MANIFESTACIJA ŠALE I SATIRE Kako su Šapčani dobili nadimak

M. M.

16:19

Manifestacije 0

“Belosvetski vašar humora i satire”.

MANIFESTACIJA ŠALE I SATIRE Kako su Šapčani dobili nadimak
printscreen youtube

Grad Šabac na obalama reke Save je kroz istoriju dobio razne nadimke. Poreklo imena Šabac je verovatno po reci Savi. Mesto se možda zvalo Savac, ali su Austrijanci na čijoj se granici nalazio pogrešno zapisali i tako je ostalo ime Šabac.

Pošto je Šabac bio prvi grad Kneževine Srbije u kome su se čule melodije sa klavira, a i zbog uglađene gospode koja je pratila mnoge evopske trendove, Šabac je često bio nazivan i Srpskim Parizom. Grad na Savi je imao još jedan francuski grad po kome je dobio nadimak, a to je bio Verden. Zbog velikog razaranja Šapca u Prvom svetskom ratu dobio je nadimak Srpski Verden.

 

printscreen youtube

 

Stanovnici Šapca imaju malo drugačiji nadimak od ova dva. Šapčani su inače poznati kao duhoviti ljudi, spremni da zapodenu šalu sa bilo kime, pa čak i sa vladarom. Po jednoj priči jedan Šapčanin je izvukao čiviju (klin, ekser) koji je osiguravao točak na kočijama kneza Mihaila ili kralja Milana Obrenovića. Posle malo pređenog puta točak je ispao, a njegove kočije su se prevrnule. Po toj čiviji zbog koje je vladar imao malu nesreću, Šapčani su dobili nadimak – čivijaši.

Svake godine, septembra meseca, pred Malogospojinski Šabački vašar održava se u Šapcu „Čivijada“. To je kulturno-turistička manifestacija koja se održava od 1968. godine pod sloganom “Belosvetski vašar humora i satire”. Moderna Čivijada ima više svojih programskih sadržaja: izložba karikatura, Međunarodni Čivijaški karneval, promociju lista „Čivija“, koji izlazi samo tokom održvanje manifestacije i u njemu se nalazi izbor najboljih šala, aforizama i anegdota.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Televizija As Šabac (@tvas_official)

 

 

Maglič tvrđava

MAGLIČ GRAD-URANAK Dođite 29. i 30. aprila da osetite mistiku ove srednjovekovne tvrđave iz serije "Beležnica"!

Manifestacije

17:00

12 mart, 2024

Maglič je srednjovekovni zamak smešten u ibarskoj klisuri, 20 km južno od Kraljeva u Srbiji. Ovaj utvrđeni grad stoji na vrhu brda, oko kojeg reka Ibar pravi oštru okuku, čime podnožje brda okružuje sa tri strane. Zaravnjeni plato na kom je utvrđenje podignuto uzdiže se nekih stotinak metara iznad dna klisure i jedinog karavanskog puta koji je povezivao Moravsku dolinu i Kosovo polje.

Komentari(0)

Loading