I POVRĆE IMA POLOVE Muške paprike su slađe, ženske bolje za kuvanje
Prema popularnim tvrdnjama, muška paprika će imati samo tri režnja na dnu paprike, manje semenki od ženske paprike i biće manje slatka od ženske paprike. Istina je da neke biljke ponekad nazivamo „muškim“ ili „ženskim“, ali govorimo o vrsti cveća koja se nalazi na biljcI

Čest je slučaj da kod prodavaca na pijaci čujemo kako su ženske paprike slađe od muških. Postavlja se pitanje da li je istina i da li uopšte postoje muške i ženske paprike ili bilo koje drugo voće i povrće.
Za početak, odmah da odgovorimo – Ne. Ne možete da osetite razliku između muške i ženske paprike jer ne postoji muška ili ženska paprika ili bilo koja druga paprika. Cela ideja o muškim ili ženskim plodovima paprike potiče od uobičajenog mita koji tvrdi da možete odrediti pol paprike po broju režnjeva (izbočina) na dnu paprike.
Prema popularnim tvrdnjama, muška paprika će imati samo tri režnja na dnu paprike, manje semenki od ženske paprike i biće manje slatka od ženske paprike. Istina je da neke biljke ponekad nazivamo „muškim“ ili „ženskim“, ali govorimo o vrsti cveća koja se nalazi na biljci. Na primer, drvo javora će generalno imati cvetove ili sa muškim delovima (sa polenom) ili sa ženskim delovima (jajnici i jajne ćelije) i tako se ta stabla obično nazivaju muškim ili ženskim.
Druge vrste drveća mogu imati cvetove sa muškim i ženskim delovima, ili sa odvojenim muškim i ženskim cvetovima na istom drvetu. Voće, bilo da se radi o boraniju, tikvicama, paprikama, breskvama ili trešnjama, su zreli ili sazreli jajnici cveća. Za plodove nema „pola“.

PITA SA PEČURKAMA KAO IZ SNOVA: Uz ovakvu pripremu je NIKAD UKUSNIJA (VIDEO) (RECEPT)
Pita se najčešće pravi od šampinjona, zato što je njihova cena najpristupačnija, a i zato što se mogu bez problema jesti u tim količinama

Plavi biser planina: Tajne i lekovita moć srpske borovnice i recept za tradicionalnu pitu
Sitna, tamnoplava bobica koja krije izuzetnu lekovitost i vekovima je hranila planince i čuvala njihovo zdravlje.

Zaboravljeni recept iz srpskih planina: Kako se nekada spremala jagnjetina iz vrelog luga
Starinski način pečenja mesa u zagrejanoj zemlji čuvao je sočnost i miris jagnjetine kakav danas retko možemo da probamo.

KORAK PO KORAK DO SAVRŠENOG POSNOG PREBRANCA ZA BADNJI DAN: Samo pratite uputstvo, nema šanse da pogrešite (RECEPT)
Tradicionalni prebranac na najprostiji način - recept koji ćete prepisati u svesku

STARE BUGARKE PRAVE NAJUKUSNIJI KOH: Sočan i vazdušast - recept koji sve generacije zapisuju
Stare Bugarke prave najukusniji koh koji je sočan i vazdušast, a recept zapisuju sve generacije
Komentari(0)