BILA JE JEDNA OD NAJLEPŠIH ŽENA JUGOSLAVIJE I TITOVA OMILJENA PEVAČICA: Pevala mu pred smrt, on je tretirao kao BOGINJU

Lepote Srbije

15:00

Kultura 0

Kažu da je omiljena Titova pevačica bila Vera Cvetinović, koja mu je pevala neposredno pred smrt.

vera cvetinović
Printscreen/Youtube

Poznato je da je Josip Broz Tito bio slab na pevačice. Ako se pitate koja je Brozu bila omiljena, onda je to Vera Cvetinović, novosadska pevačica, novinarka i voditeljka.

Vera Cvetinović Titu je pevala trideset puta, a on je često po nju slao vozača i luksuzni auto kako bi njegove zabave upravo ona uveličala pesmom. U doba najveće televizijske popularnosti, nazivali su je jednom od najlepših žena u Jugoslaviji.

vera cvetanović Printscreen/Youtube
 

Sve je počelo tako što je Vera Cvetinović kao student književnosti u Novom Sadu amaterski pevala u KUD “Svetozar Marković”, tako dobro da je 1971. postala prvi glas Vojvodine. A potom i solista Radio Novog Sada.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Osjećaj za muziku i dobar glas, kaže, nasledila je od svog oca Mirka Cvetka, tamburaša poreklom iz Kutjeva.

"Tih godina sam pevala pesme Ivice Šerfezija, Đorđa Marjanovića i Tereze Kesovije. Kada sam s društvom krenula na turneju po Južnoj Americi, naučila sam i tatine zagorske i mamine srpske pesme. U međuvremenu, Izvršno veće Vojvodine je u jesen 1974. u Mošinoj vili na Fruškoj gori pripremalo prijem za Josipa Broza, pa su me pozvali da prvi put pevam Titu. U to vreme nosile su se mini suknje, a ja sam na prijem u prirodi krenula sa starom bakinom dugom haljinom, kojom sam privukla njegovu pažnju, jer sam rekla da je izrađena od starih zavesa iz Zagorja", rekla je Vera jednom prilikom.

Kad je Broz čuo da je haljina pravljena od zavesa donesenih iz Zagorja raznežio se.

BILA JE JEDNA OD NAJLEPŠIH ŽENA JUGOSLAVIJE I TITOVA OMILJENA PEVAČICA: Pevala mu pred smrt, on je tretirao kao BOGINJU Alo
 

- Pevala sam mu tog dana pesme “Tiho noći moje zlato spava” i staru zagorsku “Fala”. I kasnije kada bih nastupala pred predsednikom te dve pesme su bile obavezno u mom repertoaru - otkrila je Vera Cvetinović, koja je posle diplomiranja našla posao na televiziji.

Sredinom sedamdesetih Vera je danju radila na TV Novi Sada, a uveče pevala u hotelu “Park”. Bili su to, kaže, mali koncerti, zbog kojih su je njeni obožavaoci nagrađivali knjigama ili sokovima. I tada je Tito diskretno pratio, jer se interesovao za njen život i rad.

- Čujem da ste diplomirali? I da ste imali saobraćajni udes? Kako ste sada? - raspitivao se Tito, dok smo sedeli kraj vatre u Karađorđevu. Tada sam shvatila da sve zna o meni i da mi veruje. Na tom diplomatskom lovu u Karađorđevu u toku vereče Titu sam otpevala pesmu “Zvoni zvonce”, a Jovanki pesmu “Salaš u malom ritu”, koju je mnogo volela - kaže Vera i pokazuje nam fotografije sa Brozovima u ovom lovištu i u Bugojnu.

U bosanskom lovištu Vera je zahvaljujući Titu bila nezvanična mis Jugoslavije, jer je poslije modne revije Aleksandra Joksimovića predsednik javno rekao: “Meni je Vera najljepša, jer je njena haljina najelegantnija”.

- Mora da se Broz šalio, jer je Joksimović sa predivnim manekenkama Jovanki i Titu prikazao mini haljine i suknje, a ja sam bila u toaleti zakopčana do grla - kaže Vera.

Poslije toga Titovo obezbeđenje je mnogo puta Veri slalo vozača i “mercedes” da je voze kod Broza. Neki od njenih nastupa su bili tajni, neki diskretni, a neki i javni.

Jugoslovensku popularnost pevačica Vera Cvetinović je doživela u noći 31. decembra 1976. godine kada su Jovanka i Josip Broz sa čitavim političkim rukovodstvom zemlje čekali novu 1977. godinu u Novom Sadu.

Ipak, Verina pevačka karijera bila je samo hobi. Nakon što je diplomirala novinarstvo, zaposlila se kao voditeljka i muzička urednica na radiju Novi Sad, a kasnije i kao televizijska voditeljka.

Titu je pevala sve do smrti, 1980. godine, a naknadno je kazala da je Tito bio vidno bolestan i da ju je to jako ražalostilo. Poslednji put je Tito navodno tražio da sedi pored njega, a njegove pudlice su je uznemiravale pri izvođenju pesme.

I danas živi u Novom Sadu i vlasnica je malog hotela koji je prepun slika Tita i Jovanke.

Komentari(0)

Loading