NAJVEĆA GREŠKA TOKOM GOSPOJINSKOG POSTA: Nutricionistkinja Branka Mirković preporučuje ovu namirnicu za svaki dan
Tokom Velikogospojinskog posta dozvoljena je samo hrana na vodi, uz izuzetak nedelje kad su dozvoljeni ulje i vino.

Gospojinski post se smatra jednim od najtežih, jer se najveći broj dana može jesti samo hrana na vodi.
Međutim, doba u kojem se praktikuje olakšava post mnogima, zahvaljujući činjenici da je puna sezona svežeg voća i povrća. O najvećim greškama i preporukama za obroke tokom ovog posta govorila je nutricionistkinja Branka Mirković.
"Preterivanje sa ugljenim hidratima može da bude greška", upozorila je Branka gostujući na TV Prva. "Premda se ne može ništa strašno dogoditi za samo dve nedelje koliko post traje, ipak bih savetovala da se pažljivo kombinuju namirnice."
Možda vas zanima:

"Ljiljkovanje" na Petrovdanske poklade: zaboravljeni dečji običaj iz sela kod Valjeva
Nekada su deca u valjevskom kraju na poklade trčala kroz selo s vencima od ljiljana na glavi, pevajući i prizivajući zdravlje. Danas taj običaj pamte samo stariji, ali u nekim selima još uvek živi u sećanjima.

6 stvari koje svaka pravoslavna kuća treba da ima: Jedna biljka uvek treba da vam je pri ruci
Saznajte kojih 6 stvari svaka pravoslavna kuća treba da ima.
Za doručak, nutricionistkinja preporučuje bananu sa malo oraha, a tokom dana treba jesti više malih obroka. "Post to dozvoljava, a za organizam je ovakva ishrana daleko lakša", objašnjava Branka.

Treba uključiti kuvane žitarice, naročito pšenicu i kukuruz, a od orašastih plodova se mogu napraviti izvrsni premazi. Umesto odlaska u pekaru, Branka predlaže da se pronađe dobra prodavnica zdrave hrane. "U takvim radnjama ćete naći, recimo, puter od lešnika ili oraha, a to su odlični izvori masnoće za ovaj post.
Namažite takav puter u tanjem sloju na kriške jabuke i dobićete izvanrednu užinu", predlaže. Ona ne savetuje upotrebu presnog voća i povrća osobama sa osetljivim organima za varenje. Jednake hranljive sastojke sačuvaćete i ako se plodovi na kratko probare na tihoj vatri, a biće lakše svarljivi.
Svaku salatu možete da "pojačate" tako što ćete odozgo posuti barenim pasuljem ili kukuruzom, a najbolje da dodate i jedno i drugo. Ovakvu ishranu mogu da primene i nešto starija deca, dok se maloj deci, trudnicama, dojiljama i bolesnim ljudima post ne savetuje.

Šta kriju "Pisma iz Italije" Laze Kostića: Zaboravljena knjiga koja otkriva duhovni preobražaj pesnika daleko od Lenke
Dok se uvek govori o njegovoj ljubavi prema Lenki i pesmi "Santa Maria della Salute", retko se piše o knjizi u kojoj Laza Kostić piše o Veneciji, slobodi i sudbini Srba – sa obala Italije.

Noć kada se ne spava: "Čuvanje vetra" na Tari – zaboravljeni običaj pred Đurđevdan
Na visoravnima Tare i u zabačenim selima zapadne Srbije, mladi su nekada noć uoči Đurđevdana provodili budni, na vetrovitim vrhovima, kako bi prizvali zdravlje i plodnu godinu.

Tradicionalno "ženidbeno pevanje" u selima Peštera: Običaj koji odoleva vremenu
Skriveni rituali Pešterske visoravni otkrivaju jedinstvene svadbene pesme koje se izvode samo u posebnim prilikama.

Jedini restoran u Srbiji koji priprema jela po manastirskim receptima iz 17. veka
U blizini manastira Svete Trojice kod Ovčara, restoran oživljava drevne kulinarske tajne.

Skrivena kapela u selu Bukovik kod Jagodine: Legenda o čuvanju krune kralja Petra I
Misteriozna kapela u srcu Šumadije krije priču o skrivanju kraljevske krune tokom turbulentnih vremena.
Komentari(0)