MEĐUNARODNI FESTIVAL NARODNIH ORKESTARA "FENOK" Pored domaćih, nastupaju ansambli iz Bugarske, Rumunije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine (FOTO/VIDEO)

Lepote Srbije

09:00

Manifestacije 0

Međunarodni festival narodnih orkestara koncertima i muzičkim radionicama afirmiše vrhunsko izvođenje i predstavljanje autentične narodne muzike iz zemalja gostujućih inostranih ansambala, uz učešće i afirmisanih ansambala iz naše zemlje.

MEĐUNARODNI FESTIVAL NARODNIH ORKESTARA "FENOK" Pored domaćih, nastupaju ansambli iz Bugarske, Rumunije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine (FOTO/VIDEO)
Shutterstock/Folklor

U Kikindi je počeo 21. "Fenok", Međunarodni festival narodnih orkestara, u organizaciji Akademskog društva za negovanje muzike "Gusle", na kom će, pored domaćih, nastupiti ansambli iz Bugarske, Rumunije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine. U okviru Festivala, održava se i Etno-kamp, na kom dvadesetak studenata i učenika srednjih škola izučava tradiciju i običaje Srba u Mađarskoj, Rumuniji i na domaćem terenu.

Kikinda je domaćin Međunarodnog festivala narodnih orkestara "Fenok 2022", koji po 21. put organizuje Akademsko društvo za negovanje muzike "Gusle". Na Festivalu, koji će se odvijati do nedelje, 31. jula, pored domaćih, nastupaju ansambli iz Bugarske, Rumunije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine.

"Možda će se nešto, što nam je danas smešno, posle dosta vremena i kvalitativne provere, od onoga što smatramo popularnom muzikom, kasnije zvati narodna muzika. Fenok ima četiri veoma sadržajne koncertne večeri, tematski različite, tako da će publika sigurno uživati", kaže Zoran Petrović, direktor ADZNM "Gusle", Kikinda.

Prvog dana "Fenoka", priređeno je veče folklora, da bi u sredu na programu bilo veče nacionalnog pevanja i sviranja na tradicionalnim instrumentima. U četvrtak i petak predviđeno je veče orkestarskog muziciranja, da bi u subotu na programu bilo veče romantične muzike. Festival će se završiti u nedelju rok koncertom muzičke grupe "Word Up".

MEĐUNARODNI FESTIVAL NARODNIH ORKESTARA Shutterstock/Folklor
 

"Meni je velika čast što sam ovde, jako mi je drago što se u Kikindi rade velike stvari, što se prave umetnosti tiče, što dokazuje i ovaj festval Fenok, kao i Etno kamp", rekao je Lavinijus Nikolajević, sa Zapadnog univerziteta u Temišvaru.

"Ove godine nećemo igrati, već će gost na Fenoku biti naša ženska pevačka grupa Đude koja će nastupiti dve večeri. One su ove godine dobitnice jedne od prestižnih nagrada za najbolju evropsku priču", dodaje Davor Sedlarević, rukovodilac KUD "Mijat Mašković" iz Kolašina.

U okviru Festivala, održava se i Etno-kamp, na kom dvadesetak studenata i učenika srednjih škola izučava tradiciju i običaje Srba u Mađarskoj, Rumuniji i na domaćem terenu. Na kampu učestvuju studenti iz Beograda, Novog Sada i Banjaluke, srednjoškolci iz Subotice, Sombora, kao i studenti i profesori sa Zapadnog univerziteta u Temišvaru.

"Smatram da je ovaj festival od velike važnosti za naš grad jer se zasniva na istraživanju kulturnog nasleđa kao i kulturnog identiteta našeg naroda", smatra Valentina Mickovski, članica Gradskog veća zadužena za kulturu i obrazovanje.

Do sada je u prethodne dve decenije, koliko se Fenok održava, učestvovalo preko 130 ansambala iz 14 zemalja. Festival "Fenok" i Etno-kamp podržali su resorno Ministarstvo, Pokrajinska vlada, kao i Grad Kikinda.

Kikinda na mapi:

 

 

Izvor: rtv

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

BONUS VIDEO:

 

Maglič tvrđava

MAGLIČ GRAD-URANAK Dođite 29. i 30. aprila da osetite mistiku ove srednjovekovne tvrđave iz serije "Beležnica"!

Manifestacije

17:00

12 mart, 2024

Maglič je srednjovekovni zamak smešten u ibarskoj klisuri, 20 km južno od Kraljeva u Srbiji. Ovaj utvrđeni grad stoji na vrhu brda, oko kojeg reka Ibar pravi oštru okuku, čime podnožje brda okružuje sa tri strane. Zaravnjeni plato na kom je utvrđenje podignuto uzdiže se nekih stotinak metara iznad dna klisure i jedinog karavanskog puta koji je povezivao Moravsku dolinu i Kosovo polje.

Komentari(0)

Loading