PITANJE NA KOJE MNOGI NE ZNAJU ODGOVOR Da li znate za koga je navijao Josip Broz Tito? Odgovor će vas sigurno iznenaditi

Lepote Srbije

18:00

Kultura 0

Znate li za koga je navijao Josip Broz Tito? Verovatno će vam prvo na pamet pasti Crvena zvezda i Partizan ili možda splitski Hajduk i Dinamo Zagreb. Neko će možda pomisliti da je Broz bio fan BSK-a ili Jugoslavije.

PITANJE NA KOJE MNOGI NE ZNAJU ODGOVOR Da li znate za koga je navijao Josip Broz Tito? Odgovor će vas sigurno iznenaditi
Shutterstock/Josip Broz Tito

 

Argentinski "Dijario žornada" donosi neverovatnu priču da je lider posleratne Jugoslavije bio veliki fan ekipe - Estudijantes iz La Plate. Kako sam autor teksta Huan Miguel Bigrević kaže priča o Titu i Estudijantesu predstavlja isprepletane mitove i legende, odnosno pomešanu stvarnost sa činjenicama koje mogu biti istinite, ali nisu dokazane.


- Bilo je to 60-ih godina prošlog veka. Posle osvajanja Interkontinentalnog kupa protiv Mančester junajteda, delegacija Estudijantesa iz La Plate je obišla različite evropske zemlje, uključujući i Jugoslaviju. Tamo, u Beogradu, Josip Broz, moćni maršal Tito, primio je crveno-beli odred, među kojima je bio i Manuel Nolo Fereira, član ekipe koja je još tridesetih pronela slavu kluba i zbog spektakularnih igara dobila nadimak "Los profesores" (Profesori). Tito ga je odmah prepoznao, a da ih niko nije upoznao i obratio mu se rečima: "Video sam te da igraš mnogo puta u La Plati. Ne mogu da zaboravim taj tim." Fereira je zanemeo, a onda je maršal Tito uz osmeh, bez greške, od jedan do jedanaest ponovio onu formaciju Estudijantesa iz 1931. koja je završila šampionsku trku iza Boke juniors i San Lorenca - piše Bigrević.
 

Svestan da će većini čitalaca prva pomisao biti - otkud je Tito uopšte znao za Estudijantes, autor teksta podseća da je vođa jugoslovenskih komunista deo burne prošlosti pre Drugog svetskog rata proveo u bekstvu u Buenos Ajresu.

Možda vas zanima:


Možda vas zanima:

- Legenda kaže da je pod lažnim imenom, Valter, a prezime nikad nije izgovorio, stigao u Argentinu krajem 1928. godine. Bio je u bekstvu, kao i mnogi drugi. Pobegao je iz zatvora, kao i nekoliko puta u životu. Iz Đenove je krenuo za Buenos Ajres, kao i mnogi drugi sunarodnici, tražeći tamo spas, a kad se iskrcao u čuvenu luku onda je produžio do grada Beriza. Hrvat po očevoj strani i Slovenac po majci, bio je šegrt bravar, a kasnije metalurg. Govorio je španski sa akcentom i dobio je posao u fabrici frižidera i predstavljao se kao Valter, ali su ga svi zvali "El Ruso". Bio je čovek koji malo priča, a kad se opustio pričao je sa kolegama o bratstvu eksploatisanih radnika. Međutim, ono što je najviše privuklo pažnju njegovih prijatelja je zaljubljenost na prvi pogled u Estudijantes La Platu, tim koji je počeo da gleda kad god je igrao kod kuće - piše portal "Dijario žornada".

Možda vas zanima:


Možda vas zanima:

Argentinci su, veoma zainteresovani ovom pričom i u želji da provere njenu istininost, kontaktirali nedavno sa ambasadom Srbije u Buenos Ajresu, koja je naslednik predstavništva nekadašnje Jugoslavije. Dobili su sledeći odgovor:"Veoma je teško to reći i dokazati. Ako je Tito boravio u Argentini, onda je to svakako bilo pod pseudonimom. Ova ambasada postoji od 1929. godine i u njoj nema podataka o periodu pre nastanka. Ali naglašavamo: ako je došao, sigurno se krio čak i od predstavnika ambasade. Dakle, dokumentima se ne može dokazati, ali vrlo je moguće da je bio ovde".

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

 

Komentari(0)

Loading