EVO ŠTA KAŽU OBIČAJI Da li se slavi krsna slava tokom dana žalosti?

Lepote Srbije

19:00

Kultura 0

Zbog tragičnih događaja i proglašenja dana žalosti u Srbiji vernici koji su se s radošću pripremali da proslave Đurđevdan u nedoumici su da li bi trebalo da odustanu od obeležavanja krsne slave ili ne.

EVO ŠTA KAŽU OBIČAJI Da li se slavi krsna slava tokom dana žalosti?
Shutterstock

 

Veliki broj Srba sutra, 6. maja, obeležava Svetog velikomučenika Đorđa, Đurđevdan, kao krsnu slavu. Po broju svečara, Đurđevdan je na drugom mestu u Srbiji.

Zbog tragičnih događaja i proglašenja dana žalosti u Srbiji vernici koji su se s radošću pripremali da proslave Đurđevdan u nedoumici su da li bi trebalo da odustanu od obeležavanja krsne slave ili ne.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

- Krsna slava se slavi u svim okolnostima - rekao je sveštenik Milivoje Starovlah.

- Kolač se prinosi u čast svetitelja kome je slava posvećena, a za zdravlje i napredak porodice. Žito je u pomen naših upokojenih od kojih smo primili slavu. Slava inače ne treba da bude gozba i pir. Pre svega molitveno treba proslaviti ime Gospodnje i svetitelja kojeg tog dana Sveta Crkva proslavlja - kaže sveštenik Milivoje.

Glavna obeležja krsne slave su osveštano žito, kolač, sveća i vino. Svečani ručak, uz muziku i pesmu, sa mnogo gostiju deo je običaja koje smo vremenom „uveli”.

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

Ukoliko volite predivne fotografije naše zemlje, zapratite našu Instagram stranicu.

Komentari(0)

Loading