Iako su „letnje dosade“, komarci prave sopstveni antifriz, pa nas muče i u hladnim danima

14:00

Aktuelno 0

Ako ste se ponadali da je dosadno zujanje i ujedanje komaraca završeno dolaskom hladnih meseci, prevarili ste se. Ima ih i zimi, a možete da ih se oslobodite na sledeći način.

komarci
pixabay

Ovi insekti lako pronalaze način da opstanu i u ovim zimskim danima. Sugrađani koji su poslednjih nedelja ugledali komarce u svojim domovima, nemaju halucinacije, već u svojoj sobi imaju takozvane kućne forme komaraca.

Stručnjaci objašnjavaju da videti pokojeg komarca tokom zime nije baš tako neuobičajena pojava, jer oni lako pronalaze razna mesta kako bi se sakrili i sačekali leto.

"Komarci mogu da prezime u podrumima, šahtovima, podstanicama, tehničkim etažama, garažama, kućicama lifta, gde god je temperatura dovoljno visoka za njihovo preživljavanje", kaže za "Novosti" dr veterinarske medicine Branislav Pešić iz Zavoda za biocide i medicinsku ekologiju.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Kako komarcima pomaže antifriz u krvi

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Komarci su hladnokrvna stvorenja, što znači da se njihova telesna temperatura menja sa okolinom. Kako temperature padaju, oni postaju manje aktivni i mogu uginuti ako temperatura bude preniska. Međutim, određene vrste komaraca su se prilagodile da prežive u područjima sa dosta hladnijom klimom, kao što je Arktik.

Te vrste su razvile posebne adaptacije za preživljavanje u tim ekstremnim uslovima.

Na primer, neke vrste komaraca će koristiti neku vrstu antifriza u svojoj krvi da bi izdržale niže temperature. Ta supstanca  im pomaže da prežive temperature čak i do minus 50 Celzijusa.

Preko zime preživljavaju pre svega oplođene ženke koje se skrivaju na ovakvim mestima i koje na proleće daju novu generaciju komaraca.

Ukoliko komarci nađu toplije prostorije sa vodom mogu da se i tokom cele zime razmnožavaju i tako bodu stanare tokom cele godine.

Stoprocentna zaštita od ovih dosadnih insekata ne postoji, ali valja na podrumske prozore staviti mrežice kako ubuduće komarci ne bi ulazili.

Stručnjaci apeluju na sugrađane da ukoliko u podu zgrade imaju šaht obavezno provere da li se možda komarci ne razmnožavaju u njemu.

A da biste bili sigurni da vas zujanje neće ometati u toku noći, pre nego što odete u krevet proverite da li na zidovima možda čeka neki "neželjeni gost".

Znate već da komarci prenose Zika virus, ali zbog toga ne morate mnogo da birnete, barem ne još - stručnjaci kažu da te vrste kod nas nema.

Trešnje

CRVENI SE CENTAR Rodile TREŠNJE u ovom srpskom GRADU kad im vreme nije

Aktuelno

18:00

28 april, 2024

Topola – Visoke temperature u martu i aprilu uslovile su ranu vegaticiju biljaka, a u mestima gde nije bilo jakog prolećnog mraza već su vidni i prvi plodovi na voćkama. Tako su prve majske trešnje koje kako im i sam naziv kaže, sazrevaju u maju, ove godine poranile petnaestak dana pa su zrele već polovinom aprila.

Komentari(0)

Loading