Starinski ŠERBET KOLAČ idealan za POST NA VODI: Pravi se za pola sata, a toliko je ukusan da će svi tražiti repete
Čim prvi zalogaj probate vratićete se decenijama unazad u one bezbižne i srećne dane

Ukoliko i vi postite sigurno ste u potrazi za nekim ukusnim slatkišom koji će odlično doći nakon svakog obroka. Savršene poslastice ne moraju biti prepune čokolade i kremova koji se dugo spremaju.
Dokaz za to je i starinski Šerbet kolač koji su naše bake pravile često, jer osim što je veoma ukusan, on je i jeftin i brzo se sprema.
Ako želite da se na trenutak vratite u one bezbrižne dane kada vam je najveća briga bila čega ćete se igrati kad izađete napolje ovaj recept će vas sigurno oduševiti.
Možda vas zanima:

Preliv od belog luka i oraha: Zaboravljeni postni dodatak iz Timočke krajine
U istočnoj Srbiji, žene su uz pasulj, proju i kuvani krompir služile jednostavan, ali snažan preliv – od belog luka, mlevenih oraha, sirćeta i vode. Oštar, jak i zdrav, bio je nezaobilazan u vreme posta.

Zavetna kaša od prosa i meda: Hrana za svece, decu i zahvalnost
Zaboravljeno jelo koje su Srbi spremali kad im se ispuni zavet – u tišini i bez soli
Možda vas zanima:

Preliv od belog luka i oraha: Zaboravljeni postni dodatak iz Timočke krajine
U istočnoj Srbiji, žene su uz pasulj, proju i kuvani krompir služile jednostavan, ali snažan preliv – od belog luka, mlevenih oraha, sirćeta i vode. Oštar, jak i zdrav, bio je nezaobilazan u vreme posta.

Zavetna kaša od prosa i meda: Hrana za svece, decu i zahvalnost
Zaboravljeno jelo koje su Srbi spremali kad im se ispuni zavet – u tišini i bez soli
Možda vas zanima:

Preliv od belog luka i oraha: Zaboravljeni postni dodatak iz Timočke krajine
U istočnoj Srbiji, žene su uz pasulj, proju i kuvani krompir služile jednostavan, ali snažan preliv – od belog luka, mlevenih oraha, sirćeta i vode. Oštar, jak i zdrav, bio je nezaobilazan u vreme posta.

Zavetna kaša od prosa i meda: Hrana za svece, decu i zahvalnost
Zaboravljeno jelo koje su Srbi spremali kad im se ispuni zavet – u tišini i bez soli
Prvo pripremite šerbet tako što ćete propržite šećer (1 šolju) sa 500 ml vode.
Potrebno je:
1 šolja mlevenih oraha
1 šolja griza
2 šolje brašna
1 prašak za pecivo
50 g seckanih oraha
Priprema:
Sipati 250 ml šerbeta, pa dodati orahe, griz, brašno, prašak za pecivo i seckane orahe. Umutiti mutilicom i dodati još 100 ml šerbeta. izliti u manji pleh koji ste obložili pek papirom i peći pola sata na 200 stepeni.
Kad je gotovo preliti ostatkom šerbeta i ohladiti.
(espreso)

BAKIN KOLAČ JE POSLASTICA NA KOJOJ SU ODRASTALE MNOGE GENERACIJE NA NAŠIM PROSTORIMA: Evo kako se sprema ovaj zaboravljeni dezert
Bakin kolač je dugi niz godina bio jedna od omiljenih poslastica na našim prostorima.

DA LI JE KASNO?: Evo za koliko dana možete ukiseliti kupus
Kiselom kupusu treba otprilike oko četiri nedelje da bi se ukiselio i bio spreman za konzumiranje.

Starinski recept za padobrance koji se tope u ustima: Spoj hrskave puslice & čokoladnog fila vraća u detinjstvo
Sitni kolači koje je jednostavno napraviti.

Evo kako napraviti turšiju bez sirćeta i šećera: Gorušica vam nikada više neće predstavljati problem
Zaboravite sirće – pravo uživanje u turšiji!

Ovo makedonsko jelo je najviše voleo Karađorđe! Na glasu je od davnina, toliko je dobro da ga je nosio za pojasom
Za papulu se može upotrebiti bilo koja vrsta pasulja, a najbolji je beli.
Komentari(0)