MNOGI OVDE PRAVE VELIKE GREŠKE Ove namirnice morate čuvati u frižideru, u suprotnom mogu biti pogubne po zdravlje

Lepote Srbije

17:00

Aktuelno 0

Od tortilja do citrusa, ova lista uključuje mnoge namirnice koje mnogi ljudi stavljaju svuda osim na svoje pravo mesto – u frižider.

frižider
Shutterstock

 

Postoji mnogo namirnica koje možda ne izgledaju kao da treba da budu u frižideru, ali stručnjaci kažu da bi trebalo da budu jer je to siguran način da se maksimizira njihov rok trajanja, pa čak i njihov ukus.

Od tortilja do citrusa, ova lista uključuje mnoge namirnice koje mnogi ljudi stavljaju svuda osim na svoje pravo mesto – u frižider, piše "New York Post".

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Tortilje: Akademija za ishranu i dijetetiku snažno ohrabruje držanje tortilja u frižideru jer, kao što obično piše sitnim slovima, mogu da traju mnogo duže.

„Datum na njihovoj ambalaži je za kvalitet, pa kada se hrana, poput tortilja, pravilno skladišti, može se konzumirati po isteku roka trajanja, ako nema znakova kvarenja“, kažu iz Akademije.

Pite, posebno pite od oraha i bundeve, mogu postati magneti za bakterije.

„Sigurne su za jelo samo na sobnoj temperaturi oko sat vremena nakon što ih izvadite iz rerne. Posle toga treba da odu pravo u frižider i da se pojedu u roku od tri do četiri dana ili zamrznu“, napominju iz Akademije.

Takođe, voćne pite mogu da se čuvaju na radnoj površini do dva dana, zahvaljujući šećeru i kiselinama koje sprečavaju rast bakterija.

Sirup

Javorov sirup se obično smatra sivom zonom kada je u pitanju skladištenje. Međutim, stručnjaci savetuju da će držanje sirupa u frižideru značajno produžiti njegov život.

„Čuvan u frižideru, javorov sirup obično može ostati svež do godinu dana. Međutim, ako primetite bilo kakvu pojavu buđi, obavezno je odmah bacite“, kažu oni.

Ovo važi i za čokoladni sirup koji može da preživi šest meseci nakon otvaranja.

Frižider Shutterstock
 

Agrumi

Držite voće poput pomorandže, limete i limuna na hladnom da biste produžili njihovu upotrebu na više od mesec dana.

„Ako se čuvaju u frižideru, citrusi mogu da izdrže tri do šest nedelja“, rekla je Kristina Vord, viši direktor kompanije „Sunkist Grovers“ i dodala da se „grejpfrut može čuvati na višim temperaturama“.

Kukuruz

Kukuruz u klipu mnogo bolje preživljava na hladnoći jer počinje da gubi sadržaj šećera kada se ostavi na sobnoj temperaturi. Osim ako ne nameravate odmah da ga kuvate, kukuruz držite u frižideru jedan do dva dana“, upozoravaju stručnjaci Akademije.

Puter od kikirikija

Maslac od kikirikija u frižideru je lak potez za izbegavanje neprijatnih situacija, rekla je profesorka Univerziteta u Arizoni Margareta A. Kuper.

kukuruz Shutterstock
 

„Pošto ne sadrži konzervanse ili stabilizatore, najbolje ga je čuvati u frižideru da bi se održala svežina i sprečilo odvajanje ulja“, objasnila je ona, i dodala da je „izdvojeno ulje u nehlađenom prirodnom puteru od kikirikija u većem riziku da ranije užegne, što će dovesti do neprijatnog ukusa i teksture“.

Kečap

Proizvođač kečapa, Hajnc, nedavno je najavio da kečap uvek treba držati u frižideru. Akademija za ishranu i dijetetiku je primetila da će rashlađeni kečap trajati do šest meseci: „Dok će njegov visok sadržaj kiselina ubiti većinu bakterija, niske temperature pomažu u održavanju ukusa i svežine“.

Komentari(0)

Loading