BLITVA Kraljica zdravlja koju često treba imati na meniju, evo kako da je spremate
Blitva je povrće sa izuzetno visokim nutritivnim vrednostima i korisna je kako sirova, tako i kuvana. blitva

Nutritivna vrednost blitve:
Blitva je bogata polifenolima, betalainom i karotenoidima, koji su odlični borci protiv slobodnih radikala, zapaljenja i razvoja mnogih bolesti.
U 100 grama kuvane blitve, nalazi se:
Samo 35 kalorija.
3 grama proteina.
4 grama vlakana.
7 grama ugljenih hidrata.
572 miligrama vitamina K.
306 miligrama vitamina A.
5 miligrama vitamina C.
150 miligrama magnezijuma.
95 miligrama gvožđa.
89 miligrama vitamina E.
Bakar i mangan.
Vitamin B12.
102 miligrama kalcijuma.
Zdravstvene koristi blitve:
Blitva je odličan regulator krvnog pritiska i može smanjiti stopu javljanja srčanog udara i srčane insuficijencije.
Pomaže dijabetičarima regulisanjem nivoa šećera u krvi i može doprineti regeneraciji ćelija pankreasa koje luče insulin.
Blitva je takođe korisna za očuvanje zdravlja srca, krvnih sudova, očiju i kože.
Recept za kuvanu blitvu:
Blitva sa krompirom i belim lukom
Sastojci:
1 do 2 veze blitve
4 srednje velika krompira
4 čena belog luka
Maslinovo ulje
So i biber po ukusu
Priprema:
Operite blitvu i odvojite listove od peteljki, zatim isecite na sitnije komade.
Krompire oljuštite i isecite na kolutove.
Beli luk sitno iseckajte.
U velikoj šerpi, na srednje jakoj vatri, zagrejte malo maslinovog ulja.
Dodajte beli luk i kratko propržite dok ne zamiriše.
Dodajte krompire i blitvu. Posolite i pobiberite.
Dodajte malo vode, pokrijte šerpu i ostavite da se dinsta na srednje niskoj vatri oko 20 minuta, povremeno mešajući.
Kada krompiri i blitva omekšaju, jelo je gotovo. Možete ga začiniti i sokom od limuna.
Poslužite toplo uz komad svežeg hleba.
Ovaj recept je jednostavan, a blitva će dodati divan ukus i hranljive sastojke vašem obroku. Blitva je zaista na listi top namirnica kada je reč o efektu na zdravlje, pa je korisno uključiti je u ishranu.

Zaboravite na žilavo meso: Samo jedan sastojak učiniće da se meso iz gulaša topi u ustima, trik zlata vredan
Postoji jedan jednostavan trik koji će vaš tradicionalni recept podići na potpuno novi nivo.

Mekani kolač s višnjama koji miriše na detinjstvo: Svaki zalogaj je čisto uživanje kojem niko ne može odoleti
Gotov kolač ohladiti, pa ga posuti šećerom u prahu, pa ga nakon toga iseći na kocke.

Čuveni kuvar ovako dinsta luk: Gotov za tren, daleko sočniji i bez mirisa prženja po stanu
Evo kako kuvari dinstaju luk

Kako da zamrznete već skuvani pasulj i koliko dugo može da se čuva u zamrzivaču?
Pasulj je jedna od najčešćih namirnica na balkanskim trpezama. Pored ukusa, bogat je izvor esencijalnih hranljivih materija. Međutim, čuvanje pasulja može biti izazov. Srećom, postoje vredni saveti koji će osigurati dugotrajnost pasulja, od zamrzavanja do skladištenja.

Ovaj riblji paprikaš je čista revolucija ukusa: Vrhunski specijalitet koji ćete tamaniti, odmah zapišite recept
Otkrijte tajne savršenog spoja svežeg povrća, sočne ribe i začina.
Komentari(0)