PRADEDINIM STOPAMA. U srpskoj Toskani je Nemanja nastavio posao na tradicionalan način, nižu se litre najslađeg pića bogova (FOTO)
Na stotine hektara grožđa posađeno je na području opštine Topola, pa je stoga sa razlogom mnogi nazivaju i srpskom Toskanom.

Dobra klima, veliki broj sunčanih sati i specifična ruža vetrova čine da grozd bude izuzetno sladak, ukusan i mesnat, pa se upravo tu prave i najkavlitetnija vina u Srbiji. Ova veština prenosi se koleno na koleno, a kako napraviti odličan roze, crno ili belo unuci su učili od svojih predaka. Nemanja Petrović iz sela Lipovac kod Topole uzgaja nekoliko sorti, a staru slavu pokušava da vrati malagi od koje se prave izuzetna bela vina.
- Na četiri hektara nam se prostiru vinogradi, a odlučili smo se za tradicionalnu proizvodnju vina, na način na koji je to radio i moj pradeda. Malaga je sorta koja daje vino izuzetnog mirisa, muskatno. Cilj nam je da od nje proizvedemo što više i da to bude poseban pečat naše vinarije. Pored malage, poprilično je zastupljen i šardone koji je kralj sorti za bela vina, zatim vranac, kabernet i prokupac kad su u pitanju crvena i nezaiobilazni sočni hamburg za roze“, rekao je za Nemanja za RINU.
Iako malo, selo Lipovac ima oko deset svojih vinarija. U njima se najčešće proizvode vina za lične potrebe domaćina, prijatelja i rodbine, ali i za prodaju ljubiteljima dobre kapljice.
- Vino treba da prija i da osvežava, da ima ugodan miris, a najbolje je ono koje odleži u bačvi, Neka naša vina nalaze se u podrumu, a neka u hladnjači u zavisnosti od sorte. Ono što je najvažnije jeste slatkoća grozda koju merimo pre branja. Mladi ljudi u našem selu prepoznali su potencijal i šansu u vinogradarstvu, pa se sve više njih odlučuje da krene u proizvodnju što se može videti i po broju vinarija u Lipovcu. Ono što je najvažnije jeste ostati veran tradiciji, ne upoređivati se sa drugima jer vina iz Topole imaju svoju specifičnost koja im otvara vrata na mnoga tržišta, kaže mladi vinogradar.
U vinogradima srpske Toskane koji se prostiru na oko 1.000 hekatara svoju koru hleba, osim proizvođača vina, zarađuju i berači koji spremno čekaju da počne sezona berbe.

10 vrsta baštenskog cveća koje je praktično nemoguće ubiti: Ne plevi se, kiša ga zaliva, a prihrana mu ne treba
Ukoliko ste jedan od onih lenjih baštovana, onda morate da znate za 10 vrsta baštenskog cveća koje je nemoguće ubiti

USKRS PADA NA ISTI DAN Pogledajte kako su u Srbiji slavili katolici i pravoslavci: Običaji se razlikuju, a jedno je bitno
Vernici pravoslavne i katoličke veroispovesti danas proslavljaju Uskrs, najradosniji hrišćanski praznik, a i jedni i drugi drže se tradicionalnih običaja. Brojna su verovanja i običaji koji se poštuju za vreme Vaskrsa i ona, čini se, variraju od porodice do porodice.

HRISTOS VASKRSE - VAISTINU VASKRSE! Srećan Uskrs želi vam ekipa Lepote Srbije
Srećan vam najveći hrišćanski praznik.

Ovako se pravi najukusnija vaskršnja pogača: Ne zahteva mnogo vremena, a mekana je kao pamuk
Recept za lisnatu uskršnju pogaču koja baš svakome uspe

Ovo je strogo zabranjeno raditi na Vaskrs, veruje se da tako privlačite nesreću: Nikako ne smete zaspati pre pronoći jer će vas stalno pratiti 1 loša stvar
Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici sutra proslavljaju najradosniji hrišćanski praznik - Vaskrs, koji se proslavlja u miru, sreći, ljubavi sa najmilijima!
Komentari(0)