ČESTA ZAMENA ZA PROTEINE U vegetarijanskoj kuhinji pasulj je veoma popularan, a možda ipak niste spremali na ovaj način (FOTO)

Lepote Srbije

09:00

Gastronomija 0

Pasulj , a naročito njegove mahunarke imaju i lekovita svojstva.

paulj
Shutterstock/Pasulj sa dimljenim mesom

Pasulj (Phaseolus vulgaris) jednogodišnja biljka iz porodice mahunarki je poreklom iz Južne Amerike. U Evropi se spominje 1542. Kultivisanjem je odnegovano 70 vrsta pasulja, sa vegetacijom od 70-90 dana, spada u red povrtnog bilja visoke biološke vrednosti.

Lekovito delovanje

Pasulj , a naročito njegove mahunarke imaju i lekovita svojstva. Mahunarke bez semena su oprobano sredstvo za smanjivanje šećera u krvi, a dobre su i protiv upale bubrega i mokraćnog mehura. Stablo, list i cvet su pouzdan diuretik. Zahvaljujući kombinaciji vlakana i folne kiseline štiti od moždanog udara i bolesti srca i debelog creva.

Sazreva u jesen. U vegetarijanskoj kuhinji pasulj je veoma popularan, jer se njegovom upotrebom nadoknađuje nedostatak belančevina.

A mi ćemo sa vama podeliti recept za pasulj sa dimljenim mesom:

ČESTA ZAMENA ZA PROTEINE U vegetarijanskoj kuhinji pasulj je veoma popularan, a možda ipak niste spremali na ovaj način (FOTO) Shutterstock/Pasulj sa dimljenim mesom
 

Sastojci:

500 g belog pasulja

800 g mešanog dimljenog mesa
200 g sveže šargarepe (2 kom.)
100 g peršuna (1 kom.)
50 g celera (1/2 kom.)
malo peršunovog lista
malo lista celera
2 lista lovora
1 glavica crvenog luka
1 čen belog luka
1 ljuti feferon
150 g svežeg paradajza (1 kom.)
50 g crvene paprike sveže ili zamrznute (1/4 kom)
malo bibera u zrnu
malo soda bikarbone
2500 ml vode
malo soli
malo suvog biljnog začina

Za zapršku:

malo ulja

1 kašika mekog brašna
1 kašika mlevene crvene paprike

Priprema:

Dan ranije potopiti pasulj u vodu da nabubri. Dimljeno meso (kolenica, rebra, slanina, kožica) iseći na komade srednje veličine. Šargarepu, peršun, celer, luk, beli luk i krompir oljuštiti. Listove peršuna i celera oprati. Pripremiti ostale začine: biber u zrnu, lovorov list. ljuti feferon. Pasulj, dimljeno meso i povrće sa začinima stavliti u veći lonac i preliti sa 2,5 l vode i posuti sa malo soda bikarbone Staviti kuvati na laganu vatru. Kuvati 150 minuta. Nakon jednog sata proveriti slanost od dimljenog mesa te dodati soli i vegete ako je potrebno. Nastavit kuvati još jedan sat do sat i po (zavisno od vrste pasulja). Ja sam kuvala ukupno 2,5 sati. Kada je pasulj skuvan procediti ga u drugi sud. Pasulj i usitnjeno i od kostiju oslobođeno dimljeno meso vratiti u tekućinu u kojoj se kuvalo. Sud staviti na laganu vatru. Na malo ulja propržiti brašno dodati mlevenu crvenu papriku i tako pripremljenu zapršku preliti preko pasulja i malo prokuvati. Pasulj servirati sa dimljenim mesom.

SAVET

Recepata za pasulj ima izuzetno puno, i nema kuhinje u kojoj se ne sprema na neki od načina. A možda ipak niste spremali na ovaj način.

Prijatno!

Komentari(0)

Loading