MNOGI OVDE PRAVE VELIKE GREŠKE Ove namirnice morate čuvati u frižideru, u suprotnom mogu biti pogubne po zdravlje
Od tortilja do citrusa, ova lista uključuje mnoge namirnice koje mnogi ljudi stavljaju svuda osim na svoje pravo mesto – u frižider.

Postoji mnogo namirnica koje možda ne izgledaju kao da treba da budu u frižideru, ali stručnjaci kažu da bi trebalo da budu jer je to siguran način da se maksimizira njihov rok trajanja, pa čak i njihov ukus.
Od tortilja do citrusa, ova lista uključuje mnoge namirnice koje mnogi ljudi stavljaju svuda osim na svoje pravo mesto – u frižider, piše "New York Post".
Možda vas zanima:

Do 1000 evra za kilogram: Divlje „povrće“ koje u Srbiji raste kao ludo sve se više traži među gurmanima
Nežni poput divljih špargli, ali izraženije gorčine, izdanci hmelja cenjeni su delikates koja se redovno nalazi na listama najskupljih namirnica – odnosno "povrća" na svetu. Ova namirnica se kolokvijalno naziva povrćem jer se u kuhinji koristi u skladu sa tim nazivom: kuva se, dinsta, prži ili koristi kao dodatak jelima.

Jaja se ne čuvaju u vratima frižidera: Stručnjak otkriva pravo mesto za njih
Jaja su nezabilazna namirnica u svakom domaćinstvu i sastavni deo su mnogih jela, ali treba misliti i o njihovoj ispravnosti, te je važno kako ih odlažemo. Ukoliko ih posle kupovine stavimo u vrata frižidera, stručnjak će odmah reći da grešimo, jer stalno zatvaranje i otvaranje frižidera zapravo stvara idelano okruženje za bakterije, a samim tim i brže se kvare.
Možda vas zanima:

Do 1000 evra za kilogram: Divlje „povrće“ koje u Srbiji raste kao ludo sve se više traži među gurmanima
Nežni poput divljih špargli, ali izraženije gorčine, izdanci hmelja cenjeni su delikates koja se redovno nalazi na listama najskupljih namirnica – odnosno "povrća" na svetu. Ova namirnica se kolokvijalno naziva povrćem jer se u kuhinji koristi u skladu sa tim nazivom: kuva se, dinsta, prži ili koristi kao dodatak jelima.

Jaja se ne čuvaju u vratima frižidera: Stručnjak otkriva pravo mesto za njih
Jaja su nezabilazna namirnica u svakom domaćinstvu i sastavni deo su mnogih jela, ali treba misliti i o njihovoj ispravnosti, te je važno kako ih odlažemo. Ukoliko ih posle kupovine stavimo u vrata frižidera, stručnjak će odmah reći da grešimo, jer stalno zatvaranje i otvaranje frižidera zapravo stvara idelano okruženje za bakterije, a samim tim i brže se kvare.
Možda vas zanima:

Do 1000 evra za kilogram: Divlje „povrće“ koje u Srbiji raste kao ludo sve se više traži među gurmanima
Nežni poput divljih špargli, ali izraženije gorčine, izdanci hmelja cenjeni su delikates koja se redovno nalazi na listama najskupljih namirnica – odnosno "povrća" na svetu. Ova namirnica se kolokvijalno naziva povrćem jer se u kuhinji koristi u skladu sa tim nazivom: kuva se, dinsta, prži ili koristi kao dodatak jelima.

Jaja se ne čuvaju u vratima frižidera: Stručnjak otkriva pravo mesto za njih
Jaja su nezabilazna namirnica u svakom domaćinstvu i sastavni deo su mnogih jela, ali treba misliti i o njihovoj ispravnosti, te je važno kako ih odlažemo. Ukoliko ih posle kupovine stavimo u vrata frižidera, stručnjak će odmah reći da grešimo, jer stalno zatvaranje i otvaranje frižidera zapravo stvara idelano okruženje za bakterije, a samim tim i brže se kvare.
Tortilje: Akademija za ishranu i dijetetiku snažno ohrabruje držanje tortilja u frižideru jer, kao što obično piše sitnim slovima, mogu da traju mnogo duže.
„Datum na njihovoj ambalaži je za kvalitet, pa kada se hrana, poput tortilja, pravilno skladišti, može se konzumirati po isteku roka trajanja, ako nema znakova kvarenja“, kažu iz Akademije.
Pite, posebno pite od oraha i bundeve, mogu postati magneti za bakterije.
„Sigurne su za jelo samo na sobnoj temperaturi oko sat vremena nakon što ih izvadite iz rerne. Posle toga treba da odu pravo u frižider i da se pojedu u roku od tri do četiri dana ili zamrznu“, napominju iz Akademije.
Takođe, voćne pite mogu da se čuvaju na radnoj površini do dva dana, zahvaljujući šećeru i kiselinama koje sprečavaju rast bakterija.
Sirup
Javorov sirup se obično smatra sivom zonom kada je u pitanju skladištenje. Međutim, stručnjaci savetuju da će držanje sirupa u frižideru značajno produžiti njegov život.
„Čuvan u frižideru, javorov sirup obično može ostati svež do godinu dana. Međutim, ako primetite bilo kakvu pojavu buđi, obavezno je odmah bacite“, kažu oni.
Ovo važi i za čokoladni sirup koji može da preživi šest meseci nakon otvaranja.
Shutterstock
Agrumi
Držite voće poput pomorandže, limete i limuna na hladnom da biste produžili njihovu upotrebu na više od mesec dana.
„Ako se čuvaju u frižideru, citrusi mogu da izdrže tri do šest nedelja“, rekla je Kristina Vord, viši direktor kompanije „Sunkist Grovers“ i dodala da se „grejpfrut može čuvati na višim temperaturama“.
Kukuruz
Kukuruz u klipu mnogo bolje preživljava na hladnoći jer počinje da gubi sadržaj šećera kada se ostavi na sobnoj temperaturi. Osim ako ne nameravate odmah da ga kuvate, kukuruz držite u frižideru jedan do dva dana“, upozoravaju stručnjaci Akademije.
Puter od kikirikija
Maslac od kikirikija u frižideru je lak potez za izbegavanje neprijatnih situacija, rekla je profesorka Univerziteta u Arizoni Margareta A. Kuper.
Shutterstock
„Pošto ne sadrži konzervanse ili stabilizatore, najbolje ga je čuvati u frižideru da bi se održala svežina i sprečilo odvajanje ulja“, objasnila je ona, i dodala da je „izdvojeno ulje u nehlađenom prirodnom puteru od kikirikija u većem riziku da ranije užegne, što će dovesti do neprijatnog ukusa i teksture“.
Kečap
Proizvođač kečapa, Hajnc, nedavno je najavio da kečap uvek treba držati u frižideru. Akademija za ishranu i dijetetiku je primetila da će rashlađeni kečap trajati do šest meseci: „Dok će njegov visok sadržaj kiselina ubiti većinu bakterija, niske temperature pomažu u održavanju ukusa i svežine“.

Veruje se da jednu stvar treba danas da učinite za svog brata ili sestru! Vernici slave svete mučenike - Evlampija i Evlampiju
Njihovo mučeništvo i ljubav i odanost koju su pokazali jedno prema drugom i danas se slave kao primeri najvećih hrišćanskih vrlina

DOMAĆICE OTRKILE PRAVU MERU ZA DOBAR AJVAR: Tajna je u PAPRICI, kad je birate treba da bude baš ovakva
Iako je ajvar prisutan i u drugim balkanskim zemljama, u Srbiji je postao pravi brend, čak i zaštićen kao leskovački proizvod

JEDAN UMRO ZA HRISTA, DRUGI PREDVODIO SRBIJU U TEŠKIM VREMENIMA: Danas su Sveti apostol Jakov i Sveti Stefan Srpski (Slepi)
Sveti apostol jakov bio je svedok čudesa Isusa Hrista, a o teškoj sudbini Svetog Stefana Slepog i danas se priča sa teškom tugom.
Danas kreće ispata: Novac stiže ovoj grupi građana Srbije
Novac možete da podignete na šalterima Poštanske štedionice ili putem svojih tekućih računa

Danas slavimo dve svetiteljke: Najveći grešnici mogu dobiti oprost ako izgovore ove reči
Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave sećanje na dve svetiteljke koje su živele raskalašnim i bludnim životom, ali su se pokajale i tako zaslužile carstvo nebesko.
Komentari(0)