MNOGI OVDE PRAVE VELIKE GREŠKE Ove namirnice morate čuvati u frižideru, u suprotnom mogu biti pogubne po zdravlje
Od tortilja do citrusa, ova lista uključuje mnoge namirnice koje mnogi ljudi stavljaju svuda osim na svoje pravo mesto – u frižider.
Postoji mnogo namirnica koje možda ne izgledaju kao da treba da budu u frižideru, ali stručnjaci kažu da bi trebalo da budu jer je to siguran način da se maksimizira njihov rok trajanja, pa čak i njihov ukus.
Od tortilja do citrusa, ova lista uključuje mnoge namirnice koje mnogi ljudi stavljaju svuda osim na svoje pravo mesto – u frižider, piše "New York Post".
Možda vas zanima:
OVE NAMIRNICE SVI SRBI DRŽE U FRIŽIDERU, A NE BI SMELO: Nije joj mesto tamo, a evo i zašto
Ove namirnice ne bi trebalo držati u frižideru kako ih ne biste uništili
Vatrogasac upozorava: Ove 4 stvari nikada ne držite na frižideru, mogu biti veoma opasne
Da li držite kutije od hrane, kuhinjske aparate koje trenutno ne koristite ili neke sitnice na vrhu frižidera? Stručnjaci za bezbednost doma kažu da je to opasno, evo i zbog čega.
Možda vas zanima:
OVE NAMIRNICE SVI SRBI DRŽE U FRIŽIDERU, A NE BI SMELO: Nije joj mesto tamo, a evo i zašto
Ove namirnice ne bi trebalo držati u frižideru kako ih ne biste uništili
Vatrogasac upozorava: Ove 4 stvari nikada ne držite na frižideru, mogu biti veoma opasne
Da li držite kutije od hrane, kuhinjske aparate koje trenutno ne koristite ili neke sitnice na vrhu frižidera? Stručnjaci za bezbednost doma kažu da je to opasno, evo i zbog čega.
Možda vas zanima:
OVE NAMIRNICE SVI SRBI DRŽE U FRIŽIDERU, A NE BI SMELO: Nije joj mesto tamo, a evo i zašto
Ove namirnice ne bi trebalo držati u frižideru kako ih ne biste uništili
Vatrogasac upozorava: Ove 4 stvari nikada ne držite na frižideru, mogu biti veoma opasne
Da li držite kutije od hrane, kuhinjske aparate koje trenutno ne koristite ili neke sitnice na vrhu frižidera? Stručnjaci za bezbednost doma kažu da je to opasno, evo i zbog čega.
Tortilje: Akademija za ishranu i dijetetiku snažno ohrabruje držanje tortilja u frižideru jer, kao što obično piše sitnim slovima, mogu da traju mnogo duže.
„Datum na njihovoj ambalaži je za kvalitet, pa kada se hrana, poput tortilja, pravilno skladišti, može se konzumirati po isteku roka trajanja, ako nema znakova kvarenja“, kažu iz Akademije.
Pite, posebno pite od oraha i bundeve, mogu postati magneti za bakterije.
„Sigurne su za jelo samo na sobnoj temperaturi oko sat vremena nakon što ih izvadite iz rerne. Posle toga treba da odu pravo u frižider i da se pojedu u roku od tri do četiri dana ili zamrznu“, napominju iz Akademije.
Takođe, voćne pite mogu da se čuvaju na radnoj površini do dva dana, zahvaljujući šećeru i kiselinama koje sprečavaju rast bakterija.
Sirup
Javorov sirup se obično smatra sivom zonom kada je u pitanju skladištenje. Međutim, stručnjaci savetuju da će držanje sirupa u frižideru značajno produžiti njegov život.
„Čuvan u frižideru, javorov sirup obično može ostati svež do godinu dana. Međutim, ako primetite bilo kakvu pojavu buđi, obavezno je odmah bacite“, kažu oni.
Ovo važi i za čokoladni sirup koji može da preživi šest meseci nakon otvaranja.
Agrumi
Držite voće poput pomorandže, limete i limuna na hladnom da biste produžili njihovu upotrebu na više od mesec dana.
„Ako se čuvaju u frižideru, citrusi mogu da izdrže tri do šest nedelja“, rekla je Kristina Vord, viši direktor kompanije „Sunkist Grovers“ i dodala da se „grejpfrut može čuvati na višim temperaturama“.
Kukuruz
Kukuruz u klipu mnogo bolje preživljava na hladnoći jer počinje da gubi sadržaj šećera kada se ostavi na sobnoj temperaturi. Osim ako ne nameravate odmah da ga kuvate, kukuruz držite u frižideru jedan do dva dana“, upozoravaju stručnjaci Akademije.
Puter od kikirikija
Maslac od kikirikija u frižideru je lak potez za izbegavanje neprijatnih situacija, rekla je profesorka Univerziteta u Arizoni Margareta A. Kuper.
„Pošto ne sadrži konzervanse ili stabilizatore, najbolje ga je čuvati u frižideru da bi se održala svežina i sprečilo odvajanje ulja“, objasnila je ona, i dodala da je „izdvojeno ulje u nehlađenom prirodnom puteru od kikirikija u većem riziku da ranije užegne, što će dovesti do neprijatnog ukusa i teksture“.
Kečap
Proizvođač kečapa, Hajnc, nedavno je najavio da kečap uvek treba držati u frižideru. Akademija za ishranu i dijetetiku je primetila da će rashlađeni kečap trajati do šest meseci: „Dok će njegov visok sadržaj kiselina ubiti većinu bakterija, niske temperature pomažu u održavanju ukusa i svežine“.
Danas slavimo Aranđelovdan: Šta znači kada na Aranđelovdan pada sneg
Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici, danas slave Aranđelovdan, dan posvećen Svetom Arhangelu Mihailu
NIJE ZABORAVIO RODNO SELO: Navršilo se četiri godine od smrti patrijarha Irineja, crkva u Vidovi bila je njegova poslednja želja
Danas se navršava četiri godine kako je preminuo patrijarh srpski Irinej od posledica korona virusa u Vojnoj kovid bolnici „Karaburma" u Beogradu.
EVO ŠTA KAŽE OTAC PREDRAG O RODITELJSTVU Nekima se neće dopasti ove reči!
Otac Predrag Popović je jedan od najpoznatijih duhovnika čije propovedi su popularne na društvenim mrežama
PEČENJARI IMAJU PUNE RUKE POSLA A, evo kakve su cene omiljenog srpskog jela u prestonici pečenja
Duboko smo zagazili u sezonu velikih, sprskioh mrsnih slava sa bogatim trpezama. Sutra veliki broj građana slavi Aranđelovdan, a na trpezi kao neizostvan specijalitet od davnina je pečenje.
Večeras obavezno pred spavanje jednu stvar morate da uradite! Sutra je Aranđelovdan, običaj se tiče zdravlja i...
Arhangel Mihailo je "vođa nebeskih vojski" koji se uvek javljao na mestima na kojima se javljala i Bogorodica
Komentari(0)