I POVRĆE IMA POLOVE Muške paprike su slađe, ženske bolje za kuvanje
Prema popularnim tvrdnjama, muška paprika će imati samo tri režnja na dnu paprike, manje semenki od ženske paprike i biće manje slatka od ženske paprike. Istina je da neke biljke ponekad nazivamo „muškim“ ili „ženskim“, ali govorimo o vrsti cveća koja se nalazi na biljcI

Čest je slučaj da kod prodavaca na pijaci čujemo kako su ženske paprike slađe od muških. Postavlja se pitanje da li je istina i da li uopšte postoje muške i ženske paprike ili bilo koje drugo voće i povrće.
Za početak, odmah da odgovorimo – Ne. Ne možete da osetite razliku između muške i ženske paprike jer ne postoji muška ili ženska paprika ili bilo koja druga paprika. Cela ideja o muškim ili ženskim plodovima paprike potiče od uobičajenog mita koji tvrdi da možete odrediti pol paprike po broju režnjeva (izbočina) na dnu paprike.
Prema popularnim tvrdnjama, muška paprika će imati samo tri režnja na dnu paprike, manje semenki od ženske paprike i biće manje slatka od ženske paprike. Istina je da neke biljke ponekad nazivamo „muškim“ ili „ženskim“, ali govorimo o vrsti cveća koja se nalazi na biljci. Na primer, drvo javora će generalno imati cvetove ili sa muškim delovima (sa polenom) ili sa ženskim delovima (jajnici i jajne ćelije) i tako se ta stabla obično nazivaju muškim ili ženskim.
Druge vrste drveća mogu imati cvetove sa muškim i ženskim delovima, ili sa odvojenim muškim i ženskim cvetovima na istom drvetu. Voće, bilo da se radi o boraniju, tikvicama, paprikama, breskvama ili trešnjama, su zreli ili sazreli jajnici cveća. Za plodove nema „pola“.

Ovaj aromatični pasulj kida koliko je dobar! Stigao pravo iz bakinje kuhinje, spoj sastojaka je fantazija
Priprema je jednostavna, a rezultat je jelo koje će vas podsetiti na bakinu kuhinju.

Pura s kajmakom iz sela Glogovac kod Jagodine: zaboravljeni doručak koji se vraća na srpske trpeze
Domaći recept iz Šumadije koji su jeli težaci pre odlaska u polje, danas je retkost, ali se još pamti u seoskim kuhinjama. Pura kuvana u glinenom loncu i prelivena domaćim kajmakom bila je znak da u kući ima i truda i ukusa.

Starinski recept za najbolji sutlijaš, poslastica uz koju su odrasle generacije: Brzo se pravi, a još brže smaže
Pravi se brzo i lako, a nestaće sa stola odmah.

Zaboravljeni recept za jelo "komat" iz Gornje Jablanice – srpska varijanta slane pite
Jelo koje se pravilo „kad ništa drugo nije bilo u kući“: Komat, skromna pita iz narodne kuhinje juga Srbije

Tradicionalna metoda pravljenja sira iz mješine u Pešterskoj visoravni
Sir sa ukusom vetra i vune: Kako se vekovima pravi najautentičniji pešterski sir u ovčijoj mješini
Komentari(0)