KAKO JE NASTALA PESMA O KITI SVON Travar iz SFRJ oporavio glumicu, a Toma Zdravković joj posvetio stihove

Lepote Srbije

14:00

Kultura 0

Toma Zdravković, po svom običaju, s kojom god curom da je imao kvalitetan trenutak zabave, stari džek joj je i posvetio pesmu sa imenom, a u slučaju Kiti Svon je otišao korak dalje dodavši i prezime.

KAKO JE NASTALA PESMA O KITI SVON Travar iz SFRJ oporavio glumicu, a Toma Zdravković joj posvetio stihove
Printscreen/Facebook

Ništa od ovoga se ne bi desilo da u oktobru 1970. nije bilo teške nespretnosti pirotehničara na snimanju jednog dela "Tarzana" i da danska glumica nije ostala sa 75% opekotina na telu.


Kiti Svon ne zvuči kao dansko ime i prezime, ali Kirsten Svanholm već zvuči, a kao Kirsten se i rodila u Kopenhagenu 1943. godine. U pitanju je glumica koja je stekla solidnu popularnost igrajući pre svega u italijanskim i američkim produkcijama, a najviše se proslavila u prašumskim ostvarenjima kao Tarzanova pratilja. Sve je išlo uzlaznom linijom u njenoj karijeri do te 1970. kada se desio pomenuti incident i kada je na Floridi ostala gotovo neprepoznatljiva i jedva živa. Za potrebe filma je bila vezana za drvo, a onda je izbio požar i pretvorio je u buktinju dok je ona pokušavala da se oslobodi.
KAKO JE NASTALA PESMA O KITI SVON Travar iz SFRJ oporavio glumicu, a Toma Zdravković joj posvetio stihove Printscreen/Facebook
 

Lečili su je svi lekari, ali ne i vračare i travari pošto je toga manjkalo u njenim krajevima, međutim neuspešno je bilo i od čitavog slučaja je medicina digla ruke. Tad je travar Jovan Šaljić iz Berana (u to vreme Ivangrad) nekako preko "TV revije" uspeo da dopre do Kiti i ona se uhvatila za slamku spasa, pa je iako bez neke posebne nade ipak došla do SFRJ i dala šansu Šaljiću. On je šansu iskoristio i svojim preparatima u potpunosti oporavio gđicu Svon, što je dobro odjeknulo i u stranim medijima, a kamoli u domaćim.


Kiti Svon je tad postala omiljena u narodu, takođe je ovdašnji narod postao omiljen njoj, pa je to između ostalog rezultiralo i singl pločom čiji omot vidimo. Toma je otpevao numeru o Kiti, dok je i sama glumica dala doprinos i na srpskom se vokalno predstavila u starogradskoj pesmi "Ima dana". Nije htela više nikad da se vrati glumi, ali što je najvažnije, otišla je zdrava natrag kući i proživela srećan vek koji živi i danas.

Prigodno, "Jednoga dana biće kraj i bolu tvom, jedna će zora doneti smeh" deo je Tomine pesme o Kiti Svon.

Izvor: Gromade filmske

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

BONUS VIDEO:

Komentari(0)

Loading