KNEZ KOJI JE BIO NESAVLADIV U DVOBOJIMA Neustrašivi Arsen Karađorđević, knez nemirnog duha koji nikome nije ustuknuo

18:00

Kultura 0

Mnogi savremenici su u Arsenu videli figuru koja je bila najsličnija njegovom dedi, Voždu Karađorđu, od svih Karađorđevića.

KNEZ KOJI JE BIO NESAVLADIV U DVOBOJIMA Neustrašivi Arsen Karađorđević, knez nemirnog duha koji  nikome nije ustuknuo
Wikipedia

Arsenije Karađorđević – Arsen, rođen 16. aprila 1859. godine u Temišvaru, kao najmlađe, deseto dete, u tom trenutku bivšeg srpskog Kneza Aleksandra Karađorđevića i Kneginje Perside.

Arsen je imao još četiri starije sestre i petoricu starije braće, među kojima je bio i Petar I, budući Kralj Srbije. Prema nekim podacima, Arsenovo pravo, kršteno ime bilo je Arsenije. Takođe, ponegde se kao mesto njegovog rođenja navodi Bukurešt.

Savremenici su ga smatrali „ludo hrabrim čovekom, vičnim svim vrstama oružja“, a Miroslav Krleža ga je opisao kao „brahijalnu silu od koje beži tane“.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Legenda o Arsenu kao pobedniku u mnogobrojnim dvobojima raširila se po svim viđenijim i značajnijim evropskim salonima. Šaputalo se da srpski knez nije hteo da usmrti prijatelja barona Manerhajma, već ga je samo ranio, stavljajući mu do znanja da je Aurora “njegova i Božja”.

Baron Manerhajm je bio potomak Nemaca koji su se doselili u Rusiju, dok je njegova porodica primila plemićku titulu krajem XVII veka od švedskih vladara.

S druge strane, mnogi savremenici su u Arsenu videli figuru koja je bila "najsličnija njegovom dedi od svih Karađorđevića".

Posedovao je taj nemirni duh, smelost i "ludu hrabrost" zbog koje nije zazirao ni od koga. Obojica su bili oficiri elitnog Kavaljergardijskog puka i važili za vrhunske borce, ali su bili i veliki prijatelji koji su znali do kasno da ostanu zajedno na skoro svakom okupljanju na koje bi bili pozvani.

Međutim, na jednom od prijema koje je početkom leta 1890. organizovao knez Feliks Feliksovič Jusupov, njih dvojica su razmenili teške reči, najverovatnije oko toga ko zaslužuje da otvori bal zajedno sa tad 17-godišnjom Aurorom Demidov, koja je važila za jednu od najpoželjnijih udavača u Petrogradu.

Demidova je imala plemićko poreklo a njena porodica je bila nadaleko poznata jer su Demidovi posedovali fabrike oružja i razne rudnike gvožđa i zlata.

Govorilo se da je imao više od 40 dvoboja, navodno je ubio petnaestak protivnika, isto toliko ih je ranio, a sedam okršaja se završilo “nerešeno”. Povod za izlazak na megdan najčešće su bile petrogradske dame.

Postao je omiljena tema žute štampe (i onda je postojala). Iz pera Ludviga Pecla, bečkog salonskog poete, nastala je i pesma o dvoboju sa Manerhajmom:

Delili su trpezu i čaše nada,

a krvni protivnici su sada.

Gle jada,

razdvoji ih krvna uvreda tada.

Jedan drugom, lagano,

grobnu raku u polju spremaju.

Zašto se pukovnik sad,

kao nekad,

Arsenu ne nasmeje u lice,

pre no što od njegove ruke strada...

Ah, sudnji čas kuca,

biraj pištolj, nem i hladan.

Da li zbog ishoda dvoboja ili ne, Arsen i Aurora su se venčali dve godine kasnije, dok je iz tog braka je rođen Pavle Karađorđević 1893, kasnije namesnik u Kraljevini Jugoslaviji.

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

BONUS VIDEO:

tomanija obrenović

IGRE PRESTOLA STAROG BEOGRADA: Životna priča Tomanije Obrenović, žene koja je promenila tok istorije!

Kultura

14:00

25 april, 2024

Kažu da iza svakog uspešnog muškarca stoji jaka žena. Da je tako svedoči i sudbina Jevrema Obrenovića, mlađeg brata kneza Miloša, koji je imao privilegiju da život deli sa gospa Tomanijom. Iako su joj često pripisivali oštrinu i sklonost ka spletkama, u svojoj intimi ova oštroumna žene bila je samo majka koja je svim srcem radila za dobrobit svojih potomaka. A i kako ne bi, imala ih je devetoro.

Komentari(0)

Loading