CRKVA U KOJOJ SE OŽENIO VOŽD KARAĐORĐE Čuva velike tajne srpske istorije, a samo što se nije srušila (FOTO/VIDEO)

Lepote Srbije

19:00

Kultura 1

Iako danas potpuno oronula, crkva Svetog Preobraženja Hristovog u selu Gorovič pored Topole, mesto je od velikog značaja za srpsku istoriju.

CRKVA U KOJOJ SE OŽENIO VOŽD KARAĐORĐE Čuva velike tajne srpske istorije, a samo što se nije srušila (FOTO/VIDEO)
FOTO:RINA

Po pričama Karađorđevih savremenika vožd je Jelenu upoznao u obližnjem selu i venčao se upravo u ovoj crkvi, i tako je započeto stvaranje jedne od dve najveće dinastije u Srbiji.

"Kada je ukrao tada devojku Jelenu u selu Masloševo kod Topole, venčao se u crkvi 1786. godine, i to nije jedini put kada je Crni Đorđe prošao ovim putem. Idući u rat na Osmansko cartvo sa svom vojskom i dobošarima  došao je u ovaj monumentalni hram gde se srpska vojska pričestila", rekao je za RINU stavrofor Đorđe Radišić.

FOTO:RINA
 

Za crkvu Svetog Preobraženja Hristovog ne postoje pisani tragovi o njenom nastanku i ko je ktitor, ali prema predanjima srpskog naroda važi da je sagrađena još pre vladavine Nemanjića, tačnije da je nastala za vreme Rimljana kao rana hrišćanska bogomolja ili bazilika koja je još krajem petog veka služila kao sudnica.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

"Prolazeći carskim drumom despot Stefan Lazarević krenuo je u Nikopoljski rat upravo na ovom mestu gde se hram nalazi, odslužena je sveta liturgija gde je vojska pričešćena. Tada se zarekao da ako se vrati živ iz bitke, da će srpsku svetinju obnoviti i urediti, i po predanjima naroda to je i učinio. Ono što je jako karakteristično na ulaznim vratima vidimo urezanog vojnika sa perčinom i kuburom u ruci u jurišnom položaju koja oslikava tadašnje teško vreme i težnje srpskog naroda za slobodu od tadašnje turske vojske", kazao je stavrofor Đorđe.

FOTO:RINA
 

Hram Svetog Preobraženja Hristovog u više navrata bio je spaljivan, ali i obnavljan. Ulazni deo nekadašnje bogomolje ozidao je ugledni meštanin Milisav Stanković iz sela Gorovič sa trgovcima ovog kraja.

"Nekoliko vekova kasnije na inicijativu predsednika opštine Topola Ilije Markovića kreće ponovna obnova hrama gde se ojačavaju zidovi crkve. Prilikom posete arheologa iz Subotice i Kragujevca, tokom radova kopajući metar u dubinu naišli su na troslojne temelje, što potkrepljuje priču da je ovde postojala svetinja  i pre Nemanjića, bazilika iz 5-6 veka“, rekao je Radišić.

Danas ovaj hram nije odoleo zubu vremena, potpuno je pred propadnjem i samo je pitanje dana kad će se urušiti.

„Velika je šteta da jedna ovakva svetinja propada, duhovna obaveza svih meštana i srpskog naroda da se pokrenemo i ne dozvolimo da se uruši. To bi bio poraz za sve pravoslavce“, poručio je stavrofor.

Kako doći od Beograda do Hrama Svetog Preobraženja Hristovog, pogledajte na sledećoj mapi:

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

BONUS VIDEO:

Komentari(1)

Loading
Bradonja

29.10.2022 10:43

Bilo bi lepo kada bi se uložilo i održalo, bez obzira na političko ili bilo kakvo ubedjenje. Deo istorije je, i to je činjenica!!!