VEKOVNA TRADICIJA NA RAJCU Nekadašnji narodni običaj uzajamnog pomaganja na selu prilikom velikih radova leti (FOTO/VIDEO)

Lepote Srbije

16:30

Manifestacije 0

Nekadašnji narodni običaj uzajamnog pomaganja na selu prilikom velikih radova leti, koji je u Srbiji potpuno iščezao, oživi jedino u julu na planini Rajac, kod Ljiga, prve nedelje po Petrovdanu.

VEKOVNA TRADICIJA NA RAJCU Nekadašnji narodni običaj uzajamnog pomaganja na selu prilikom velikih radova leti (FOTO/VIDEO)
Shutterstock/Kosidba na Rajcu

Tada, već više od pola veka, u sećanje na mobu, organizuje se Kosidba na Rajcu. Najbolji kosci iz cele regije nadmeću se za prestižnu nagradu – Zlatnu kosu.

VEKOVNA TRADICIJA NA RAJCU Nekadašnji narodni običaj uzajamnog pomaganja na selu prilikom velikih radova leti (FOTO/VIDEO) Foto: Rina
 

U stočarskim krajevima jedan od najvažnijih poslova je kosidba. U stara vremena letina se prikupljala uz pomoć moba, kada bi se kosači okupljali jedni kod drugih i zajednički obavljli važan i težak posao. Koliki je značaj kosidba imala govori i to da se početak, a posebno kraj pretvarao u pravu svetkovinu.Prvo takmičenje kosača na Rajcu se održalo kada i prvi narodni vašar, daleke 1892. godine. Tek mnogo kasnije 1965. i 1967. javlja se ideja i Kosidba na Rajcu postaje turistička manifestacija.

Kosidba na Rajcu nije samo takmičenje kosača, već i prikaz tradicije: od okupljanja kosača, zdravičara, trubača, vodonoša, do kosačkog ručka na travi i kulturno zabavnog programa. Smotra ima i međunarodni karakter. Na Kosidbi su do sada učestvovali kosci iz Francuske, Islanda, Rumunije, Rusije, Holandije, Mađarske, Norveške… Svake godine učestvuju najbolji kosci iz Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore. Zlatnu kosu do sada je najviše, čak sedam puta – osvajao Milorad Sladojević iz Mrkonjić Grada.

Sem najboljeg kosca – kome se meri brzina, širina, kvalitet, ujednačenost otkosa, bira se i đidija ili kozbaša, kosac koji se najlepše odeva, peva, igra, ima najlepši stas…

Program:

Petak, 15. jul


17.00 Rajački vašar
21.00 Koncert grupe Stari Grad

Subota, 16. jul


12.00 Otvaranje izložbe poljoprivredne mehanizacije

19.30 Koncert grupe Pop Hor

20.00 Festival folklornih ansambala domaćin KUD ”Ljig” iz Ljiga
21.00 Koncert grupe Kalem

Nedelja, 17. jul


09.00 Okupljanje kosača
10.00 Kosačka zdravica, nastup pevača, igrača, trubača…
11.00 Otvaranje Kosidbe
11.15 Defile kosača, trubača, ručkonoša, vodonoša ka livadama za košenje

11.45 Demonstracija rada poljoprivredne mehanizacije
12.00 Revijalno takmičenje kosača
12.30 Kosidba na Rajcu – takmičarski deo
13.00 Međunarodno ekipno takmičenje u ručnom košenju trave
13.30 Kosački ručak na otkosu
15.00 Kulturno-umetnički program
15.30 Proglašenje pobednika i dodela priznanja
16.00 Trubački orkestar Etno art
20.00 Lena Kovačević

Izvor: srbijuvolimo

Lepotesrbije.alo.rs je i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

BONUS VIDEO:

Maglič tvrđava

MAGLIČ GRAD-URANAK Dođite 29. i 30. aprila da osetite mistiku ove srednjovekovne tvrđave iz serije "Beležnica"!

Manifestacije

17:00

12 mart, 2024

Maglič je srednjovekovni zamak smešten u ibarskoj klisuri, 20 km južno od Kraljeva u Srbiji. Ovaj utvrđeni grad stoji na vrhu brda, oko kojeg reka Ibar pravi oštru okuku, čime podnožje brda okružuje sa tri strane. Zaravnjeni plato na kom je utvrđenje podignuto uzdiže se nekih stotinak metara iznad dna klisure i jedinog karavanskog puta koji je povezivao Moravsku dolinu i Kosovo polje.

Komentari(0)

Loading