ČESTA ZAMENA ZA PROTEINE U vegetarijanskoj kuhinji pasulj je veoma popularan, a možda ipak niste spremali na ovaj način (FOTO)
Pasulj , a naročito njegove mahunarke imaju i lekovita svojstva.
Pasulj (Phaseolus vulgaris) jednogodišnja biljka iz porodice mahunarki je poreklom iz Južne Amerike. U Evropi se spominje 1542. Kultivisanjem je odnegovano 70 vrsta pasulja, sa vegetacijom od 70-90 dana, spada u red povrtnog bilja visoke biološke vrednosti.
Lekovito delovanje
Pasulj , a naročito njegove mahunarke imaju i lekovita svojstva. Mahunarke bez semena su oprobano sredstvo za smanjivanje šećera u krvi, a dobre su i protiv upale bubrega i mokraćnog mehura. Stablo, list i cvet su pouzdan diuretik. Zahvaljujući kombinaciji vlakana i folne kiseline štiti od moždanog udara i bolesti srca i debelog creva.
Sazreva u jesen. U vegetarijanskoj kuhinji pasulj je veoma popularan, jer se njegovom upotrebom nadoknađuje nedostatak belančevina.
A mi ćemo sa vama podeliti recept za pasulj sa dimljenim mesom:
Sastojci:
500 g belog pasulja
800 g mešanog dimljenog mesa
200 g sveže šargarepe (2 kom.)
100 g peršuna (1 kom.)
50 g celera (1/2 kom.)
malo peršunovog lista
malo lista celera
2 lista lovora
1 glavica crvenog luka
1 čen belog luka
1 ljuti feferon
150 g svežeg paradajza (1 kom.)
50 g crvene paprike sveže ili zamrznute (1/4 kom)
malo bibera u zrnu
malo soda bikarbone
2500 ml vode
malo soli
malo suvog biljnog začina
Za zapršku:
malo ulja
1 kašika mlevene crvene paprike
Priprema:
Dan ranije potopiti pasulj u vodu da nabubri. Dimljeno meso (kolenica, rebra, slanina, kožica) iseći na komade srednje veličine. Šargarepu, peršun, celer, luk, beli luk i krompir oljuštiti. Listove peršuna i celera oprati. Pripremiti ostale začine: biber u zrnu, lovorov list. ljuti feferon. Pasulj, dimljeno meso i povrće sa začinima stavliti u veći lonac i preliti sa 2,5 l vode i posuti sa malo soda bikarbone Staviti kuvati na laganu vatru. Kuvati 150 minuta. Nakon jednog sata proveriti slanost od dimljenog mesa te dodati soli i vegete ako je potrebno. Nastavit kuvati još jedan sat do sat i po (zavisno od vrste pasulja). Ja sam kuvala ukupno 2,5 sati. Kada je pasulj skuvan procediti ga u drugi sud. Pasulj i usitnjeno i od kostiju oslobođeno dimljeno meso vratiti u tekućinu u kojoj se kuvalo. Sud staviti na laganu vatru. Na malo ulja propržiti brašno dodati mlevenu crvenu papriku i tako pripremljenu zapršku preliti preko pasulja i malo prokuvati. Pasulj servirati sa dimljenim mesom.
SAVET
Recepata za pasulj ima izuzetno puno, i nema kuhinje u kojoj se ne sprema na neki od načina. A možda ipak niste spremali na ovaj način.
Prijatno!
IDEALNO JELO ZA DANE POSTA Riblja čorba, ukusna i pikantna!
Veliki post mnogi poste, a mi vam donosimo recept za pikantnu riblju čorbu, bolju od one iz kafane, koju će rado jesti i oni koji mrse.
TAJNI SASTOJAK ZA MLEVENO MESO: Koje god jelo da pravite imaće neverovatan ukus
Dodajte jedan sastojak u mleveno meso i biće ukusno i sočno
3 STARINSKA JELA OD KOPRIVE: Srbi su vekovima verovali da JAČAJU TELO u proleće i da obavezno treba da se nađu na stolu
Kopriva u Srbiji ima status maltene svete biljke, dok naši stari obožavaju jela koja u sebi sadrže ovu biljku
Recept za slane štapiće sa sirom: Spremite pecivo kao iz pekare
Ako vam je potrebno brzo pecivo, imamo rešenje
MONASI U VREME POSTA PRAVE SVETOGORSKI JAFA KOLAČ: Najlepša poslastica sa čokoladom i pomorandžom (RECEPT)
Monasi u vreme posta prave najlepšu poslasticu sa čokoladom i pomorandžom, a u pitanju je svetogorski jafa kolač
Komentari(0)