NAJVEĆA GREŠKA TOKOM GOSPOJINSKOG POSTA: Nutricionistkinja Branka Mirković preporučuje ovu namirnicu za svaki dan
Tokom Velikogospojinskog posta dozvoljena je samo hrana na vodi, uz izuzetak nedelje kad su dozvoljeni ulje i vino.

Gospojinski post se smatra jednim od najtežih, jer se najveći broj dana može jesti samo hrana na vodi.
Međutim, doba u kojem se praktikuje olakšava post mnogima, zahvaljujući činjenici da je puna sezona svežeg voća i povrća. O najvećim greškama i preporukama za obroke tokom ovog posta govorila je nutricionistkinja Branka Mirković.
"Preterivanje sa ugljenim hidratima može da bude greška", upozorila je Branka gostujući na TV Prva. "Premda se ne može ništa strašno dogoditi za samo dve nedelje koliko post traje, ipak bih savetovala da se pažljivo kombinuju namirnice."
Možda vas zanima:

Čuveni Krst sa tri prsta iz manastira Žiča: Kako je simbol srpstva opstao uprkos brojnim uništenjima?
Saznajte fascinantnu istoriju krsta iz manastira Žiča koji je vekovima bio simbol jedinstva i istrajnosti srpskog naroda

Ovo su najlepši recepti za Gospojinski post! Počinje za 8 dana, a pred njima padaju i NAJSTROŽIJI
Dok traje Gospojinski post, vikendom možete da jedete hranu spremljenu na ulju i da pijete vino, dok na Preobraženje mogu da se pripreme i specijaliteti od ribe.
Možda vas zanima:

Čuveni Krst sa tri prsta iz manastira Žiča: Kako je simbol srpstva opstao uprkos brojnim uništenjima?
Saznajte fascinantnu istoriju krsta iz manastira Žiča koji je vekovima bio simbol jedinstva i istrajnosti srpskog naroda

Ovo su najlepši recepti za Gospojinski post! Počinje za 8 dana, a pred njima padaju i NAJSTROŽIJI
Dok traje Gospojinski post, vikendom možete da jedete hranu spremljenu na ulju i da pijete vino, dok na Preobraženje mogu da se pripreme i specijaliteti od ribe.
Možda vas zanima:

Čuveni Krst sa tri prsta iz manastira Žiča: Kako je simbol srpstva opstao uprkos brojnim uništenjima?
Saznajte fascinantnu istoriju krsta iz manastira Žiča koji je vekovima bio simbol jedinstva i istrajnosti srpskog naroda

Ovo su najlepši recepti za Gospojinski post! Počinje za 8 dana, a pred njima padaju i NAJSTROŽIJI
Dok traje Gospojinski post, vikendom možete da jedete hranu spremljenu na ulju i da pijete vino, dok na Preobraženje mogu da se pripreme i specijaliteti od ribe.
Za doručak, nutricionistkinja preporučuje bananu sa malo oraha, a tokom dana treba jesti više malih obroka. "Post to dozvoljava, a za organizam je ovakva ishrana daleko lakša", objašnjava Branka.
Shutterstock
Treba uključiti kuvane žitarice, naročito pšenicu i kukuruz, a od orašastih plodova se mogu napraviti izvrsni premazi. Umesto odlaska u pekaru, Branka predlaže da se pronađe dobra prodavnica zdrave hrane. "U takvim radnjama ćete naći, recimo, puter od lešnika ili oraha, a to su odlični izvori masnoće za ovaj post.
Namažite takav puter u tanjem sloju na kriške jabuke i dobićete izvanrednu užinu", predlaže. Ona ne savetuje upotrebu presnog voća i povrća osobama sa osetljivim organima za varenje. Jednake hranljive sastojke sačuvaćete i ako se plodovi na kratko probare na tihoj vatri, a biće lakše svarljivi.
Svaku salatu možete da "pojačate" tako što ćete odozgo posuti barenim pasuljem ili kukuruzom, a najbolje da dodate i jedno i drugo. Ovakvu ishranu mogu da primene i nešto starija deca, dok se maloj deci, trudnicama, dojiljama i bolesnim ljudima post ne savetuje.

NIJE IMAO NI KAP SRPSKE KRVI, ALI JE SVE ŽRTVOVAO ZA SRBIJU! Na kraju svakog ručka govorio je: Živela velika Srbija!
Rođen je u Šapcu 1. marta 1891. godine u porodici imućnog jevrejskog lekara Josifa Vinavera, koji je u ovaj gradić u Mačvi došao iz Poljske i doneo rendgen aparat, pa ga učinio prvim rendgenološkim centrom na Balkanu

SRBI DECI PO ROĐENJU STAVLJAJU CRVEN KONAC OKO RUKE: Zbog ovih reči vladike Nikolaja, mnogi će ga odmah skinuti
Vladika Nikolaj oštro je osuđivao naviku mnogih vernika, koji deci odmah po rođenju, stavljaju crveni konac oko ruke.

Zabranjena jabuka iz parka: Kako je počela romansa vojvode Mišića i Lujze
U vreme kada je Srbija birala svoje heroje na bojnom polju, živote mnogih vodile su i velike porodične priče. Supruga vojvode Živojina Mišića, Lujza (rođena Krikner), bila je obrazovana i odmerena žena nemačkog porekla, čija ljubav prema srpskom oficiru nije samo premostila kulturološke razlike — već je postala simbol hrabrosti, zajedništva i vere u Srbiju.

Evo šta vam dođe šurnjaja, a šta svojak: Pojašnjenje rodbinskih odnosa koje u Srbiji niko ne može da pohvata
Donosimo vam pojašnjenje rodbinskih odnosa koje mogu da zbune ljude.

Kako je nastala slavska sveća iz Požarevca: Tajne tradicionalne izrade koje se prenose kroz generacije
Saznajte zanimljivu priču o požarevačkim majstorima koji vekovima prave jedinstvene slavske sveće, važne simbole srpske duhovnosti i tradicije
Komentari(0)