Kremenovići jedini na Balkanu liju crkvena zvona: Božanski zvuk iz Šumadije čuje se u celom svetu

12:00

Aktuelno 0

Crkvena zvona se na Blaknu liju samo u Šumadiji, u malom selu Belosavci pored Topole. Porodica Kremenović ovim poslom bavi se 26 godina, do sada su izlili preko 2000 zvona , a njihov zvuk čuje se na svim kontinentima.

crkveno zvono
rina

„Zvona iz Topole zvone u Australiji, Americi, Švajcarskoj, Rusiji, čak i u Izraelu, ali se čuju i kroz celu Srbiju. Izlivali smo i zvona za skoro sve manastire na Kosovu i Metohiju. Posebna je čast kad možemo bar na neki način dorpineti očuvanju svetinja“, rekao je Nemanja Kremenović vlasnik zvonare iz Belosavaca.

Iako je tehnologija napredovala zvona se rade na tradicionalan način,  isto kao i pre 100 godina – u pesku, a sušenje se obavlja uz pomoć drva i ćumura. Majstori za zvona iz Topole kažu da nema razlike između pravoslavnog i katoličkog zvona  i da je ono što ih određuje i razlikuje upravo zvuk.

crkveno zvono rina
 

„Kada vidimo zvono koje je često išarano, izgravirano  urađeni fenomenalni ručni radovi, ali to mu oduzima dosta  od zvuka. Najbolji zvuk se postiže  kad je zvono od bronze ispolirano do visokog sjaja bez detalja na sebi“, otkriva Nemanja.

Osim zvona u livnici Kremenovića proizode se i horosi i polijeleji, a svaki od njih ima svoju priču, jer dva horosa nikad nisu ista.

crkveno zvono rina
 

„Ako uđemo u crkvu i vidimo neko obeležje, trudimo se to isto ugradimo u polijelej kako bi on bio specifačan, poseban i namenjen samo toj crkvi“, ističe ovaj majstor iz Topole.

Livarstvo je poprilično zaboravljeno  zato svako ko odluči ovim da se bavi, kako kaže Nemanja, imao bi posla jer  je je ovaj stari zanat – zlata vredan. Pored spretnih ruku neophodno je imati i umetnički duh. Željko Ivanović koji lije  zvona duže od dve decenije kaže da se poseban osećaj kad  kroz Topolu čuje zvuk crkvenog zvona i zna da je ono njegovih ruku delo.

crkveno zvono rina
 

„Mladi se retko odlučuju za ovaj zanat, ali trebalo bi da znaju da posao nije težak i da ima posebnu draž“, kaže Željko.

Stručnjaci kažu da nijedan instrument na svetu ne proizvodi takve vibracije kao što to čine crkvena zvona, ona takođe označavajui božansko prisustvo, pa zbog toga majstori  koji ih proizvode imaju veliku odgovornost, a u livnici kod Kremenovića izgleda da to odlično znaju.

Trešnje

CRVENI SE CENTAR Rodile TREŠNJE u ovom srpskom GRADU kad im vreme nije

Aktuelno

18:00

28 april, 2024

Topola – Visoke temperature u martu i aprilu uslovile su ranu vegaticiju biljaka, a u mestima gde nije bilo jakog prolećnog mraza već su vidni i prvi plodovi na voćkama. Tako su prve majske trešnje koje kako im i sam naziv kaže, sazrevaju u maju, ove godine poranile petnaestak dana pa su zrele već polovinom aprila.

Komentari(0)

Loading