LEPOTE SRBIJE U ZASAVICI Rajski vrt Srbije i mesto gde se proizvodi najskuplji sir na svetu! (FOTO) (VIDEO)

J. K.

16:41

Turizam 0

Očuvanost neverovatnih bajkovitih pejsaža, autentična folkorna obeležja i kulturno-istorijski spomenici predstavljaju Zasavicu kao jedinstvenu i zaokruženu turističku celinu koju morate posetiti!

LEPOTE SRBIJE U ZASAVICI Rajski vrt Srbije i mesto gde se proizvodi najskuplji sir na svetu! (FOTO) (VIDEO)
Foto: J. K.

 

Na severu Srbije, nedaleko od Sremske Mitrovice, nalazi se Specijalni rezervat prirode Zasavica. Ono što je karakteristično za ovo mesto jeste da boravak u prirodi nigde nije toliko jedinstven kao na tlu parka kog godišnje posete hiljade stranih i domaćih turista. Specifičnost ovog rezervata ogleda se ne samo u prirodnim lepotama, već i u energiji ljudi koji ga vode, paze i promovišu sa beskrajno mnogo ljubavi i truda. 

Mnoge atrakcije vezuju se za ovaj rezervat, jedna od njih svakako je drvena osmatračnica sa tornjem visine 18 metara, sa pogledom na sve lepote ovog rezervata. To je mesto sa koga možete da napravite odlične fotografije i da uživate u dalekosežnom pejzažu. 

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

LEPOTE SRBIJE U ZASAVICI Rajski vrt Srbije i mesto gde se proizvodi najskuplji sir na svetu! (FOTO) (VIDEO) Foto: Shutterstock

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

 

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Ukoliko ste ljubitelji plovidbe turistički brod „UMBRA“ prava je atrakcija za vas. Gostima se pruža pogled na najširi deo toka Zasavice iza koga se nalazi pašnjak kojeg dalje u plovidbi zamenjuje komleks poplavnih šuma, tako da se u preletu mogu videti kako ptice močvarice tako i razne šumske vrste ptica.

Najzanimljivija atrakcija mnogih turista jeste safari vožnja kroz pašnjake Specijalnog rezervata, gde možete videti razne vrste domaćih životinja od kojih će vam magarci pružiti najsrdačniju dobrodošlicu, te budite dobri gosti i ponesite nešto za jelo ovim životinjama i neće vas napuštati sve dok ne krenete u dalji obilazak Zasavice. 

Na samo 200 m uz prilazni put do Vizitorskog centra Specijalnog rezervata prirode Zasavica smešten je auto-kamp pod nazivom “CAMPING ZASAVICA”, površine 0,5 ha. Kapacitet kampa je 42 mesta na kojima je obezbeđeno snabdevanje svakog mesta sa pijaćom vodom i strujom iz trenutno najsavremenijeg uređaja.

Pored auto-kampa jednu od znamenitosti ovog rezervata čini i glamping. Kako vam se čini ideja da beg od stresa i užurbanosti pronađete u srcu Specijalnog rezervata prirode Zasavica? Buzzoffski kućice vam upravo to mogu pružiti. Glamping kao pojam postaje sve popularniji, kako spaja lepotu boravka u prirodi sa luksuznim smeštajem. Provedite dane okruženi prirodom i neverovatnim životinjama. 

Zasavica može da se pohvali sa čak 192 vrste flore i faune koje su potpuno jedinstvene u Srbiji, a neke od njih i u celom svetu. Od životinjskog sveta verovatno najinteresantniji jeste dabar, a videćete stada mangulica i podolskog govečeta, farmu magaraca, konja kao i mini zoološki vrt.

LEPOTE SRBIJE U ZASAVICI Rajski vrt Srbije i mesto gde se proizvodi najskuplji sir na svetu! (FOTO) (VIDEO) Foto: Shutterstock
 

Od faune najveće vrednosti su riba umbra (Umbra krameri) za koju je Zasavica jedno od tri preostala staništa u Srbiji i svakako dabar (Castor fiber) koji je posle 100 godina vraćen u Srbiju međunarodnim projektom iz Nemačke.

Zbog svog biodiverziteta, prisustva reliktnih, endemičnih i retkih vrsta i njihovih životnih zajednica, nedovoljno podataka o nekim grupama organizama, kao što je slučaj sa insektima, mogućnosti praćenja inter i intraspecijskih odnosa, interakcije abiotičkih i biotičkih faktora, područje se može odrediti kao interesantno i pogodno za naučna i stručna istraživanja.

Zasavica je odličan izbor za izlet sa decom blizu Beograda, a upravo se deca najviše raduju druženju za životinjama.  Životinje su pitome, a magarci naročito druželjubivi.

Ukoliko posetite Zasavicu, ne propustite priliku i da posetite Sremsku Mitrovicu, mesto najlepše gradske plaže u Srbiji i mnogih neverovatnih muzeja! 

LEPOTE SRBIJE U ZASAVICI Rajski vrt Srbije i mesto gde se proizvodi najskuplji sir na svetu! (FOTO) (VIDEO) Foto: J. K.
 

 

Specijalni rezervat prirode Zasavica na mapi: 

 

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

Komentari(0)

Loading