I POVRĆE IMA POLOVE Muške paprike su slađe, ženske bolje za kuvanje

20:00

Gastronomija 0

Prema popularnim tvrdnjama, muška paprika će imati samo tri režnja na dnu paprike, manje semenki od ženske paprike i biće manje slatka od ženske paprike. Istina je da neke biljke ponekad nazivamo „muškim“ ili „ženskim“, ali govorimo o vrsti cveća koja se nalazi na biljcI

I POVRĆE IMA POLOVE Muške paprike su slađe, ženske bolje za kuvanje
Rina

Čest je slučaj da kod prodavaca na pijaci čujemo kako su ženske paprike slađe od muških. Postavlja se pitanje da li je istina i da li uopšte postoje muške i ženske paprike ili bilo koje drugo voće i povrće.

Za početak, odmah da odgovorimo – Ne. Ne možete da osetite razliku između muške i ženske paprike jer ne postoji muška ili ženska paprika ili bilo koja druga paprika. Cela ideja o muškim ili ženskim plodovima paprike potiče od uobičajenog mita koji tvrdi da možete odrediti pol paprike po broju režnjeva (izbočina) na dnu paprike.

Prema popularnim tvrdnjama, muška paprika će imati samo tri režnja na dnu paprike, manje semenki od ženske paprike i biće manje slatka od ženske paprike. Istina je da neke biljke ponekad nazivamo „muškim“ ili „ženskim“, ali govorimo o vrsti cveća koja se nalazi na biljci. Na primer, drvo javora će generalno imati cvetove ili sa muškim delovima (sa polenom) ili sa ženskim delovima (jajnici i jajne ćelije) i tako se ta stabla obično nazivaju muškim ili ženskim.

Druge vrste drveća mogu imati cvetove sa muškim i ženskim delovima, ili sa odvojenim muškim i ženskim cvetovima na istom drvetu. Voće, bilo da se radi o boraniju, tikvicama, paprikama, breskvama ili trešnjama, su zreli ili sazreli jajnici cveća. Za plodove nema „pola“.

Tagovi:

Komentari(0)

Loading