Srpske revolucionarne organizacije i tajna društva: Istorija tajnih društava i revolucionarnih organizacija u Srbiji kroz vekove

20:00

Kultura 0

Srbija ima bogatu istoriju tajnih društava i revolucionarnih organizacija koje su igrale ključnu ulogu u borbi za slobodu i nezavisnost. Otkrivamo priče o najpoznatijim tajnim organizacijama kroz vekove.

masoni
Shutterstock

Zavereničke organizacije 19. veka

U 19. veku, tokom borbe za oslobođenje od Osmanskog carstva, mnoge tajne organizacije i zavereničke grupe formirane su u Srbiji. Jedna od najpoznatijih je bila "Ujedinjenje ili smrt", poznata i kao Crna ruka. Osnovana 1911. godine, Crna ruka imala je za cilj ujedinjenje svih srpskih teritorija. Njeni članovi bili su visoki oficiri srpske vojske, a organizacija je bila odgovorna za mnoge tajne operacije, uključujući atentat na austrougarskog prestolonaslednika Franca Ferdinanda, što je dovelo do Prvog svetskog rata.

Omladinska društva i studentske organizacije

Tokom 19. i početkom 20. veka, omladinska društva i studentske organizacije igrale su ključnu ulogu u širenju revolucionarnih ideja. Jedna od najpoznatijih bila je "Mlada Bosna", koja je okupljala mlade intelektualce i studente sa ciljem borbe protiv austrougarske okupacije. Članovi Mlade Bosne, uključujući Gavrila Principa, bili su ključni akteri u atentatu na Franca Ferdinanda.

Masonska loža i slobodno zidarstvo

Slobodno zidarstvo imalo je značajan uticaj na političke i društvene događaje u Srbiji. Masonske lože su bile tajna društva koja su okupljala ugledne intelektualce, političare i vojne lidere. Ove lože su bile mesto gde su se donosile važne političke odluke i planirale revolucionarne akcije. Mnogi članovi Crne ruke i Mlade Bosne bili su povezani sa slobodnim zidarstvom, što im je omogućavalo pristup mreži podrške i resursa.

Antifašistički pokreti tokom Drugog svetskog rata

Tokom Drugog svetskog rata, tajne organizacije i pokreti otpora igrali su ključnu ulogu u borbi protiv fašizma. Najpoznatiji među njima bio je Narodnooslobodilački pokret (NOP) pod vođstvom Josipa Broza Tita. NOP je koristio tajne kanale komunikacije i organizaciju gerilskih jedinica za borbu protiv okupatora. Pored NOP-a, postojale su i druge organizacije, poput četničkog pokreta pod vođstvom Draže Mihailovića, koje su takođe imale tajne operacije i mreže.

Manastir Lešje

MANASTIR LEŠJE Malo ko zna za njega a čuvar je čestice Časnog Krsta i vrednih relikvija, evo priče o ovom svetom mestu

Kultura

21:00

21 jun, 2024

Manastir Lešje udaljen je desetak kilometara od Paraćina, nedaleko od glavnog puta prema Zaječaru. Lešje pripada Eparhiji kruševačkoj. Ime je dobio po leskovoj šumi koja je iskrčena u podnožju brda Baba, koje se naslanja na planinu Rtanj. O istorijatu Lešja svedoče retki pisani izvori koji se čuvaju u ruskom državnom muzeju u Moskvi i na Svetoj gori u Hilandaru.

Komentari(0)

Loading