DNEVNA DOZA PRAVOPISA: PO MENI ILI PO MOM MIŠLJENJU, kako se pravilno piše?

Lepote Srbije

13:00

Kultura 0

Šta kažu stručnjaci na ovo?

DNEVNA DOZA PRAVOPISA: PO MENI ILI PO MOM MIŠLJENJU, kako se pravilno piše?
unsplash/Lepote Srbije

Obično se čuju dva razloga protiv konstrukcije po meni:

po meni označava fizički dodir, pa zato treba reći po mom mišljenju;

po je predlog s mesnim značenjem, pa treba upotrebiti prema mom mišljenju.

Ni jedno ni drugo nije tačno.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Obe ove reči imaju osnovno, fizičko značenje, ali i mnoga izvedena značenja, što potvrđuje po više navedenih njihovih značenja u rečnicima. Tako se za po navodi značenje „s obzirom na koga ili šta, što se tiče koga, čega“ (RSJ, I.2.z) i daje primer Po meni može da radi šta hoće.

Taj proces prenošenja značenja i skraćivanja sasvim je prirodan u svakom jeziku: jezička ekonomija i povezivanje pojmova koji su u bliskoj vezi nalažu da umesto moje mišljenje kažemo ja (metonimija) ili da, po uzoru na fizičko mesto, po upotrebimo u apstraktnom značenju (metafora).

Dakle, jezički je ispravno koristiti i po meni i po mom mišljenju i prema mom mišljenju i nema razloga zabranjivati nijednu od tih konstrukcija. Ipak, kraći oblik po meni češće se može sresti u neformalnijoj upotrebi nego u zvaničnoj.

Navedeni argumenti važe i za konstrukcije s bilo kojim licem: po njemu, po Marku Jovanoviću…

 

TRAGEDIJA JADRANKE STOJAKOVIĆ Krenula na sahranu jedne, isti dan joj poginula i druga sestra

TRAGEDIJA JADRANKE STOJAKOVIĆ Krenula na sahranu jedne, isti dan joj poginula i druga sestra

Kultura

15:00

9 maj, 2024

JEdna od najcenjenijih pevačica Jadranka Stojaković imala je toliko gorku sudbinu, te su ljudi počeli da pričaju kako su joj njene pesme postale kletva. A, zapravo, vlasnica autentičnog i veoma raskošnog glasa, trudila se da živi običnim životom i da radi ono što voli - da peva. Međutim, život joj je priredio takav scenario koji nemam prilike da vidimo ni na filmskom platnu.

Vuk Branković

PROKLETSTVO VUKA BRANKOVIĆA: Kako je živeo i umro najpoznatiji srpski Juda?

Kultura

21:00

8 maj, 2024

Iako se o događajima koji su joj prethodili, toku, pa i ishodu Kosovske bitke danas sa sigurnošću malo zna, teret izdaje je vekovima počivao na imenu jednog čoveka. Iako se celog života borio protiv Turaka, Vuk Branković je vremenom postao najpoznatiji "srpski Juda", a njegovo ime je postalo sinonim za strašnu i neoprostivu izdaju. Ta senka pala je i na celu njegovu porodicu. Kako sada stoje stvari - potpuno neopravdano!

Komentari(0)

Loading