TRADICIJA STARA VIŠE VEKOVA Običaj koji su Srbi iz Dalmacije doneli sa sobom

Lepote Srbije

17:00

Kultura 0

Crkvena garda, formirana samo za tu priliku, danonoćno stražari u crkvi, simbolizujući rimske vojnike koji su pre više od 2000 godina.

TRADICIJA STARA VIŠE VEKOVA Običaj koji su Srbi iz Dalmacije doneli sa sobom
Shutterstock

 

Simbolično čuvanje Hristovog groba od Velikog petka do Vaskrsa je drevni hrišćanski običaj koji se najviše sačuvao među pravoslavcima. Čuvari Hristovog groba se sreće u Jerusalimu, selu Straža kod Vršca i u Vrlici u Dalmaciji.

Običaj čuvanja Hristovog groba je veoma star i upražnjava se malo gde u svetu. Od Velikog petka do nedelje, kada se po julijanskom kalendaru slavi vaskrsenje Svetog Sina, crkvena garda, formirana samo za tu priliku, danonoćno stražari u crkvi, simbolizujući rimske vojnike koji su pre više od 2000 godina čuvali Hristov grob u Izraelu.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Čuvari Hristovog Groba (@cuvari_hristovog_groba)

Među Srbima se običaj čuvanja Hristovog groba verovatno pojavio pre 400 godina, oko 1618. godine kada je u Vrlici napravljena crkva Svetog Nikole. U Dalmaciju je običaj stigao iz Jerusalima, ali postoje i indicije da običaj vodi poreklo od naoružanih skupina koje su od osmanskih upada čuvali crkve u kojima su vršeni obredi za velike praznike.

Nakon operacije „Oluja“ i proterivanja stanovništva iz Republike Srpske Krajine, stanovnici Vrlike, a sa njima i običaj čuvanja Hristovog groba, su se preselili u Batajnicu nedaleko od Beograda. U crkvi Rođenja Presvete Bogorodice običaj čuvanja groba se održava od tada, a 2012. godine čuvanje Hristovog groba se nalazi na listi Nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Čuvari Hristovog Groba (@cuvari_hristovog_groba)

 

Komentari(0)

Loading