
shutterstock

 

Zasavica se nalazi na području južne Vojvodine i severne Mačve na teritoriji opština Sremska Mitrovica i Bogatić.

Stavljen je pod zaštitu države 1977. godine, kao prirodno dobro od izuzetnog značaja. Čini ga močvarno područje sa poplavnim livadama i šumama površine 1.832 hektara. Kroz ovaj rezervat teče rečica Zasavica, potok Batar, kanali Jovac i Prekopac i postoji veza sa rekom Savom, ali i Drinom koja podžemnim putem napaja svežom vodom ovaj močvarni ekosistem.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

U reci Zasavici otkrivena je biljka vodena stupica, zvanično nestala iz Srbije pre sto godina, ali i još oko 1.600 biljnih i životinjskih vrsta, od kojih su mnoge retke i ugrožene u Evropi i svetu.

 

Značaj reke Zasavice je u tome što ona predstavlja jedinstven očuvan prostor nekada velikog plavnog područja u porečju Save i Drine, odnosno severne Mačve. U današnjem krajoliku Mačve, koji je ljudskim aktivnostima u velikoj meri izmenjen, područje Zasavice se ističe mozaičnošću vodenih, močvarnih, livadskih i šumskih staništa. Ovaj prostor odlikuje raznovrsnost i bogatstvo stanišnih tipova, biljnih i životinjskih vrsta, sada retkih i ugroženih, a koje su nekada naseljavale mnogo šire područje.

 

U ovom rezervatu obitava 23 vrsta ribe, a Umbra Krameri je riba zaštitni znak rezervata. To su tzv. dvodihalice, koje se, kad nivo vode počne da opada, ukopaju u blato i dišu atmosferski kiseonik.

Od ukupno 190 vrsta ptica, 16 su grabljivice, od kojih su tri vrste orlova. Od grabljivica su najraprostranjeniji sivi gak, purpurna čaplja, a povremeno se pojavljuju eja i mišar. Najveći i najčešći je orao belorepan, čiji raspon krila premašuje 2,5 metra.

 

Nešto po čemu je Zasavica možda i najpoznatija jeste čuvena farma magaraca. Na celoj planeti postoji samo jedna farma magaraca koja je veća od ove u Zasavici.

Zasavica na mapi:

Komentari(0)

Loading