ČESTA ZAMENA ZA PROTEINE U vegetarijanskoj kuhinji pasulj je veoma popularan, a možda ipak niste spremali na ovaj način (FOTO)
Pasulj , a naročito njegove mahunarke imaju i lekovita svojstva.
![paulj](/data/images/2022-07-08/32093_shutterstock-1765165760_f.jpg?timestamp=1663452000)
Pasulj (Phaseolus vulgaris) jednogodišnja biljka iz porodice mahunarki je poreklom iz Južne Amerike. U Evropi se spominje 1542. Kultivisanjem je odnegovano 70 vrsta pasulja, sa vegetacijom od 70-90 dana, spada u red povrtnog bilja visoke biološke vrednosti.
Lekovito delovanje
Pasulj , a naročito njegove mahunarke imaju i lekovita svojstva. Mahunarke bez semena su oprobano sredstvo za smanjivanje šećera u krvi, a dobre su i protiv upale bubrega i mokraćnog mehura. Stablo, list i cvet su pouzdan diuretik. Zahvaljujući kombinaciji vlakana i folne kiseline štiti od moždanog udara i bolesti srca i debelog creva.
Sazreva u jesen. U vegetarijanskoj kuhinji pasulj je veoma popularan, jer se njegovom upotrebom nadoknađuje nedostatak belančevina.
A mi ćemo sa vama podeliti recept za pasulj sa dimljenim mesom:
Shutterstock/Pasulj sa dimljenim mesom
Sastojci:
500 g belog pasulja
800 g mešanog dimljenog mesa
200 g sveže šargarepe (2 kom.)
100 g peršuna (1 kom.)
50 g celera (1/2 kom.)
malo peršunovog lista
malo lista celera
2 lista lovora
1 glavica crvenog luka
1 čen belog luka
1 ljuti feferon
150 g svežeg paradajza (1 kom.)
50 g crvene paprike sveže ili zamrznute (1/4 kom)
malo bibera u zrnu
malo soda bikarbone
2500 ml vode
malo soli
malo suvog biljnog začina
Za zapršku:
malo ulja
1 kašika mlevene crvene paprike
Priprema:
Dan ranije potopiti pasulj u vodu da nabubri. Dimljeno meso (kolenica, rebra, slanina, kožica) iseći na komade srednje veličine. Šargarepu, peršun, celer, luk, beli luk i krompir oljuštiti. Listove peršuna i celera oprati. Pripremiti ostale začine: biber u zrnu, lovorov list. ljuti feferon. Pasulj, dimljeno meso i povrće sa začinima stavliti u veći lonac i preliti sa 2,5 l vode i posuti sa malo soda bikarbone Staviti kuvati na laganu vatru. Kuvati 150 minuta. Nakon jednog sata proveriti slanost od dimljenog mesa te dodati soli i vegete ako je potrebno. Nastavit kuvati još jedan sat do sat i po (zavisno od vrste pasulja). Ja sam kuvala ukupno 2,5 sati. Kada je pasulj skuvan procediti ga u drugi sud. Pasulj i usitnjeno i od kostiju oslobođeno dimljeno meso vratiti u tekućinu u kojoj se kuvalo. Sud staviti na laganu vatru. Na malo ulja propržiti brašno dodati mlevenu crvenu papriku i tako pripremljenu zapršku preliti preko pasulja i malo prokuvati. Pasulj servirati sa dimljenim mesom.
SAVET
Recepata za pasulj ima izuzetno puno, i nema kuhinje u kojoj se ne sprema na neki od načina. A možda ipak niste spremali na ovaj način.
Prijatno!
![čupavci](/data/images/2024-12-24/109714_shutterstock-2097577366-1_f.jpg)
Starinski čupavci: Ovaj kolač mora da bude mekan, ukusan i bogato umočen u čokoladu i kokos
Mislimo da ne postoji osoba koja ne voli ovaj desert
![rakija](/data/images/2025-02-12/113811_shutterstock-1282722316_f.jpg)
Zaboravljena pića Srbije – Drevni nektari, lekoviti napici i tradicionalni ukusi koji nestaju
Pića koja su nekada bila deo svakodnevice, a danas su retkost
![gibanica](/data/images/2024-08-26/98583_shutterstock-2294614527_f.jpg)
Prava DOMAĆA GIBANICA sprema se samo na OVAJ način, a gotova za 5 minuta - Posebnu HRSKAVOST daje joj 1 sastojak, sirnica kao iz PEKARE
Recept za pravu srpsku gibanicu morate zapisati!
![Čupava Kata](/data/images/2023-02-24/47291_190695-cupava-kata-ls_f.jpg)
Čupava Kata - omiljeni recept iz stare Juge: Potrebna su 4 sastojka i 10 minuta
Pravi se jednostavno, a ukus je fantastičan
![policajac torta](/data/images/2025-02-12/113762_369075-screenshot-538-ff_f.jpg)
Nema kuće u Jugoslaviji koja za praznike nije imala Policajac tortu: Izdašna, sa pečenim korama, puna oraha i čokolade
Poslastica koju smo obožavali u Jugoslaviji, veoma je izdašna, a postupak veoma jednostavan
Komentari(0)