Starinski ŠERBET KOLAČ idealan za POST NA VODI: Pravi se za pola sata, a toliko je ukusan da će svi tražiti repete
Čim prvi zalogaj probate vratićete se decenijama unazad u one bezbižne i srećne dane

Ukoliko i vi postite sigurno ste u potrazi za nekim ukusnim slatkišom koji će odlično doći nakon svakog obroka. Savršene poslastice ne moraju biti prepune čokolade i kremova koji se dugo spremaju.
Dokaz za to je i starinski Šerbet kolač koji su naše bake pravile često, jer osim što je veoma ukusan, on je i jeftin i brzo se sprema.
Ako želite da se na trenutak vratite u one bezbrižne dane kada vam je najveća briga bila čega ćete se igrati kad izađete napolje ovaj recept će vas sigurno oduševiti.
Možda vas zanima:

Preliv od belog luka i oraha: Zaboravljeni postni dodatak iz Timočke krajine
U istočnoj Srbiji, žene su uz pasulj, proju i kuvani krompir služile jednostavan, ali snažan preliv – od belog luka, mlevenih oraha, sirćeta i vode. Oštar, jak i zdrav, bio je nezaobilazan u vreme posta.

Zavetna kaša od prosa i meda: Hrana za svece, decu i zahvalnost
Zaboravljeno jelo koje su Srbi spremali kad im se ispuni zavet – u tišini i bez soli
Možda vas zanima:

Preliv od belog luka i oraha: Zaboravljeni postni dodatak iz Timočke krajine
U istočnoj Srbiji, žene su uz pasulj, proju i kuvani krompir služile jednostavan, ali snažan preliv – od belog luka, mlevenih oraha, sirćeta i vode. Oštar, jak i zdrav, bio je nezaobilazan u vreme posta.

Zavetna kaša od prosa i meda: Hrana za svece, decu i zahvalnost
Zaboravljeno jelo koje su Srbi spremali kad im se ispuni zavet – u tišini i bez soli
Možda vas zanima:

Preliv od belog luka i oraha: Zaboravljeni postni dodatak iz Timočke krajine
U istočnoj Srbiji, žene su uz pasulj, proju i kuvani krompir služile jednostavan, ali snažan preliv – od belog luka, mlevenih oraha, sirćeta i vode. Oštar, jak i zdrav, bio je nezaobilazan u vreme posta.

Zavetna kaša od prosa i meda: Hrana za svece, decu i zahvalnost
Zaboravljeno jelo koje su Srbi spremali kad im se ispuni zavet – u tišini i bez soli
Prvo pripremite šerbet tako što ćete propržite šećer (1 šolju) sa 500 ml vode.
Potrebno je:
1 šolja mlevenih oraha
1 šolja griza
2 šolje brašna
1 prašak za pecivo
50 g seckanih oraha
Priprema:
Sipati 250 ml šerbeta, pa dodati orahe, griz, brašno, prašak za pecivo i seckane orahe. Umutiti mutilicom i dodati još 100 ml šerbeta. izliti u manji pleh koji ste obložili pek papirom i peći pola sata na 200 stepeni.
Kad je gotovo preliti ostatkom šerbeta i ohladiti.
(espreso)

Proces pravljenja duvan čvaraka: korak po korak do užičkog blaga
Među svim specijalitetima od mesa, jedno jelo zauzima posebno mesto u srcima gurmana – duvan čvarci. Ovaj užički specijalitet odavno je postao simbol tradicije, a zbog svog ukusa i posebnog načina pripreme proglašen je i zaštićenim proizvodom sa geografskim poreklom.

Najlepša poslastica za početak jeseni: Kolač sa šljivama gotov za tren oka, miriše na detinjstvo
Umutite jaja sa šećerom dok smesa ne postane svetlije žuta

SVAKA SRPKINJA OVO MORA DA ZNA DA NAPRAVI! Brza domaća pogača bez kvasca – gotova za samo 20 minuta, a DŽABAKA
Ova pogača se priprema za manje od pola sata, sa sastojcima koje sigurno već imate u kuhinji.

Kako se pravi tarana supa : tradicionalni recept sa brašnom, jajima i ljubavlju
Tarana supa, nekada nezaobilazna na srpskim trpezama, danas je gotovo iščezla iz svakodnevne kuhinje. Pravljena od jednostavnih sastojaka – brašna, jaja i malo soli – tarana je bila sinonim za domaću testeninu koja se čuvala u tegli i koristila kada zatreba. Miris ove supe i danas budi nostalgiju i podseća na detinjstvo u kućama naših baka.

OVAJ DŽEM OD ŠLJIVA NEMA NI TRUNKU KONZERVANSA! Recept izvučen iz bakine fioke, zdravlje u tegli
Danas među kupovnim džemovima prepunih aditiva, retkost je pronaći recept bez trunke konzervansa.
Komentari(0)