ČUVENI VOZ ORIJENT EKSPRES, KASNIO JE SAMO JEDNOM: Čekao je srpsku heroinu MILUNKU SAVIĆ! Evo kako je to izgledalo!

Lepote Srbije

15:00

Kultura 0

Ovo se zaista desilo i to davne 1928. godine

Milunka Savić
vikipedija/Milunka Savić

Čuveni voz Orijent ekspres je kasnio samo jednom. Desilo se to na beogradskoj železničkoj stanici 1928. godine.

U Francuskoj je u to vreme obeležavana deseta godišnjica savezničke pobede u Prvom svetskom ratu. Za tu priliku poslat je voz za Beograd kako bi prevezo srpske zvaničnike pozvane da učestvuju u proslavi. Ukrcavali su se generali, političari, bivši vojnici...

Francuski ambasador, koji je prisustvovao ispraćaju, slučajno je na peronu video Milunku Savić. Stajala je pored voza i ispraćala pogledom svoje ratne drugove. Začuđen, upitao je zašto i ona ne ide na ovo putovanje.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

"Ja za to nemam novca", skromno je odgovorila Milunka.

Njegova ekselencija kao i okupljeni građani to nisu mogli da dozvole. Ispred njih je stojala velika Milunka Savić. Žena sa najviše ordena u istoriji ratovanja. Heroina Balkanskih i Prvog svetskog rata, narednik u Drugom puku srpske vojske „Knjaz Mihailo“. Ranjavana u borbama devet puta. Ti isti Francuzi su je zbog neizmerne hrabrosti prozvali „srpska Jovanka Orleanka“ i dodelili čak dva ordena Legije časti.

Nije bilo prostora za oklevanje. Prisutni su brzo prikupili novac. Ambasada Francuske je obezbedila potrebnu dokumentaciju. Orijent ekspres je stajao mirno. Svi putnici, glavešine i generali su sedeli u vozu i čekali. Niko se nije bunio. Znali su da bez Milunke putovanje nije pravo. Da bez nje i ne mogu da krenu.

Mnogo vozova je od tada prtutnjalo Beogradom. Orijent ekspres juri svetom.

Jednom je čekao, samo jednom i to srpsku heroinu, Milunku Savić.

(Srpski pisci)

@lepotesrbijee Najviši vodopad u Srbiji visok je 71 metar i nalazi se na Kopaoniku u oblasti Jelovarnik, u okviru nacionalnog parka, na nadmorskoj visini od oko 1.500 metara! Nalazi se 25 kilometara zapadno od Brusa i na oko 2,5 kilometara istočno od Pančićevog vrha! #srbija #lepotesrbije #vodopadjelovarnik #fyp #fypシ゚viral #serbia #foryou #foryoupage ♬ original sound - LepoteSrbije
Tagovi:

Komentari(0)

Loading