PILAV OD PIRINČA PRELIVEN MEDOM Ovo jelo je u Srbiju došlo sa Turcima, a najviše se spremalo u Pirotu (RECEPT)

Jelena Vamović

17:00

Gastronomija 0

Pilav je jelo od pirinča, ili u nekim regionima jelo od pšenice, čiji recept obično uključuje kuvanje u supama, dodavanje začina i drugih sastojaka, poput povrća ili mesa.

pilav sa piletinom
Shutterstock

Ovo jelo je u Srbiju došlo sa Turcima. Kod nas se najčešće sprema sa piletinom.

Predstavljamo Vam stari kulinarski recept iz Srbije, u želji da ga približimo "modernim" domaćicama.

Sastojci:

za 3 osobe

Možda vas zanima:

2 veća bataka sa karabatacima

Možda vas zanima:

150 gr kočanskog pirinča

Možda vas zanima:

1 sitno isečen luk

Možda vas zanima:

1/2 kašičice meda

Možda vas zanima:

6 suvih kajsija

Možda vas zanima:

1 šaka suvog grožđa

Možda vas zanima:

20 gr blanširanih badema

Možda vas zanima:

40 gr maslaca

Možda vas zanima:

1 i po šolja vode

Možda vas zanima:

morska so

Možda vas zanima:

 

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Priprema:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

1. Pirinač potopiti u slanu vodu na 1 sat.

Sa piletine skinuti kožu i meso iseći na komade.

Blanširati bademe.

2. U tiganju otopiti maslac i propržiti meso sa svih strana, dodati luk i dinstati 2-3 minuta.

Dodati med, suvo voće i morsku so, promešati i naliti pola čaše vode.

Kuvati na srednjoj temperaturi oko 30 minuta.

3. Ocediti i oprati pirinač i dodati ga preko mesa, doliti šolju vode, sačekati da provri i kuvati poklopljeno da zrno pirinča omekša.

Skloniti sa ringle i ostaviti 10 minuta.

4. Skinuti ljusku sa badema i posušiti ih.

Otopiti ostatak maslaca, propržiti bademe da porumene i preliti preko gotovog jela.

Poslužiti vruće i uživati.

Prijatno!

supa od koprive

Kako se sprema varivo od koprive: zdravo jelo naših baka

Gastronomija

21:00

13 septembar, 2025

Kopriva, biljka koju mnogi smatraju korovom, vekovima je bila dragocen sastojak srpske kuhinje i narodne medicine. U rano proleće, dok priroda tek buja, mladi listovi koprive pretvarali su se u ukusno varivo koje je hranilo i jačalo organizam. Ovo starinsko jelo danas se vraća na trpeze kao simbol zdrave i jednostavne ishrane.

supa

Kako se pravi tarana supa : tradicionalni recept sa brašnom, jajima i ljubavlju

Gastronomija

21:00

12 septembar, 2025

Tarana supa, nekada nezaobilazna na srpskim trpezama, danas je gotovo iščezla iz svakodnevne kuhinje. Pravljena od jednostavnih sastojaka – brašna, jaja i malo soli – tarana je bila sinonim za domaću testeninu koja se čuvala u tegli i koristila kada zatreba. Miris ove supe i danas budi nostalgiju i podseća na detinjstvo u kućama naših baka.

Komentari(0)

Loading