DANAS JE SVETLI (VASKRŠNJI) UTORAK: Narodna verovanja vezana za ovaj dan - Šta bi trebalo, šta se ne sme, a šta valja i zašto je dobro da danas padne kiša?

Lepote Srbije

10:00

Kultura 0

Na Vaskršnji utorak, poznat i kao Svetli, se ne radi.

svadba
Shutterstock

Čvrsto se veruje da prvi utorak, koji dolazi posle Vaskrsa svima donosi radost i veselje.

U mnogim selima se, baš na ovaj dan, održavaju svadbe.

Iako utorak važi za dan u kome se obavljaju magijske radnje i događaju se nevolje i nedaće, ovaj Vaskršnji (vodeni) utorak prema narodnom verovanju je jedini dobar utorak u godini.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Prema verovanju u Gruži, na vodeni utorak nije valjalo ništa raditi (prati, šiti, krpiti, ukrašavati) na muškoj odeći, pogotovu budućih vojnika.

Jedina stvar koju vernici na ovaj dan moraju poštovati jeste da dele radost i veselje sa svojim bližnjima. Ko ne poštuje ovaj jednostavan zahtev prkosi Bogu i Hristu i u životu mu neće ići onako kako želi.

Upravo zato, baš na današnji dan, u ponekim krajevima organizuju se svadbe. Veruje se da će brak sklopljen na ovaj dan biti dugovečan i plodonosan.

Postoji verovanje i da je na današnji dan dobro ići u posetu, krenuti na put i da će dete koje se rodi na Vaskršnji (vodeni) utorak biti srećno i dugovečno.

U vodenoj sedmici, kako se u narodu naziva prva nedelja posle Uskrsa, po važnosti se izdvajaju vodeni utorak i vodena subota.

U Šumadiji se, međutim, praznuju tri Vodena utorka – vaskršnji utorak, utorak posle Đurđevdana i utorak posle Svete Trojice. Sva tri utorka su u vreme prolećnih radova na njivi i polju, posvećena su vodi i praznuju se da bi pala kiša neophodna za rast i rod useva.

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

Ukoliko volite predivne fotografije naše zemlje, zapratite našu Instagram stranicu.

BONUS VIDEO:

Komentari(0)

Loading