Ova pita je kraljica svake srpske kuhinje! Koreni sežu sve do Turske, za nju čak imaju i poseban naziv

11:00

Gastronomija 0

Nema boljeg izbora od nje u ovim hladnim danima.

bundevara
Shutterstock

Pita bundevara posebno je popularna u Bačkoj i u južnim predelima Srbije.

Koreni sežu se sve do Turske, a razlog tome je i njena popularnost koja je vladala tokom Osmanskog carstva.

Sada je Turci poznaju kao "kabak tatlisi", što je prevod za pitu od bundeve.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Nema boljeg izbora od nje u ovim hladnim danima.

Sastojci:

500 g kora za pitu (najbolje tankih)

1 kg rendane bundeve

1 čaša od jogurta

1 čaša ulja

1 čaša griza

2 čaše šećera

1 kesica praška za pecivo

1-2 kašičice cimeta

šećer u prahu za posipanje

Priprema:

Pomešajte jogurt, ulje, griz, šećer i prašak za pecivo, pa sve lagano izmešajte varjačom. Bolje bi bilo izabrati činiju srednje veličine.

Uzmite jednu koru, premažite je sa malo fila, stavite drugu koru, ponovo stavite fil, a zatim rasporedite oko 150 grama rendane bundeve.

Ako volite cimet, pospite ga po bundevi. Urolajte pitu, premažite je preostalim filom i stavite u prethodno podmazan pleh.

Na isti način utrošite preostale kore i fil. Od jednog pakovanja kora napravićete osam rolovanih pita.

Pecite na 180 stepeni dok pita ne porumeni. Isecite na komade, po želji pospite šećerom u prahu i poslužite.

Prijatno!

Komentari(0)

Loading