DA LI SU PRAVILA TOKOM POSTA ISTA ZA SVE? Sveštenik pojasnio o čemu je reč i koje najveće greške pravimo

14:00

Kultura 0

Vaskršnji post je ove godine počeo 18. marta i trajaće sve do 4. maja. Pravoslavni hrišćanski vernici 5. maja proslavljaju Uskrs, najveći i najstariji hrišćanski praznik koji se slavi u spomen na Hristovo vaskrsnuće, njegovu pobedu nad smrću i nad grehom. Tom prazniku prethodi veliki Uskršnji, Vaskršnji, odnosno Časni post.

vladika atanasije
rina

Otac Arsenije Arsenijević, starešina Vaznesenjske crkve u Beogradu, jednom prilikom pričao je o pravilima posta i šta zapravo post podrazumeva, u Jutarnjem programu TV Prva.

Na tvrdnje verskog analitičara da ne bi trebalo gledati ni serije tokom posta, otac Arsenije je imao dodatno objašnjenje, rekavši da je post za dušu i telo što i kondicioni trening za sportistu.

- Da li samo njih? Post podrazumeva sveukupno uzdržavanje, telesni post i ishrana su nam jasni, ali ono što je kudikamo važnije je da koristimo telesni post kao odskočnu dasku. Kao što sportista ima kondicioni trening, bez kojeg neće moći da pokaže veštinu, tako i nas post priprema. Duhovni deo odricanja, približavanje Bogu uz dela, mora nas udaljiti od svega što nas koči na tom putu. Želimo da naše misli posvetimo Bogu. Ako budemo neprekidno u informacijama, ne samo u serijama, utakmicama ili drugim zabavnim sadržajima, nego i prevelika informisanost čoveka opterećuje. Možda nije lepo to reći u informativnom programu, ali čovek treba da se umiri, da misli sabere, da se bavi molitvom, da čita duhovne knjige, da ide na bogosluženje i pričešće... Onda oseća kako se život menja - rekao je on.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Ko sme da ublaži pravila posta ili da ga se ne pridržava?

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

- To je individualno, u pravilima posta primetićemo jednu drugačiju stvar u odnosu na, recimo, neki program učenja koji počinje od najlakšeg. Pravila posta su najstroža, a ne najlakša, i onda se ublažavaju. Ali moraju da pokažu koliko neko može dati truda, neko ko se striktno pridržava posta, sveštenici... To ne znači da smo svi u obavezi da tako postimo, nije svako u mogućnosti. Tu su trudnice, bolesnici ili neko ko je u velikom fizičkom naporu. Ne može post da bude isti za nekoga ko je na njivi ili građevini, i nekoga ko sedi u kancelariji, nedopustivo je da se to izjednači, čovek koji je u većem naporu će se razboleti - rekao je on.

Koje su najveće greške pri postu?

- Mnogih grešaka bude, ali da istaknemo tu samodovoljnost, kada neko misli da je ispunio jednu stvar i da je to sada dovoljno. Telesni post nije jedina svrha, neko može neprimetno da upadne u gordost, sujetu, da misli da je nešto veliki u odnosu na drugog. Post mora dovesti do dubine smirenja, baš kroz te nervoze shvatamo da ne možemo da učinimo ni najmanju stvar. Tu shvatamo da nismo toliko dobri koliko mislimo, e u tome je suština. Na taj način dobijam ljubav i razumevanje prema drugima, a ne sebe da ubedim da sam najbolji i da naređujem okolo, jer sam 'pokazao' kako nešto mogu - rekao je on.

- Poruka u ovo krizno vreme - umirite duh i telo kroz post, kroz razmišljanje o Bogu, da isteramo strah iz srca, Bog je tu sa nama i čuva nas. Na taj način bi trebalo isterati najvećeg neprijatelja, da verujemo Bogu i jačamo se, bićemo bolji u svakom pogledu - rekao je on.

(Stil Kurir)

TUŽNA SUDBINA: Ko je Mile koji ide lajkovačkom prugom?

TUŽNA SUDBINA: Ko je Mile koji ide lajkovačkom prugom?

Kultura

17:00

24 jul, 2024

Kod nas ništa ne može da prođe bez kontroverzi i teorija zavera, a ta sudbina je zadesila i čuvenu pesmu. Iako je pesma Ide Mile lajkovačkom prugom bila i ostala jedna od najomiljenijih u narodu, u novije vreme se pojavljuju izvori koji tvrde da se ona znatno razlikuje od izvornog teksta, koji ima znatno moćniju poruku i potresniji kontekst.

Komentari(0)

Loading