ISTORIJSKI NESPORAZUM Koliko puta ste prošli pored ove fontane na Kalemegdanu ne znajući zanimljivu priču koja se krije iza nje

20:00

Kultura 0

Kompozicija u centru fontane predstavlja ribara u borbi sa zmijom. Iako mnogima ne zapadne za oko, skulptura je svojevremeno bila veoma cenjena.

ISTORIJSKI NESPORAZUM Koliko puta ste prošli pored ove fontane na Kalemegdanu ne znajući zanimljivu priču koja se krije iza nje
Wikipedia

Nisu "Pobednik" i "Zahvalnost Francuskoj" jedine skulpture na Kalemegdanu. Kada se iz Knez Mihailove pređe Francuska i uđe se u veliki gradski park, posle tezgi koje prodaju suvenire, na raskrsnici s leve strane se otvara pogled na fontanu sa likom muškarca.

Kompozicija u centru fontane predstavlja ribara u borbi sa zmijom. Iako mnogima ne zapadne za oko, skulptura je svojevremeno bila veoma cenjena, a postala je popularna delom i zbog netačne vesti o potonulom brodu sa srpskim umetnicima. Potom je, praktično greškom, napravljen duplikat, koji se danas se nalazi u Jezuitskom trgu u Zagrebu.

Naime, fontana "Ribar" ili "Borba" rad je vajara Simeona Roksandića, predstavljena je javnosti na 77. Međunarodnoj umetničkoj izložbi u Rimu, 1907. godine. Vajarsko delo je tada dobilo na velikoj popularnosti zbog pohvala italijanskog kraljevskog para.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Iste godine skulptura je kao ključni umetnički artefakt izložena u okviru Srpskog paviljona na Balkanskoj izložbi u Londonu. Do srpske javnosti je došla netačna vest da je brod sa umetnicima i eksponatima na putu ka Engleskoj potonuo, pa je u međuvremenu napravljen i duplikat "Ribara" na osnovu gipsanog modela koji je prethodno otkupio Narodni muzej u Beogradu, navodi dr Igor Borozan sa Filozofskog fakulteta u Beogradu u radu "Obnova antike i arhajski modernizam – Fontana Ribar (Borba) Simeona Rosandića".

Međutim, kada su se umetnici i eksponati vratili sa londonske izložbe, otkriveno je da je duplikat višak, te je ta skulptura 1908. godine završila na Griču u Zagrebu.

Originalni "Ribar" postavljen je 1911. godine na Kalemegdanu kao centralna figura fontane, uprkos originalnoj nameri da se postavi na Terazijama. 

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

Komentari(0)

Loading