ETNO MANIFESTACIJA U PODNOŽJU KOSMAJA Turisti iz celog sveta hrle na ovaj događaj

M. M.

15:15

Manifestacije 0

U "veselim mašinama" podnožje planine Kosmaj krčka se sve - od rakije, preko čvaraka, do pasulja, sve što se poželeti može.

ETNO MANIFESTACIJA U PODNOŽJU KOSMAJA Turisti iz celog sveta hrle na ovaj događaj
RINA

 

Danas su obroci takvi da se kuvaju u malim šerpama, a nekad, u stara , dobra vremena, srpske domaćice kuvale su samo u kazanima, u kojima su se krčkali čvarci, pasulj pa i rakija kad joj dođe vreme.

Većina stranaca koja Srbiju poseti turistički ili poslovno kao utisak broj jedan iz naše zemlje poneće – hranu, i u mislima i u stomaku i za poneti.

Domaći specijaliteti pravljeni sa ljubavlju i po recepturama predaka jedan su od najboljih naših predstavnika u svetu. Međutim, tradicionalni način spremanja hrane polako gubi bitku sa savremenim trendovima kuvanja, a da bi se srpski duh očuvao kroz jelovnike napravljena je i čitava manifestacija u selu Pružatovac kod Mladenovca.

RINA

Na njoj se sprema kao što se to činilo nekad za mnogočalane porodice, pa je manifestacija simbolično i nazvana „Kosmajski kazan“.

„Naše selo je jedno od retkih u Srbiji koje nije imalo svoju manifestaciju, sada se konačno to promenilo. Čitavo leto smo čekali da se okupimo, malo družimo i naravno uživamo. Ovde nema kuće u kojoj se ne sprema na veliko, a kako drugačije to uraditi nego u kazanu.

A da bi nešto imalo u kazan da se stavi, mora i da se gaji. Obori i štale su kod nas puni, pa tako nema tovljenika ispod 200 kilograma, a od njih bude mesa, slanine i naravno čvaraka. Kazandzije u Pružatovcu svakako imaju pune ruke posla“, izjavio je meštanin, Dragan Mošić.

RINA

Maglič tvrđava

MAGLIČ GRAD-URANAK Dođite 29. i 30. aprila da osetite mistiku ove srednjovekovne tvrđave iz serije "Beležnica"!

Manifestacije

17:00

12 mart, 2024

Maglič je srednjovekovni zamak smešten u ibarskoj klisuri, 20 km južno od Kraljeva u Srbiji. Ovaj utvrđeni grad stoji na vrhu brda, oko kojeg reka Ibar pravi oštru okuku, čime podnožje brda okružuje sa tri strane. Zaravnjeni plato na kom je utvrđenje podignuto uzdiže se nekih stotinak metara iznad dna klisure i jedinog karavanskog puta koji je povezivao Moravsku dolinu i Kosovo polje.

Komentari(0)

Loading