PLATA ZA OVAJ POSAO I DO 100.000 DINARA, ALI NEMA KO DA RADI: Ne treba fakultet, a na zaradu dođe i dobar bakšiš! To nije sve

Lepote Srbije

19:00

Aktuelno 0

Plata roštilj majstora u Srbiji se kreće i do 100.000 dinara plus bakšiš, a poslodavci ističu da radnika nema.

novac
Shutterstock

Mladić (18) S. M. iz Leskovca radio je sezonu kao roštilj majstor u Crnoj Gori i zaradio hiljadu evra.

- To je bio prvi moj posao kao roštilj majstor gde sam hteo da zaradim za bakšiš da imam za jedno putovanje na jesen, međutim, prošao sam i bolje nego što sam očekivao. Plata plus bakšiš plus obrok i izađe sigurno preko hiljadu evra. Kad sam se vratio raspitivao sam se kolika je plata u našem gradu i saznao da sa bakšišom može da izađe i do 100.000 što je odlično tako da planiram da potražim posao ovde - kaže nam S. M.

Krajem minule godine Ivica Zdravković iz Leskovca rekao je za Poslovi Infostud da potražnja za kuvarima i roštilj majstorima nije velika samo u Leskovcu već i u celoj Srbiji, a posebno tokom letnje sezone u turstičkim centrima Crne Gore, Hrvatske, Makedonije.

- Na tržištu je evidentan deficit roštilj majstora. Roštilj majstor može da bude i neko ko je priučen. Ne kažem da je to loše, ali lično smatram da ipak struka treba da se neguje, ali i da bude adekvatno plaćena. To vreme, srećom, dolazi. Sve je više dobro plaćenih školovanih kuvara, roštilj majstora i ostalih poslova u vezi sa usluživanjem - kazao je tada Zdravković i dodao:

Prema njegovim rečima, vrsni roštilj majstori imaju minimum 100.000 dinara platu, a da u novije vreme podaci pokazuju da više zarađuju rošilj majstori na brzoj hrani, nego kuvari u restoranima.

- Kuvari moraju da znaju mnogo recepata i da improvizuju. Da budu spremni da naprave sva ona jela iz menija, ali i van njega. Utoliko je i odgovornost kuvara veća. Roštilj majstor, s druge strane, ima manji broj specijaliteta koje priprema, ali je godinama unazad plaćeniji. Zato što taj posao nije nimalo lak. Raspaljivajne skare je „prljav posao“, direktno ste izloženi toploti i dimu ćumura, ruke su vam izložene većoj temeraturi.

Među kuhinjskim poslovima, rad na roštilju, pogotovo na ćumuru jeste najteži - kazao je Zdravković i istakao da je leti, kada je temperatura napolju 40 stepeni, za roštiljom bar 60, dok u trenutku raspaljivanja roštilja zna da bude od 300 do neverovatnih 500 stepeni.


Božo Janković

Od malene stolarske radionice do ogromne imperije: Enterijeri Boža Jankovića krase skoro svaku eminentnu građevinu u svetu, za mlade ljude ima samo jednu poruku

Aktuelno

11:00

12 april, 2024

Da život zaista piše romane i da je sve moguće ukoliko to zaista i želite pokazuje i primer Boža Jankovića koji je pre nekoliko decenija počeo svoj biznis u maloj stolarskoj radionici, sa jednim radnikom, a danas je vlasnik jedne od najvećih kompanija u oblasti proizvodnje nameštaja i pratećih elemenata za nameštaj, proizvodnju građevinske stolarije, kao i kompletnog opremanja enterijera za komercijalne, korporativne, stambene i rezidencijalne objekte.

invalidska kolica

Bravo ljudi, na muke oca heroja iz Čačka niko nije ostao ravnodušan: Sakupljena polovina novca za rampu za invalidska kolica, Srbijo pomozi Jovanu još malo

Aktuelno

19:00

11 april, 2024

Srbiju i region obišla je priča o ocu heroju iz Čačka koji nakon smrti supruge sam brine o teško bolesnom devetanaestogodišnjem sinu Jovanu, koji je vezan za invalidska kolica. Radovan čini sve da svom detetu koji ima autizam i kome su amputirani delovi obe noge, život učini lepšim, ali ipak mu je bila potrebma pomoć dobrih ljudi jer u zgradi u kojoj žive ne postoji rampa za prilaz za invalidska kolica. Rešenje koje postoji, zbog različite visine stepenište ima samo jedna firma u Srbiji i to rešenje košta oko 11.000 evra. Dobra vest je što je zahvaljujući ljudima dobre volje već skupljena polovina iznosa.

košare

Noću ih sanjam, bude mi preteško - delili smo sve: Vladimir je heroj sa Košara, još uvek se živo seća tog krvavog proleća koje je odnelo mnoge mlade živote (FOTO)

Aktuelno

17:00

10 april, 2024

Prošlo je 25 godina od krvavog aprila kada je ratne 1999. godine na Košarama živote izgubilo preko 100 srpskih boraca. Karaula Košare bila je najteža tačka za odbranu Kosova i Metohije od prodora Oslobodilačke vojske Kosova (OVK). A na nju su poslati mladići koji su te godine služili redovan vojni rok. Poslati su na Košare sa svojih 19, 20, 21 godinom. Mladi, srčani i, najstrašnije od svega, bez ikakvog iskustva u borbama i ratovanju.

Tagovi:

Komentari(0)

Loading