PO RECEPTU NAŠIH BAKA: Od samo dva sastojka NAPRAVITE DOMAĆI BELI SIR KOD KUĆE
Naše bake su nekada stalno pravile domaći sir, kajmak ... Ako volite da jedete sir, predlažemo vam da isprobate i ovaj recept.
Pravljenje domaćeg sira nije nimalo teško, a potrebno vam su vam samo 2 sastojka koja već imate kod kuće. Od mleka i sirćeta možete da napravite najukusniji beli sir.
Sastojci:
- * 1,5 l mleka
- * 2-3 kašike sirćeta
Recept za domaći beli sir:
Korak 1:
Možda vas zanima:
Kuvana bundeva s medom: Zaboravljena poslastica za sredinu posta
Nekada je miris kuvanog bundeve s medom značio da je jesen stigla do tiših dana. Danas je ovo jednostavno jelo savršeno za one koji poste, ali ne žele da se odreknu toplog ukusa detinjstva
Recept za posnu taranu sa prazilukom: Hrana koja miriše na ognjište
U danima posta, kad je zima već uzela dan i večeru, domaćice su pravile jednostavna jela koja greju i mirišu na detinjstvo. Tarana sa prazilukom je bila upravo to – topla, tiha i ukusna
Možda vas zanima:
Kuvana bundeva s medom: Zaboravljena poslastica za sredinu posta
Nekada je miris kuvanog bundeve s medom značio da je jesen stigla do tiših dana. Danas je ovo jednostavno jelo savršeno za one koji poste, ali ne žele da se odreknu toplog ukusa detinjstva
Recept za posnu taranu sa prazilukom: Hrana koja miriše na ognjište
U danima posta, kad je zima već uzela dan i večeru, domaćice su pravile jednostavna jela koja greju i mirišu na detinjstvo. Tarana sa prazilukom je bila upravo to – topla, tiha i ukusna
Možda vas zanima:
Kuvana bundeva s medom: Zaboravljena poslastica za sredinu posta
Nekada je miris kuvanog bundeve s medom značio da je jesen stigla do tiših dana. Danas je ovo jednostavno jelo savršeno za one koji poste, ali ne žele da se odreknu toplog ukusa detinjstva
Recept za posnu taranu sa prazilukom: Hrana koja miriše na ognjište
U danima posta, kad je zima već uzela dan i večeru, domaćice su pravile jednostavna jela koja greju i mirišu na detinjstvo. Tarana sa prazilukom je bila upravo to – topla, tiha i ukusna
Zagrejte mleko
Mleko sipajte u šerpu i stavite da se zagreje na šporetu, na srednjoj temepraturi.
Povremeno promešajte, kako se mleko ne bi zalepilo za dno šerpe. Kada mleko proključa, isključite šporet i sipajte sirće. Mešajte dok sir ne počne da se formira. Odovojiće se od surutke.
Napomena: Ako vidite da se sir nije lepo formirao, dodajte još jednu kašiku sirćeta u mleko i vratite na šporet. Kuvajte dok ne počne da se odvaja i onda odmah ugasite šporet i sklonite.
Korak 2:
Pripremite cediljku
Uzmite neku posudu i preko stavite cediljku, a u nju i čistu gazu. Sipajte sir u cediljku sa sve surutkom, pa podignite ivicu gaze na gore i dobro zategnite i dodatno procedite.
Isperite pod vodom kako biste uklonili miris sirćeta. Dodatno procedite.
Korak 3:
Napravite sir
Kada ste dobro procedili, oblikujte sir sa sve gazom po želji, pa ostavite da visi pola sata iznad sudopere ako je moguće. Zatim stavite sir sa sve gazom na dasku i preko stavite šerpu punu pirinča. Ostavite da odstoji nekih 3 sata. Izvadite sir iz gaze i isecite na kocke.
Kuvana bundeva s medom: Zaboravljena poslastica za sredinu posta
Nekada je miris kuvanog bundeve s medom značio da je jesen stigla do tiših dana. Danas je ovo jednostavno jelo savršeno za one koji poste, ali ne žele da se odreknu toplog ukusa detinjstva
Ovo je najbolji posni ručak na kašiku! Kad ga probate, zaboravite da NEMA MESA, evo u čemu je tajna
Tajna je u dugom dinstanju luka, paprike i šargarepe, što daje slatkoću i dubinu
Ovu najjeftiniju zimnicu od belog luka i šargarepe su naše bake pravile: Recept se prenosi sa kolena na koleno
Recept naših baka za najjeftiniju zimnicu od belog luka i šargarepe svi zapisuju
Recept za posnu taranu sa prazilukom: Hrana koja miriše na ognjište
U danima posta, kad je zima već uzela dan i večeru, domaćice su pravile jednostavna jela koja greju i mirišu na detinjstvo. Tarana sa prazilukom je bila upravo to – topla, tiha i ukusna
Hrskava i puna nadeva: Brzinska pita sa sirom prste da poližete, nestaje sa tanjira za tren oka
Ne zahteva mnogo vremena ni kulinarskog iskustva.
Komentari(0)