ZAŠTO NA VASKRS TRADICIONALNO JEDEMO JAJA? Evo odakle dolazi ovaj običaj i kako je sve nastalo

Lepote Srbije

16:00

Kultura 0

Da li ste ovo znali?

ZAŠTO NA VASKRS TRADICIONALNO JEDEMO JAJA? Evo odakle dolazi ovaj običaj i kako je sve nastalo
Shutterstock

 

Gotovo da ne postoji domaćinstvo koje na Vaskrs ne praktikuje šarena kuvana jaja na svojoj trpezi. Mališani pored ovoga uživaju i u čokoladnim poslasticama sa prazničnom tematikom kao što su čokoladne zeke i čokoladna jaja.

Ova tradicija datira već dugi niz godina i povezana je sa Velikim postom i hrišćanskom istorijom. Tokom svih šest nedelja hrišćani se odriču konzumiranja hrane životinjskog porekla uključujući mlečne proizvode i jaja.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Današnja čokoladna predstavljaju interesantan spoj verskog običaja i slatkiša koje deca ali odrasli prosto obožavaju. Uz poštovanje verskih običaja, našli su način da se zaslade, ali zašto baš jaja?

Jaja su oduvek bila simbol života i plodnosti. Hrišćani su ih prihvatili kao simbol Vaskrsenja Isusa Hrista. Vaskrsenje je simbolizovano kroz ljusku jajeta, koja predstavlja grobnicu u kojoj je bio, dok pile koje izlazi iz ljuske predstavlja samog Isusa Hrista koji je izašao iz groba.

Tradicija jedenja jaja ima i svoju praktičnu ulogu. Hrišćani su se odrekli svih životinjskih proizvoda, ali su kokoške i dalje nosile jaja. Stoga su ih ljudi kuvali i ukrašavali bojama, a zatim ih jeli kasnije na ovaj praznik.

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

Ukoliko volite predivne fotografije naše zemlje, zapratite našu Instagram stranicu.

 

tomanija obrenović

IGRE PRESTOLA STAROG BEOGRADA: Životna priča Tomanije Obrenović, žene koja je promenila tok istorije!

Kultura

14:00

25 april, 2024

Kažu da iza svakog uspešnog muškarca stoji jaka žena. Da je tako svedoči i sudbina Jevrema Obrenovića, mlađeg brata kneza Miloša, koji je imao privilegiju da život deli sa gospa Tomanijom. Iako su joj često pripisivali oštrinu i sklonost ka spletkama, u svojoj intimi ova oštroumna žene bila je samo majka koja je svim srcem radila za dobrobit svojih potomaka. A i kako ne bi, imala ih je devetoro.

Komentari(0)

Loading