SVI ZNAMO KO JE ONA, ALI OVO JOŠ NISTE VIDELI Pojavila se nikad objavljena fotografija Milunke Savić (FOTO)

Lepote Srbije

11:00

Kultura 0

Ispod fotografije može se videti desetine komentara koje je ova fotografija dirnula.

Milunka Savić
vikipedija/Milunka Savić

 

 

Na internetu se može pronaći nekoliko fotografija srpske heroine Milunke Savić. Najpoznatija je ona u kojoj je tada mlada Milunka u uniformi koju krase dva ordena.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Međutim, postoji fotografija Milunke Savić koju većina ljudi nikada nije imala priliku da vidi.

Zahvaljujući listu "Borba", fotografija u boji na kojoj se nalazi ova heroina, ugledala je svetlost dana. Na "Fejsbuk" stranici koja se bavi likom i delom Milunke Savić objavljena je fotografija koja je oduševila sve one koji su je videli.

Za razliku od većine fotografija na kojima je Milunka ozbiljna, na ovoj se smeje, a na žutom džemperu zadenula je oredenje koja je dobila zahvaljujući junačkom srcu i herojstvu.

Ispod fotografije može se videti desetine komentara koje je ova fotografija dirnula.

"Da li vidite tu iskru u oku?", "Kakva hrabra žena! Jedna je Milunka Savić", "Srbija se nikada neće moći odužiti ovoj heroini!", "U očima blagost majke i sestre, u srcu hrabrost srpskog junaka", glasili su samo neki od komentara.

Ko je bila Milunka Savić?

Milunka Savić je rođena 1889. godine u selu Koprivnica u blizini Raške. Prijavila se kao dobrovoljac registrovana pod imenom svog brata Miluna Savića. Svoj identitet dugo je krila, uprkos višestrukim ranjavanjem na bojištu, najteže joj je palo ranjavanje u Drugom balkanskom ratu, kada su bolničarke prilikom previjanja njenih grudi otkrile njen identitet.

Prema rečima svedoka, Milunka je bila odličan bombaš, imala je taj talenat da oseti kada je najpogodnije napasti protivnika i precizno da baci bombu u neprijateljski rov. Zbog njene spretnosti i spremnosti divili su joj se mnogi muškarci.

Za pokazanu hrabrost u borbama 1917. godine prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević je Milunku Savić odlikovao zlatnom Karađorđevom zvezdom sa mačevima. Nedugo zatim, Milunka dobija i priznanje francuske vojske - Legija časti petog stepena i francuski Ratni krst.

Inače, Milunka je prva žena koja je ikada odlikovana francuskim ordenom Ratni krst.

Takođe, ona je nosilac i spomenica oslobodilačkih ratova od 1912. do 1913. godine, albanske spomenice, kao i Spomenice ratova za oslobođenje i ujedinjenje. Ponela je i britanski orden svetog Majkla, kao i ruski orden svetog Đorđa Pobedonosca.

Vrhovna komanda svih vojski Antante je 1918. godine pismeno pohvalila junaštvo narednice Milunke Savić.

Poslednje dane života provela je u stančiću u naselju Braće Jerković. Sahranjena je na Novom groblju u porodičnoj grobnici, a njeni posmrtni ostaci 40 godina kasnije preneti su u Aleju velikana.

Tagovi:

Komentari(0)

Loading