PO RECEPTU NAŠIH BAKA: Od samo dva sastojka NAPRAVITE DOMAĆI BELI SIR KOD KUĆE
Naše bake su nekada stalno pravile domaći sir, kajmak ... Ako volite da jedete sir, predlažemo vam da isprobate i ovaj recept.

Pravljenje domaćeg sira nije nimalo teško, a potrebno vam su vam samo 2 sastojka koja već imate kod kuće. Od mleka i sirćeta možete da napravite najukusniji beli sir.
Sastojci:
- * 1,5 l mleka
- * 2-3 kašike sirćeta
Recept za domaći beli sir:
Korak 1:
Možda vas zanima:

Recept: JANIJA SA ŠLJIVAMA – zaboravljeno jelo juga Srbije
Spoj mesa, voća i tradicije u jednom tanjiru

Kako se sprema varivo od koprive: zdravo jelo naših baka
Kopriva, biljka koju mnogi smatraju korovom, vekovima je bila dragocen sastojak srpske kuhinje i narodne medicine. U rano proleće, dok priroda tek buja, mladi listovi koprive pretvarali su se u ukusno varivo koje je hranilo i jačalo organizam. Ovo starinsko jelo danas se vraća na trpeze kao simbol zdrave i jednostavne ishrane.
Možda vas zanima:

Recept: JANIJA SA ŠLJIVAMA – zaboravljeno jelo juga Srbije
Spoj mesa, voća i tradicije u jednom tanjiru

Kako se sprema varivo od koprive: zdravo jelo naših baka
Kopriva, biljka koju mnogi smatraju korovom, vekovima je bila dragocen sastojak srpske kuhinje i narodne medicine. U rano proleće, dok priroda tek buja, mladi listovi koprive pretvarali su se u ukusno varivo koje je hranilo i jačalo organizam. Ovo starinsko jelo danas se vraća na trpeze kao simbol zdrave i jednostavne ishrane.
Možda vas zanima:

Recept: JANIJA SA ŠLJIVAMA – zaboravljeno jelo juga Srbije
Spoj mesa, voća i tradicije u jednom tanjiru

Kako se sprema varivo od koprive: zdravo jelo naših baka
Kopriva, biljka koju mnogi smatraju korovom, vekovima je bila dragocen sastojak srpske kuhinje i narodne medicine. U rano proleće, dok priroda tek buja, mladi listovi koprive pretvarali su se u ukusno varivo koje je hranilo i jačalo organizam. Ovo starinsko jelo danas se vraća na trpeze kao simbol zdrave i jednostavne ishrane.
Zagrejte mleko
Mleko sipajte u šerpu i stavite da se zagreje na šporetu, na srednjoj temepraturi.
Povremeno promešajte, kako se mleko ne bi zalepilo za dno šerpe. Kada mleko proključa, isključite šporet i sipajte sirće. Mešajte dok sir ne počne da se formira. Odovojiće se od surutke.
Napomena: Ako vidite da se sir nije lepo formirao, dodajte još jednu kašiku sirćeta u mleko i vratite na šporet. Kuvajte dok ne počne da se odvaja i onda odmah ugasite šporet i sklonite.
Korak 2:
Pripremite cediljku
Uzmite neku posudu i preko stavite cediljku, a u nju i čistu gazu. Sipajte sir u cediljku sa sve surutkom, pa podignite ivicu gaze na gore i dobro zategnite i dodatno procedite.
Isperite pod vodom kako biste uklonili miris sirćeta. Dodatno procedite.
Korak 3:
Napravite sir
Kada ste dobro procedili, oblikujte sir sa sve gazom po želji, pa ostavite da visi pola sata iznad sudopere ako je moguće. Zatim stavite sir sa sve gazom na dasku i preko stavite šerpu punu pirinča. Ostavite da odstoji nekih 3 sata. Izvadite sir iz gaze i isecite na kocke.

Starinski recept za knedle koje će biti spremne za tren oka: Prave se od samo 2 sastojka i uspevaju baš svima
Bez domaće supe ne može da prođe nedeljni ručak, a ako su u njoj mekane knedle, e tada je užitak zagarantovan.

Recept za domaće ćevape: Uz male trikove će biti kao iz restorana
Ideja za nedeljni ručak

Recept: JANIJA SA ŠLJIVAMA – zaboravljeno jelo juga Srbije
Spoj mesa, voća i tradicije u jednom tanjiru

Slavica otkrila starinski recept za najbolji pinđur: Njena porodica ga tamani, a obožavaćete ga i vi
Porodica Rokvić i ove godine spremno dočekuje zimu.

TRIKOVI NAJBOLJIH DOMAĆICA: Proverite koliko je jaje staro
Ova brza i jednostavna metoda može vam uštedeti novac, ali i sačuvati zdravlje.
Komentari(0)