SVETI NEKTARIJE: Poklonio mu se Nikola Rokvić, slava je Instituta za onkologiju i radiologiju, Grci danas praznuju VELIKOG SVETITELJA! (VIDEO)

Lepote Srbije

18:00

Aktuelno 1

Grčka pravoslavna crkva 3. septembra praznuje Obretenje moštiju Svetog Nektarija Eginskog, velikog pravoslavnog svetitelja o čijim čudima ne prestaje priča među vernicima.

Sveti Nektarije Eginski
Lepote Srbije

Sveti Nektarije, rođen 1. oktobra 1846. godine u Trakiji, poznat je po svojoj pobožnosti, strpljenju i nepokolebljivoj veri, uprkos brojnim nepravdama koje je pretrpeo tokom života.

Da podsetimo, Nikola Rokvić je 22.aprila krenuo peške ispred Hrama Svetog Save na Eginu, a nakon 30 dana pešačenja je poljubio tlo Egine i poklonio se svetitelju koga Grci a i Srbi veoma vole. Nikola je prineo svoje pešačenje Svetom Nektariju za ozdravljenje bolesne dece.

Ovaj svetitelj je u pravoslavnom svetu postao poznat po verovanju i tvrdnjama mnogih vernika o njegovim isceliteljskim čudima, naročito kada je reč o teškim bolestima među kojima je i rak. Priča o ovom svecu se proširila kod Srba do te mere da je ime ovog svetitelja  kao svoju slavu uzeo i u Institutu za onkologiju i radiologiju Srbije, a takođe je napisano i mnoštvo knjiga sa svedočenjima ljudi koji tvrde da im je upravo ovaj svetac pomogao.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Njegove mošti, koje počivaju u manastiru na Egini, postale su izvor nade u isceljenje za mnoge. Ulje iz kandila Svetog Nektarija, kada se koristi s verom i molitvom, veruje se da donosi isceljenje i utehu onima koji pate.

U Manastiru Rakovica, posvećenom Svetim arhanđelima Mihajlu i Gavrilu, u čijoj porti je sahranjen i patrijarh Pavle, ovo ulje može se pronaći po simboličnoj ceni, a na svakoj službi čita se i akatist i molitva Svetom Nektariju Eginskom. Vernici preporučujući da se uzima ujutru po jedna kašika ili da se koristi za masažu bolnih mesta uz molitvu.

Ako planirate da posetite Manastir Rakovica i zamolite za blagoslov Svetog Nektarija, ponesite nešto iz domaćinstva, poput tegle džema ili meda, koju će sveštenik osveštati za zdravlje vaše porodice.

Molitva Svetom Nektariju Eginskom

O mirotočiva glavo, Svetitelju Nektarije, arhijereju Božiji! U vreme velikog odstupništva i bezbožništva, pobožnošću svojom si prosijao i skrušio glavu pregordoga satane, koji nas je izranjavio. Toga radi darova ti Hristos da lečiš bolesti neizlečive, koje nas spopadoše zbog bezakonja naših. Verujemo: zavoleo te je Gospod pravednoga, da tebe radi nas grešne pomiluje, od prokletstva da nas razreši, od bolesti da nas izbavi i da se po svoj vaseleni slavi strašno i preslavno Ime Njegovo, Oca i Sina i Svetoga Duha, sada i uvek i u vekove vekova. Amin.

Na ovaj sveti dan, setimo se reči Svetog Nektarija: "Ne tuguj, čedo moje, jer ćeš, po veri svojoj, ozdraviti." Neka ove reči budu svetionik nade za sve koji traže utehu i isceljenje.

Komentari(1)

Loading
Maleni Siki

03.09.2024 18:27

Ko je taj Nikola Rokvic?