Umesto kafića, boravak u kasarni sa puškom na ramenu: Da li su građani za vraćanje vojnog roka, jer samo vojska od dečaka napravi muškarca

14:00

Aktuelno 0

Evo šta kažu Čačani

vojska srbije
rina

Šlem na glavi, vojničke čizme na nogama i odsustvo mesecima od kuće. Sve to, bila bi nova realnost ukoliko se u Srbiji vrati obavezni vojni rok, o čemu je prethodnih meseci bilo reči. Dok mnogi sa nestrpljenjem čekaju odluku, pojedini mladići slažu se da bi to bilo dobro rešenje.

- Ne kaže se uzalud da samo vojska od dečaka napravi muškarca. Mislim lično da je to dobra stvar, jer situacija je po svemu sudeći veoma teška na svetskoj geopolitičkoj sceni, Treći svetski rat kao da je počeo. Vidimo da se i mnoge druge države već naoužavaju i vraćaju vojni rok, rekao je mladi Branko Lukić iz Čačka.

Sa njim se slaže i njegov sugađanin Jovan Nikolić, koji i sam kaže da bi rado prihvatio obavezni vojni rok ukoliko on stupi na snagu.

- Dosta smo sada ušuškani u našoj zoni komfora, nespremni na neke teške situacije. Iz priča starijih, čuo sam da vojska sve to menja, ali i defitivno utiče na psihologiju čoveka, dodaje Jovan.

Na području Ukrajine ratuje se duže od godinu dana, u Pojasu Gaze vatra se ne stišava mesecima, ipak prema rečima vojnog analitičara Andreja Mlakara, našu teritoriju će ratni sukobi najverovatnije u nekom budućem periodu mimioći. Međutim, Balkan bi mogao da bude važna bezbedonosna tačka i poprište vojnih baza.

- U prilog tome govori aktiviranje vojne baze u Albaniji, koja je jedina podzemna vojna baza. Jadransko more će imati ulogu baziranja podmorskih snaga, a sama Crna Gora moraće da ojača svoju mornaricu, izjavio je za RINU Mlakar.

On dodaje, da samo po sebi vraćanje obaveznog vojnog roka u Srbiji nije nikakva priprema za rat, ali je svakako način da se doskoči teškoj situaciju u Evropi i svetu.

- Vraćanje vojnog roka je veoma kompleksno pitanje, na koje treba pronaći adekvatan odgovor. Nije odgovor na rat, ali je svakako važna realizacija tog pitanja. Neophodno je pojačati muški regrutni potencijal, ali i čak pripremiti za vojsku i žene. To već rade mnoge evropske szemlje, svesne težine situacije koja nas očekuje, zaključio je Mlakar.

reka

Podvodne jake struje i rupe od iskopavanja vrebaju tokom kupanja u rekama, trenutak dovoljan da ishod bude fatalan: Iskusni ronilac apeluje na građane da budu oprezni i vode računa

Aktuelno

12:00

22 jul, 2024

Početkom jula Srbiju je obišla tragična vest da se mladić utopio u reci Drini kod Loznice i to tako što je šetao kroz reku i samo odjednom potonuo. Pretpostavlja se da ga je u dubinu uvukao vir sa kojim nije uspeo da se izbori pošto je bio neplivač. Da su reke izuzetno nepredvive i opasne potvrđuje i iskusni ronilac Bojan Drašković, koji i ovog leta apeluje na sve građane da paze gde se kupaju.

Pranjani

Srpsko selo u kom nema više nijedne kuće na prodaju: Pranjani su postali mesto u kom omladina ostaje, punom parom se radi da do ove varošice konačno stigne i voda sa Rzava

Aktuelno

11:00

22 jul, 2024

Najveći vekovni problem sela Pranjani je vodosnbdevanje ali se tom problemu nazire kraj. Naime predsednik Opštine Dejan Kovačević već je održao važan sastanak sa čelnim ljudima Fabrike vode Rzav i sledeći zadatak je da se izgradi vodosistem od Preljine do Pranjana koji bi jednom od najkvalitetnijih pijaćih voda snabdeo veliko područje planinskih sela, od Takova, preko Galiča, Srezojevaca, Brezne, Teočina, Koštunića do Pranjana. Prema rečima Kovačevića ovo je jedini i najbolji način da veliki broj stanovnika dobije vodu za piće i da taj gorući problem bude rešen za narednih sto godina.

Tagovi:

Komentari(0)

Loading