PO RECEPTU NAŠIH BAKA: Od samo dva sastojka NAPRAVITE DOMAĆI BELI SIR KOD KUĆE

Izvor: Lepote Srbije

15:00

Gastronomija 0

Naše bake su nekada stalno pravile domaći sir, kajmak ... Ako volite da jedete sir, predlažemo vam da isprobate i ovaj recept.

SIR
Shutterstock

Pravljenje domaćeg sira nije nimalo teško, a potrebno vam su vam samo 2 sastojka koja već imate kod kuće. Od mleka i sirćeta možete da napravite najukusniji beli sir. 

Sastojci:

  • * 1,5 l mleka 
  • * 2-3 kašike sirćeta 

Recept za domaći beli sir:

 Korak 1: 

Zagrejte mleko 

Mleko sipajte u šerpu i stavite da se zagreje na šporetu, na srednjoj temepraturi.

Povremeno promešajte, kako se mleko ne bi zalepilo za dno šerpe. Kada mleko proključa, isključite šporet i sipajte sirće. Mešajte dok sir ne počne da se formira. Odovojiće se od surutke. 

Napomena: Ako vidite da se sir nije lepo formirao, dodajte još jednu kašiku sirćeta u mleko i vratite na šporet. Kuvajte dok ne počne da se odvaja i onda odmah ugasite šporet i sklonite.

 Korak 2: 

Pripremite cediljku

Uzmite neku posudu i preko stavite cediljku, a u nju i čistu gazu. Sipajte sir u cediljku sa sve surutkom, pa podignite ivicu gaze na gore i dobro zategnite i dodatno procedite.

Isperite pod vodom kako biste uklonili miris sirćeta. Dodatno procedite. 

 Korak 3: 

Napravite sir 

Kada ste dobro procedili, oblikujte sir sa sve gazom po želji, pa ostavite da visi pola sata iznad sudopere ako je moguće. Zatim stavite sir sa sve gazom na dasku i preko stavite šerpu punu pirinča. Ostavite da odstoji nekih 3 sata. Izvadite sir iz gaze i isecite na kocke.

Stvar ukusa

palačinke od heljde

Nikad više neće biti gumene ili suve: Na kraju dodajte tajni sastojak, čini palačinke savršenima i ekstra mekanim

Gastronomija

17:00

7 jun, 2025

Ne postoji ništa bolje od mirisa sveže pečenih palačinki koji se širi kuhinjom. Bilo da ih volite sa čokoladnim namazom, džemom, orasima ili samo posute šećerom, savršene palačinke moraju biti tanke, meke i elastične. Ako ponekad ne ispadnu kako želite – previše su debele, pucaju ili su previše gumene – ne brinite! Donosimo vam jednostavan trik koji će svaki put ispasti savršeno!

Komentari(0)

Loading