ETNO MANIFESTACIJA U PODNOŽJU KOSMAJA Turisti iz celog sveta hrle na ovaj događaj
U "veselim mašinama" podnožje planine Kosmaj krčka se sve - od rakije, preko čvaraka, do pasulja, sve što se poželeti može.
Danas su obroci takvi da se kuvaju u malim šerpama, a nekad, u stara , dobra vremena, srpske domaćice kuvale su samo u kazanima, u kojima su se krčkali čvarci, pasulj pa i rakija kad joj dođe vreme.
Većina stranaca koja Srbiju poseti turistički ili poslovno kao utisak broj jedan iz naše zemlje poneće – hranu, i u mislima i u stomaku i za poneti.
Domaći specijaliteti pravljeni sa ljubavlju i po recepturama predaka jedan su od najboljih naših predstavnika u svetu. Međutim, tradicionalni način spremanja hrane polako gubi bitku sa savremenim trendovima kuvanja, a da bi se srpski duh očuvao kroz jelovnike napravljena je i čitava manifestacija u selu Pružatovac kod Mladenovca.

RINA
Na njoj se sprema kao što se to činilo nekad za mnogočalane porodice, pa je manifestacija simbolično i nazvana „Kosmajski kazan“.
„Naše selo je jedno od retkih u Srbiji koje nije imalo svoju manifestaciju, sada se konačno to promenilo. Čitavo leto smo čekali da se okupimo, malo družimo i naravno uživamo. Ovde nema kuće u kojoj se ne sprema na veliko, a kako drugačije to uraditi nego u kazanu.
A da bi nešto imalo u kazan da se stavi, mora i da se gaji. Obori i štale su kod nas puni, pa tako nema tovljenika ispod 200 kilograma, a od njih bude mesa, slanine i naravno čvaraka. Kazandzije u Pružatovcu svakako imaju pune ruke posla“, izjavio je meštanin, Dragan Mošić.

RINA
Najpopularnija srpska planina spremna da dočeka na desetine hiljada gostiju tokom praznika: Sjajan program pripremljen na Zlatiboru
Zlatibor će i ove godine dočekati praznike u pravom svečanom duhu, obasjan hiljadama svetala, ispunjen zimskom čarolijom i atmosferom koja već decenijama čini ovu planinu jednom od najpoželjnijih destinacija za novogodišnji provod.
Čast je biti deo jedne ovakve priče: Izložba "Moja ćirilica" otvorena u Mašinsko-saobraćajnoj školi u Čačku
Očuvanje sprske tradicije i pisma kao prioritet među mladima
Svetlo žuta boja, kremasti ukus i postojani mehurići: Ovo je šampanjac na srpski način napravljen u Novom Slankamenu - penušavo vino Trofej iz atelja "Šapat" predstavljeno u Beoogradu
Atelje vina “Šapat” iz Novog Slankamena, poznat po vrhunskim vinima i jedinstvenoj ponudi visoke gastronomije i usluge, na Četvrtom međunarodnom sajmu vina, “Vinska vizija Otvorenog Balkana” u Beogradu predstavlja svoje prvo penušavo vino – “Trofej”.
Stiže najlepši period godine: Od 5. decembra dočekujemo praznike uz Zimsku bajku u Beogradu na vodi
Beograd ponovo postaje prestonica praznične čarolije - Zimska bajka se vraća u Savski park Beograda na vodi!
Poznat datum održavanja najveće trubačke fešte na svetu: Sabor u Guči zakazan za period od 7. do 9. avgusta sledeće godine
Prestonica srpske muzičke tradicije Guča, i naredne godine biće domaćin najznačajnijeg festivala trubačke muzike u regionu. Guča festival i 65. Dragačevski sabor trubača održaće se od 7. do 9. avgusta 2026. godine, u organizaciji opštine Lučani, Skajmjuzik-a, Kulturnog centra opštine Lučani i Turističke organizacije „Dragačevo”.
Komentari(0)