SJAJNO Čak šest škola u ovom srpskom gradu dobija solarne panele, tako će se uštedeti dosta novca za druge potrebe

21:00

Aktuelno 0

Šest osnovnih škola na teritoriji grada Kragujevca dobiće svoje solarne elektrane, a na taj način uštedeće značajna finansijska sredstva koja potom mogu iskoristiti za poboljšanje svojih uslova rada.

Škole u Kragujevcu dobijaju solarne panele
Foto: Rina/ilustracija

Posle Valjeva, Pirota i Velikog Gradišta, Kragujevac je četrta lokalna samouprava u Srbiji u kojoj se realizuje ovaj projekat.

Ispitivanje je sprovedeno u 12 škola od čega je izabrano šest najpogodnijih za ovu namenu.

- Investicija vredna 150.000 dinara realizuje se u okviru projekta „Solarni paneli u školama Zapadnog Balkana“, a ugovor su potpisali predstavnici lokalne samouprave i Fondacije za otvoreno društvo koja realizuje ovaj projekat. Radovi na postavljanju solarnih panela i elektrana trebalo bi da budu završeni do kraja godine, potvrđeno je za agenciju RINA.

Šest škola u Kragujevcu će dobiti status prozjumera, odnosno i proizvođača i potrošača električne energije. Praktično to znači da će ove škole, na neki način, imati energetsku nezavisnost od sistema. Solarne elektrane su projektovane tako da pokrivaju celogodišnju potrebu za energijom, a projekat ima i edukativnu komponentu za učenike, nastavnike i roditelje kako je moguće da se na održiv i ekološki prihvatljiv način generiše električna energija.

Osnovne škole na teritoriji Kragujevca koje će dobiti solarne elektrane su: „Stanislav Sremčević“, „Sveti Sava“, „Miloje Simović“ u Dragobraći, „Natalija Nana Nedeljković“ u Velikom Polju, „Dositej Obradović“ u Erdeču i „Sreten Mladenović“ u Desimirovcu.

deda radiša

Žene treba poštovati, puno raditi a u jelu i piću biti umeren: Deda Radiša oduvao svećice sa neverovatnim brojem 100, ovo su njegovi saveti za dug život - muškarci dobro obratite pažnju

Aktuelno

14:00

16 septembar, 2024

Okružen rodbinom, familijom i prijateljima, Radiša Babić iz Čačka oduvao je ovog septembra svećice sa neverovatnim okruglim brojem 100. Bistrog uma i zdravog duha mu ne nedostaje, tako da ovaj starina na najbolji način pokazuje da su godine samo broj. Na oduševljenje svih održao je na ovaj poseban dan i slavljenički govor.

Komentari(0)

Loading