KOLIKO DANA TREBA DA SE SLAVI SLAVA? Srbi su saglasni da je OVO pravilo NAJVAŽNIJE i da svako mora da ga ispoštuje

Lepote Srbije

12:00

Kultura 0

Krsna slava je glavna odlika srpskog Pravoslavlja za koju ne zna ostali hrišćanski svet

Slava
Shutterstock

Sveti Sava je mnogobožačke kumire i idole zamenio velikom svetiteljima Crkve Hristove, pa je tako svaki dom dobio zaštitnika kojeg porodično obeležavamo kao krsnu slavu.

Prema crkvenom kanonu slavu čine slavski hleb, koljivo, sveža od čistog voska, crno vino simbol Hristove krvi, malo ulja i kandilo.

Običaji nalažu da se slava slavi 3 dana: dan uoči slave se koristi za "dizanje slave" i već od 17h se pali kandilo i sveća, a domaćin čeka prve goste. Glavni dan slave se lomi krsni hleb, da bi se treći dan slave ili na okrilje dočekivali oni gosti koji nisu stigli da dođu tokom prva dva dana.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Međutim, kao i svi, pa i ovaj običaj je prilagođen novom vremenu. Zbog toga smo pitali Srbe koliko dana slave slavu? Evo šta su nam rekli:

"Obožavam slavu i sve vezanu za nju. To se kod nas produži na tri do četiri dana, ali sve je svečano i lepo."

"Samo kada bi se slavilo kako treba, ali većina slavi sa što više hrane i piča, a ono najvažnije slavski kolač, žito i sveća nije na stolu."

Većina je priznala da slave slavu jedan dan, s tim što goste pozovu na ručak u određeno vreme.

"Slavi se onoliko koliko ko ima para. Neko tri dana, neko dva ili jedan."

"Prvi dan slavim sa porodicom, drugi dan zovnem komšije na kafu i to je to," priznaju mnogi. Dok je većina složna da je glavno druženje, pa vole kada se slava prolongira i na tri ili četiri dana.

Tagovi:

Komentari(0)

Loading