ŠTA ZAPRAVO „bre gidi džanum“ ZNAČI? Ova mantra povezuje Dragana Kojića Kebu, Koštanu i svahili pleme Masai, ali šta predstavlja

Lepote Srbije

14:00

Kultura 1

Odakle uopšte reč džanum u srpskom jeziku, a onda i ova mantra?

ŠTA ZAPRAVO „bre gidi džanum“ ZNAČI? Ova mantra povezuje Dragana Kojića Kebu, Koštanu i svahili pleme Masai, ali šta predstavlja
Lepote Srbije ilustracija/T.T.

Bez vesele numere „Bre gidi džanum“ Dragana Kojića Kebe, ne može da prođe veselje, a da li ste se nekad zapitali šta ova fraza zapravo znači?

Dragan Kojić Keba je upitan za komentar povodom zabrane koncerta srpskih pevača u Puli, između ostalog rekao i „Bre gidi džanum za dušmani“ i podsetio nas na njegovu mantru koju smo još davnih dana svi oberučke prihvatili, a da ni ne znamo šta zapravo znači.

Šta znači „bre gidi džanum“?

Stara pesma Dragana Kojića Kebe „Bre gidi džanum“ i danas se vrlo često može čuti. Većini je bila zagonetka šta zapravo znače reči naziva ove numere. Bilo je raznih nagađanja, a poslednji podatak kaže da je značenje naslova “Ne brini dušo”.

ŠTA ZAPRAVO „bre gidi džanum“ ZNAČI? Ova mantra povezuje Dragana Kojića Kebu, Koštanu i svahili pleme Masai, ali šta predstavlja Lepote Srbije ilustracija/T.T.
 

Pevač u pesmi uverava svoju voljenu u njegovu ljubav i aludira da ona ne treba da obraća pažnju na to šta joj drugi o njemu govore. Interesantan tekst i ritmična melodija učinili su da kroz sve ove godine ona bude i ostane veliki hit.

Kako piše „Vukajlija“, mantra koju izgovara Dragan Kojić Keba u ranim radovima je fraza koju, po jačini, možemo poistovetiti sa ultimativnim hedonističkim načelom svahili plemena „Hakuna Matata“ ili Meher Babinim „Don’t worry – be happy“.

Ko je gledao crtani film Kralj lavova verovatno već zna šta znači hakuna matata? Ovo je fraza iz istočnoafričkog jezika svahili koja je postala poznata zahvaljujući pesmi iz pomenutog filma, a peva o tome da ne treba misliti na prošlost već živeti u sadašnjem trenutku. U bukvalnom prevodu hakuna matata znači bez brige, ne brini, odnosno nema problema.

“Džanum” je reč koja potiče iz turskog jezika i znači “dušo moja” ili “srce moje”.

Iz turskog je u naš jezik stigla veoma davno, a to vidimo po starim pesmama u kojima se ova reč pominje. Zbog svog, rekli bismo, prilično poetskog značenja, može se naći u priličnom broju stihova.

Pominje se i u “Koštani” Bore Stankovića kad Koštana peva: “Bre gidi, džanum, Stojanke, Stojanke, bela Vranjanke”, ili kad hadži-Toma kaže: “U moju kuću kad se ulazilo, pevala se pesma: ‘More, vrćaj konja, Abdul-Ćerim ago, tugo, vrćaj konja, pišman će da bidneš. More, ne vrćam ga, džanum, mlad Stameno, tugo, ne vrćam ga, da znam da poginem!’”

ŠTA ZAPRAVO „bre gidi džanum“ ZNAČI? Ova mantra povezuje Dragana Kojića Kebu, Koštanu i svahili pleme Masai, ali šta predstavlja Helena King i Vida Metenson, vaspitačice u Vranju
 

Iz drame, reč je stigla i u istoimeni film. Koštana tako peva “Džanum nasred sela”, pesmu koju su kasnije izvodile mnoge pevačice narodne muzike, ali koju je najviše proslavila legendarna Vasilija Radojčić.

U nešto novijoj istoriji “džanum” u svojim pesmama pominju i Hanka Paldum, Dragan Kojić Keba i sada, mlada pevačica Teodora Pavlovska, koja nastupa pod umetničkim imenom Teya Dora i koja je uradila naslovnu numeru za seriju “Južni vetar: na granici”.

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

Ukoliko volite predivne fotografije naše zemlje, zapratite našu Instagram stranicu.

BONUS VIDEO:

 

Otac Predrag Popović

Otac Predrag Popović sa pršutom u ruci pita - "Je li, KOLIKO STE SMRŠALI TOKOM POSTA?": Dotakao se i HISTERIJE među vernicima, pa se osvrnuo na SUŠTINU POSTA I VASKRSA

Kultura

11:00

8 maj, 2024

Otac Predrag Popović poznat je po iskrenim komentarima i objavama koje izazivaju oprečna mišljenja. Jedna takva desila se danas, na Vaskrs, u vezi sa vaskršnjim postom koji je završen. On je u njoj vernicima postavio nekoliko pitanja u vezi sa pobudama i razlozima zbog kojih su postili prethodnih nedelja.

Komentari(1)

Loading
Milan

12.04.2023 01:54

Zaboravili ste u svim pesmama gde se spominje džanum da kažete da i Jordan Nikolić izvodi pesmu džanum zađe sunce, koju je kasnije interpretirala grupa legende. Pozdrav.