NJEGOV LIK SE NAŠAO NA NAJČUVENIJOJ NOVČANICI U JUGOSLAVIJI Tragična sudbina čoveka kog pamti čitav region

Lepote Srbije

16:00

Kultura 1

Cela Jugoslavija ga je upamtila.

NJEGOV LIK SE NAŠAO NA NAJČUVENIJOJ NOVČANICI U JUGOSLAVIJI Tragična sudbina čoveka kog pamti čitav region
Shutterstock

 

Arif Heralić, jedan od najboljih livaca Zeničke železare, i čovek s najpoznatije jugoslovenske novčanice od 1.000 dinara, počeo je da se menja onog trenutka kada je postao svestan da njegovu fotografiju  svakodnevno drži u rukama više miliona ljudi.

Index.hr u saradnji s Yugopapirom donosi priču o njemu iz 1967. godine.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:


- Tužan je Arif Heralić. S njegovog lica iščeznuo je osmeh koji poznaje svaki Jugosloven. Promenio se čovek čiji se lik nalazi na novčanici od hiljadu starih i 10 novih dinara. Njegove oči postale su mutne i uokvirene borama i podočnjacima. Obrazi natečeni. Brada proseda i neobrijana. Kosa duga, zamršena... Godine, neuredan život i alkohol učinili su svoje - navodi se u tekstu autora N. Cvetića za "Nedeljnu reviju".

Teško je prepoznati Arifa...Nekadašnji livac u Zeničkoj železari sada je penzioner. Stanuje u trošnoj kućici u naselju Prvi maj u gradu čelika. Kuća mu je prazna, sa zidova otpada malter. Na podu prazne boce, komadi kruha...

Kako je potonuo livac

Tokom dugog razgovora, kako se navodi, Arif je sedeo na rasklimanom otomanu, jer nema stolice. Nije štedeo reči. Sećao se svojih velikih vremena koja su otišla u nepovrat. On je bio jedan od najboljih radnika Železare. Višestruki je udarnik. Odlikovan je ordenom Rada I reda, II reda i medaljom za rad.


- Pre dvanaest godina slikali su me. Kad novčanica uđe u promet, ja oboleh na srcu. Zatim puče glas da sam dobio dva miliiona, pa me neki noću isprebijaše namrtvo. Uzeše mi 150.000 dinara...- ispričao je Arif.

Arifov život dobio je drugi tok onog trenutka kad je postao svestan da njegovu fotografiju drže u rukama svakodnevno milioni ljudi. Obuzeo ga je neki čudni osjećaj. Pomutilo mu se u glavi. Rakija nije mogla izbistriti misli. Silazna putanja livca treće peći okićena je bocama i čokanjima.

Pre šest godina otišao je u penziju, a kaže da je mogao da radi još 20 godina.

Prima penziju od 24.000 starih dinara. 24 Arifova lika. I 19.000 dečjeg dodatka. Ima desetoro dece.

Kako kaže, slika mu je štampana u većem broju primeraka i misli da bi trebalo da dobije novac za to.

- Žalio sam se na sve strane, pa ne pomaže. Ako tako ostane, žaliću se i Međunarodnom sudu u Haagu. Znam ja prelaze i bogaze. Ići ću do Ujedinjenih nacija... - rekao je.

U međuvremenu je počeo da pije iako zna da to nije dobro.

- Gledamo Arifa i ne prepoznajemo ga baš kao što ga ne mogu lako poznati ni njegovi zemljaci - zaključuje se u tekstu.

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

BONUS VIDEO:

Komentari(1)

Loading
Novinar

20.11.2022 22:37

Arif Heralić (1922 – 1971). Imao je 11-oro dece.