I POVRĆE IMA POLOVE Muške paprike su slađe, ženske bolje za kuvanje
Prema popularnim tvrdnjama, muška paprika će imati samo tri režnja na dnu paprike, manje semenki od ženske paprike i biće manje slatka od ženske paprike. Istina je da neke biljke ponekad nazivamo „muškim“ ili „ženskim“, ali govorimo o vrsti cveća koja se nalazi na biljcI

Čest je slučaj da kod prodavaca na pijaci čujemo kako su ženske paprike slađe od muških. Postavlja se pitanje da li je istina i da li uopšte postoje muške i ženske paprike ili bilo koje drugo voće i povrće.
Za početak, odmah da odgovorimo – Ne. Ne možete da osetite razliku između muške i ženske paprike jer ne postoji muška ili ženska paprika ili bilo koja druga paprika. Cela ideja o muškim ili ženskim plodovima paprike potiče od uobičajenog mita koji tvrdi da možete odrediti pol paprike po broju režnjeva (izbočina) na dnu paprike.
Prema popularnim tvrdnjama, muška paprika će imati samo tri režnja na dnu paprike, manje semenki od ženske paprike i biće manje slatka od ženske paprike. Istina je da neke biljke ponekad nazivamo „muškim“ ili „ženskim“, ali govorimo o vrsti cveća koja se nalazi na biljci. Na primer, drvo javora će generalno imati cvetove ili sa muškim delovima (sa polenom) ili sa ženskim delovima (jajnici i jajne ćelije) i tako se ta stabla obično nazivaju muškim ili ženskim.
Druge vrste drveća mogu imati cvetove sa muškim i ženskim delovima, ili sa odvojenim muškim i ženskim cvetovima na istom drvetu. Voće, bilo da se radi o boraniju, tikvicama, paprikama, breskvama ili trešnjama, su zreli ili sazreli jajnici cveća. Za plodove nema „pola“.

DA LI JE KASNO?: Evo za koliko dana možete ukiseliti kupus
Kiselom kupusu treba otprilike oko četiri nedelje da bi se ukiselio i bio spreman za konzumiranje.

Starinski recept za padobrance koji se tope u ustima: Spoj hrskave puslice & čokoladnog fila vraća u detinjstvo
Sitni kolači koje je jednostavno napraviti.

Evo kako napraviti turšiju bez sirćeta i šećera: Gorušica vam nikada više neće predstavljati problem
Zaboravite sirće – pravo uživanje u turšiji!

Ovo makedonsko jelo je najviše voleo Karađorđe! Na glasu je od davnina, toliko je dobro da ga je nosio za pojasom
Za papulu se može upotrebiti bilo koja vrsta pasulja, a najbolji je beli.

SRPSKA BELA MAGIJA: Zašto se bostilj u Vranju kuvao bez vode i kako je postao prirodni lek za kašalj i anemiju
U južnoj Srbiji, šljiva nije samo voće za rakiju. Otkrivamo Bostilj – starinski pekmez sa juga, koji je nastao u Vranju. Ovo "crno zlato" se kuvalo u posebnim kazanima bez kapi vode i šećera, što ga čini prirodnim koncentratom gvožđa i eliksirom za imunitet, daleko boljim od svih uvoznih proizvoda.
Komentari(0)