I POVRĆE IMA POLOVE Muške paprike su slađe, ženske bolje za kuvanje
Prema popularnim tvrdnjama, muška paprika će imati samo tri režnja na dnu paprike, manje semenki od ženske paprike i biće manje slatka od ženske paprike. Istina je da neke biljke ponekad nazivamo „muškim“ ili „ženskim“, ali govorimo o vrsti cveća koja se nalazi na biljcI

Čest je slučaj da kod prodavaca na pijaci čujemo kako su ženske paprike slađe od muških. Postavlja se pitanje da li je istina i da li uopšte postoje muške i ženske paprike ili bilo koje drugo voće i povrće.
Za početak, odmah da odgovorimo – Ne. Ne možete da osetite razliku između muške i ženske paprike jer ne postoji muška ili ženska paprika ili bilo koja druga paprika. Cela ideja o muškim ili ženskim plodovima paprike potiče od uobičajenog mita koji tvrdi da možete odrediti pol paprike po broju režnjeva (izbočina) na dnu paprike.
Prema popularnim tvrdnjama, muška paprika će imati samo tri režnja na dnu paprike, manje semenki od ženske paprike i biće manje slatka od ženske paprike. Istina je da neke biljke ponekad nazivamo „muškim“ ili „ženskim“, ali govorimo o vrsti cveća koja se nalazi na biljci. Na primer, drvo javora će generalno imati cvetove ili sa muškim delovima (sa polenom) ili sa ženskim delovima (jajnici i jajne ćelije) i tako se ta stabla obično nazivaju muškim ili ženskim.
Druge vrste drveća mogu imati cvetove sa muškim i ženskim delovima, ili sa odvojenim muškim i ženskim cvetovima na istom drvetu. Voće, bilo da se radi o boraniju, tikvicama, paprikama, breskvama ili trešnjama, su zreli ili sazreli jajnici cveća. Za plodove nema „pola“.

Starinski recept s kojim nema promašaja: Jedan sastojak uštipcima daće poseban šmek, nećete znati kad vam je dosta
Uštipci su uvek odličan izbor za doručak ili večeru.

Starinsko jelo sa krompirom koje su zaboravili mnogi: Jeftin obrok koji se lako sprema, a obožavaće ga baš svi
Za sve ljubitelje krompira ovo će biti pravi užitak.

I za vreme posta najveći gurmani mogu da uživaju: Sarma prste da poližete, ona s mesom vam više neće pasti na pamet
Posna trpeza može biti podjednako ukusna kao i mrsna.

OVAKO NASTAJU "BOMBONE OD SVINJE" Srpski čvarci po ukusu i kvalitetu jedinstveni u celom svetu!
Sa prvim hladnim danima srpski domaćini već razmišljaju kako da zagreju stomak.

KRALJICA SRPSKE TRPEZE Najbolji recept za lisnatu pogaču
Lisnata pogača je kraljica domaćih trpeza – mekana, slojevita i prepuna ukusa, topi se u ustima i mami mirisom iz rerne.
Komentari(0)