LETO NA OTVORENOM Iako letnja scena broji oko 500 sedećih mesta, ovi koncerti neretko privuku i po više hiljada posetilaca

M. M.

15:23

Manifestacije 0

Iako letnja scena broji oko 500 sedećih mesta, ovi koncerti neretko privuku i po više hiljada posetilaca.

LETO NA OTVORENOM Iako letnja scena broji oko 500 sedećih mesta, ovi koncerti neretko privuku i po više hiljada posetilaca
shutterstock

 

U selu Progar kod Surčina nalazi se Bojčinska šuma, koju čine pretežno stabla hrasta, lipe, cera i graba, pod čijim krošnjama raste više od stotinu vrsta gljiva, od kojih se čak 15 nalazi na listi zaštićenih vrsta. Takođe, Bojčinska šuma je stanište raznih vrsta ptica, ali i sisara, poput zečeva i srna, a posebnu draž ovoj šumi daju svinje mangulice, koje se slobodno kreću i hrane u prirodnom ambijentu.

Na obodima Bojčinske šume se svako leto održava „Bojčinsko kulturno leto“. Več više od d decenije, tačnije od 2009. godine ova manifestacija se održava u selu Progar. otvorena je letnja scena na kojoj se vikendima, tokom čitavog leta (od juna do avgusta), organizuju različita kulturna dešavanja.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Cezar Raičević Petrović (@cezar_frenchie)

Do sada su na Bojčinskom kulturnom letu nastupale grupe poput Nevernih beba, Crvene jabuke, Van Goga, te pevači zabavne muzike kao što su Sergej Ćetković, Dženan Lončarević i drugi. Iako letnja scena broji oko 500 sedećih mesta, ovi koncerti neretko privuku i po više hiljada posetilaca.

U Bojčinskoj šumi se nalaze i trim staza duga 1750 metara, kao i konjički klub „Bojčin“ koji posetiocima pruža mogućnost jahanja konja . Još jedna atrakcija je i restoran „Bojčinska koleba“. Inače, lokalni termin „koleba“ odnosi se na objekat kružnog oblika izgrađen od pruća i blata, a pokriven ševarom i slamom. Kolebe su nekada naširoko korišćene na području Srema, za boravak stočara.

Maglič tvrđava

MAGLIČ GRAD-URANAK Dođite 29. i 30. aprila da osetite mistiku ove srednjovekovne tvrđave iz serije "Beležnica"!

Manifestacije

17:00

12 mart, 2024

Maglič je srednjovekovni zamak smešten u ibarskoj klisuri, 20 km južno od Kraljeva u Srbiji. Ovaj utvrđeni grad stoji na vrhu brda, oko kojeg reka Ibar pravi oštru okuku, čime podnožje brda okružuje sa tri strane. Zaravnjeni plato na kom je utvrđenje podignuto uzdiže se nekih stotinak metara iznad dna klisure i jedinog karavanskog puta koji je povezivao Moravsku dolinu i Kosovo polje.

Komentari(0)

Loading